Κεραμέως: “Το self test στους μαθητές είναι ρινικό και γίνεται με τη βοήθεια του γονέα στα μικρότερα παιδιά»

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης διδασκαλία από τη Δευτέρα 10 Μαΐου με αρνητικό self test αλλά και για το γεγονός ότι ενώ τα κρούσματα καταγράφουν αύξηση εντούτοις τα σχολεία ανοίγουν.

Οι 3 λόγοι που ανοίγουν όλα τα σχολεία παρά τα αυξημένα κρούσματα

Ερωτηθείσα για το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα η υπουργός απάντησε ότι οι 3 λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση είναι αρχικά ότι «πλέον δεν έχει σημασία να βλέπει κανείς τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων, αλλά να βλέπει τον δείκτη θετικότητας, ο οποίος έχει σταθεροποιηθεί και βαίνει μειούμενος», εν συνεχεία καθοριστικός είναι ο εμβολιασμός  μεγάλου ποσοστού του ευάλωτου πληθυσμού και τρίτον είναι το «πολύτιμο εργαλείο» των self test το οποίο βοηθάει να εντοπίζονται φορείς του πιο νωρίς που είναι ασυμπτωματικοί.

Πώς θα γίνονται τα self test στους μαθητές Δημοτικού/Νηπιαγωγείου και Γυμνασίου;

Όπως δήλωσε η υπουργός για την επιστροφή στα θρανία με υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test)  «H εισήγηση των ειδικών είναι τα self tests να γίνονται σε όλες τις βαθμίδες. Είναι πάρα πολύ εύκολο. Πρόκειται για ένα απλό ρινικό τεστ που μπορεί να γίνεται με τη βοήθεια του γονέα στα μικρότερα παιδιά ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να το κάνουν μόνα τους».

Δείτε το video με τις δηλώσεις της Κεραμέως

Πότε και πώς θα πάρουν οι γονείς τα self test για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότιοι γονείς όλων των μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου μπορούν να προμηθευτούν τα self test από τα φαρμακεία από την Πέμπτη του Πάσχα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας διανέμονται τα self tests θα είναι κλειστή κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ μεριμνάται να κλείνει και τις καθημερινές κατά τις ώρες διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων των φαρμακείων.  Συνεπώς, τα self tests θα είναι διαθέσιμα μόνο κατά τις ώρες κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποσυμπιέσει τον φόρτο εργασίας, αλλά να αποκλιμακώσει την έκθεση σε κίνδυνο μετάδοσης λόγω της πολυάριθμης μετάβασης πολιτών στα φαρμακεία,  τόνισε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Δαγρές.