Κόφι Ανάν: 10 φράσεις του που πρέπει να μείνουν στην Ιστορία

Έφυγε από τη ζωή στις 18 Αυγούστου ο διπλωμάτης που τόσο έμελλε να επηρεάσει την ιστορία της χώρας μας, Κόφι Ανάν.

Ο Κόφι Άττα Ανάν, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στις 8 Απριλίου στην Γκάνα και υπηρέτησε ως ο έβδομος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. από τον Ιανουάριο του 1997 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006. Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος «Κόφι Ανάν» καθώς και ο πρόεδρος του «The Elders», ενός διεθνούς οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα.

Σπούδασε οικονομικά στο Macalester College, διεθνείς σχέσεις στο Ινστιτούτο της Γενεύης και διοίκηση επιχειρήσεων στο MIT, ενώ έγινε μέλος του Ο.Η.Ε. το 1962 και εργάστηκε ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος στο γραφείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που έχει έδρα την Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του Ο.Η.Ε., φθάνοντας έως τη θέση του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987 – 1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990 – 1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (Μάρτιος 1992 – Δεκέμβριος 1996). Στις 13 Δεκεμβρίου 1996 έγινε γενικός γραμματέας και έγινε ο πρώτος κάτοχος της θέσης που εξελέγη με άμεσο τρόπο από το προσωπικό του ΟΗΕ. Έγινε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σε αντικατάσταση του Αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, την 1η Ιανουαρίου 1997.

Κόφι Ανάν

Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Είναι ο δεύτερος Αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην θητεία του τιμήθηκε με πάρα πολλά βραβεία, γνώρισε πολλές επιτυχίες, αλλά και σημαντικές αποτυχίες. Πολλοί, μάλιστα, θεώρησαν ότι δεν επέδειξε την απαραίτητη πυγμή σε ζητήματα, όπως της Κύπρου και της Παλαιστίνης, στα οποία έπρεπε να είναι πιο «σκληρός».

Στην προσωπική τους ζωή παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε πέντε παιδιά, ενώ πολλά από τα λόγια του θα μείνουν στην ιστορία για τη σοφία και το διορατικό τους στοιχείο.

Το Infokids.gr, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του σημαίνοντος αυτού ιστορικού προσώπου συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει μερικά από τα λόγια εκείνα που καλό θα ήταν να θυμόμαστε πάντα.

Διαβάστε τις 10 αυτές φράσεις στο Infokids.com.cy