Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: Καλά τα νέα από την επιστημονική κοινότητα!

Αν διανύετε περίοδο εγκυμοσύνης αυτή την εποχή, είναι απόλυτα λογικό να αγχώνεστε για το τι μπορεί να συμβεί στο μωρό σας σε περίπτωση που νοσήσετε.

Τα τελευταία νέα από την Κίνα είναι αισιόδοξα, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, δεν φαίνεται να μεταδίδεται από την έγκυο μητέρα στο μωρό.

Αυτή, μάλιστα, είναι η δεύτερη κινεζική μελέτη για τον κορωνοϊό που αποδεικνύει το ίδιο εύρημα.

Το παράδειγμα της Ουχάν

Στην Ουχάν παρατηρήθηκε πως τέσσερα μωρά που γεννήθηκαν από μολυσμένες μητέρες δεν δείχνουν ίχνη λοίμωξης και παραμένουν υγιή, ενώ και οι μητέρες τους έχουν πια αναρρώσει πλήρως.

Βέβαια, όλα τα νεογέννητα είχαν απομονωθεί αρχικά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και τρέφονταν με βρεφικό γάλα. Πάντως, όλα βρέθηκαν αρνητικά στο τεστ για τον κορωνοϊό.

Μόνο ένα μωρό εμφάνισε ένα μικρό αναπνευστικό πρόβλημα για τρεις μέρες, ενώ δύο μωρά είχαν εξανθήματα στο σώμα τους, τα οποία εξαφανίστηκαν από μόνα τους σε δέκα μέρες. Οι Κινέζοι γιατροί λένε, ότι είναι αδύνατον να πουν με βεβαιότητα, ότι αυτά τα μικρά προβλήματα σχετίζονταν με τον συγκεκριμένο κορωνοϊό.

Ασφαλέστερη εν μέσω επιδημίας η καισαρική

Η προηγούμενη κινεζική μελέτη έγινε σε εννέα εγκύους μολυσμένες με Covid-19, οι οποίες γέννησαν με καισαρική. Τα μωρά γεννήθηκαν χωρίς τον ιό, αλλά τα έξι είχαν κάποια δυσκολία αναπνοής και τα δύο πυρετό. Οι Κινέζοι γιατροί δήλωσαν πάντως ότι θεωρούν ασφαλέστερο εν μέσω επιδημίας οι γυναίκες να γεννάνε με καισαρική.

Σε προηγούμενες επιδημίες κορωνοϊών (SARS και MERS) οι επιστήμονες επίσης δεν είχαν βρει ενδείξεις μετάδοσης του ιού από την έγκυο μητέρα στο μωρό, όμως αυτοί οι κορωνοϊοί αύξαναν τους κινδύνους επιπλοκών, αποβολής, ακόμη και θανάτου για την ίδια τη μητέρα, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με το νέο ιό.

Πάντως οι μητέρες που θηλάζουν, καλούνται να φοράνε μάσκα και να έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους. Για λόγους πρόσθετης προφύλαξης, οι γιατροί στην Κίνα και στις ΗΠΑ – αλλά όχι στη Βρετανία- κρατούν χωριστά την μητέρα που έχει Covid-19 και το μωρό της κατά τις πρώτες 15 μέρες μετά τον τοκετό.

Μωρό θετικό στον κορωνοϊό στη Μ. Βρετανία

Το περασμένο Σάββατο έγινε γνωστό, ότι ένα νεογέννητο στη Βρετανία βρέθηκε θετικό στον SARS-CoV-2. Η μητέρα του είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο λίγο πριν τη γέννα λόγω πνευμονίας και τελικά διαγνώσθηκε ότι είχε τον ιό. Το μωρό ελέγχθηκε για Covid-19 λίγα μόλις λεπτά μετά τον τοκετό και δεν είναι σαφές πώς ο ιός πέρασε σε αυτό, αν τον κόλλησε μέσα στη μήτρα ή μολύνθηκε κατά τη γέννησή του.

Οι γιατροί λένε, πως μπορεί οι έγκυοι που νόσησαν και ανάρρωσαν πριν γεννήσουν να δώσουν στο μωρό τους τα σχετικά αντισώματα έναντι του ιού.