Ξεκίνησε η κατασκευή του βιοκλιματικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου

Ξεκίνησε η κατασκευή του βιοκλιματικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου

Ο «Θεμέλιος Λίθος» για την έναρξη κατασκευής του νέου σύγχρονου βιοκλιματικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου, στο Δήμο Διονύσου, μπήκε κατά τη διάρκεια μίας συγκινητικής τελετής παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, και του Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, ενώ πραγματοποιήθηκε και ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Εφημέριο του Ι.Ναού Αγίου Παντελεήμονα Κρυονερίου π. Πέτρο.

Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου σύγχρονου βιοκλιματικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου

Ένα σύγχρονο σχολείο στολίδι της εκπαίδευσης αλλά και του περιβάλλοντος

Το νέο σύγχρονο σχολείο κατασκευάζεται σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, επί των οδών Πολυτεχνείου, Σκουφά και Φιλικής Εταιρίας, με συνολική επιφάνεια δόμησης 2041 τετραγωνικά μέτρα και δύο εισόδους (στη Φιλικής Εταιρίας και την Ηρώων Πολυτεχνείου), ενώ αντικαθιστά το παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου που κατεδαφίστηκε. Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν στην ανέγερση ενός κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους με μεγάλη εσωτερική αυλή. Το σχολείο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, α’ όροφο και β΄όροφο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατασκευή 12 αιθουσών διδασκαλίας (7 στον α΄όροφο και 5 στο β΄όροφο), εργαστηρίων φυσικών επιστημών, ξένων γλωσσών, πληροφορικής και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκης, ξεχωριστών χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ, κτιρίου με ανεξάρτητη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων, χώρου στάθμευσης 12 συνολικά αυτοκινήτων, χώρου πυροσβεστικού συγκροτήματος και δεξαμενής πυρόσβεσης κ.α.

Εξοικειώνει τους μικρούς μαθητές με την εξοικονόμηση ενέργειας

Τα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα έχουν εκτός από τις εξωτερικές θερμομονώσεις και συστήματα ηλιοπροστασίας ενώ θα τοποθετηθούν παντού σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης προβλέπεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ενεργητικών ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού κλπ. Ο περιβάλλον χώρος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρο περιπάτου, παιχνιδιού και αθλοπαιδιών, γήπεδο καλαθοσφαίρισης με κερκίδες, αντιολισθητικά δάπεδα, παγκάκια, βρύσες, πέργκολες κλπ.

Σημαντικό ρόλο στο χαρακτήρα του κτιρίου αποτελεί η επιλογή της φύτευσης σε σχέση με τη σκίαση στη διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου. Όλα τα δέντρα και οι θάμνοι έχουν επιλεγεί με κριτήριο την ανθεκτικότητά τους, το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησής τους, αλλά και την εναρμόνισή τους με τη φυσική χλωρίδα της περιοχής.

Στους χώρους πρασίνου προτείνονται δύο «ελαιώνες», με σημεία φύτευσης ανά 3.40 μ., μια δεντροστοιχία με κουτσουπιές, μουριές, κυπαρίσσια, πεύκα και χαμηλοί θάμνοι αρωματικοί εδαφοκάλυψης.

Χώροι για υπαίθριο μάθημα και δημιουργία λαχανόκηπου

Τέλος στο δώμα του κτιρίου Κ2, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα είναι φυτεμένο με λεβαντίνη, υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται υπαίθριο μάθημα και να καλλιεργηθεί από τους μαθητές λαχανόκηπος με τις υποδείξεις και την καθοδήγηση των δασκάλων τους.

Διαβάστε επίσης:

Άγρια επίθεση δέχθηκε 15χρονος μαθητής σε σχολείο της Καλλιθέας – Τι συνέβη

Αυτά είναι τα 6 ελληνικά παιδικά βιβλία που μπήκαν στη παγκόσμια λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς

“Μην ξεχνάς να είσαι καλό αγόρι. Οι βαθμοί δεν έχουν σημασία”: Η ευχή αυτής της μαμάς είναι ό,τι πιο θετικό διαβάσαμε