Η βιομηχανική επανάσταση – Πως άλλαξε την ιστορία

βιομηχανική επανάσταση

Η βιομηχανική επανάσταση είναι μια περίοδος σταθμός για την πορεία της ανθρωπότητας καθώς επηρέασε και διαμόρφωσε καταλυτικά τη πορεία της κοινωνίας. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα εφευρέθηκαν νέες μηχανές, πολλές από τις οποίες ήταν ατμοκίνητες. Οι άνθρωποι εξόρυσσαν άνθρακα από τα ανθρακωρυχεία και οι μηχανικοί έβρισκαν νέες μεθόδους παραγωγής σιδήρου και χάλυβα. Αυτή ήταν η βιομηχανική εποχή που ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, όταν καινούργιες πόλεις και μεγάλες βιομηχανίες χτίζονταν κοντά στα νέα κανάλια και στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ας πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η νέα αυτή εποχή. Με τον όρο βιομηχανία υποδηλώνεται η επεξεργασία πρώτων υλών για την παραγωγή αγαθών με τη χρήση μηχανών.

κατασκευή του Πύργου του Άιφελ

Την εποχή λοιπόν της άνθισης της βιομηχανίας, χτίστηκε ένα από τα γνωστότερα μνημεία της Γαλλίας, ο Πύργος του Άιφελ. Πρόκειται για έναν πύργο που χτίστηκε αποκλειστικά από σίδηρο το 1887 και υψώθηκε πάνω από την πόλη του Παρισιού. Οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής έμαθαν σταδιακά νέους τρόπους κατασκευής κτιρίων ενώ την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού και συγκεκριμένα στην Βόρεια Αμερική άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι ουρανοξύστες. Ανάλογο έργο ήταν και η γέφυρα από χυτοσίδηρο που χτίτηκε πάνω από τον ποταμό Σεβέρν στο Άιρονμπριτζ της Αγγλίας και εγκαινιάστηκε το 1781.

ατμομηχανή

Μια σημαντική εξέλιξη στο χώρο των μεταφορών ήταν το γεγονός ότι στα τρένα για πρώτη φορά από το 1804 χρησιμοποιήθηκαν ατμομηχανές διευκολύνοντας και βελτιώνοντας την ποιότητα αλλά και την ταχύτητα των μεταφορικών μέσων. Στο κλίμα αυτό, το σιδηροδρομικό δίκτυο απλώθηκε σε όλο το κόσμο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε και σε ένα από τα βασικότερα εργαλεία που κυριάρχησαν την εποχή αυτή. Η σφύρα ήταν ένα εργαλείο που κατεργαζόταν τα μέταλλα δίνοντας τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν την επιθυμητή μορφή που άρμοζε σε κάθε περίπτωση. Η ατμόσφυρα που εφευρέθηκε το 1842 απογείωσε κυριολεκτικά τον βιομηχανικό και τον κατασκευαστικό κλάδο καθώς με την βοήθεια του ατμού μπορούσε πλέον να σφυρηλατεί σίδηρο παράγοντας πολύ μεγαλύτερη δύναμη από την παραδοσιακή σφύρα.
υφαντουργία
Η έκρηξη της βιομηχανίας επεκτάθηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, επηρεάζοντας κυρίως θετικά το μέλλον τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υφαντουργία. Τα υφάσματα και η παραγωγή ενδυμάτων πλέον σταμάτησαν να αποτελούν εσωτερική δραστηριότητα που γίνονταν κατά αποκλειστικότητα στο σπίτι και πλέον η παραγωγή τους εκτελούνταν σε μεγάλα κλωστοϋφαντουργεία που μπορούσαν να παράγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες ποσότητες. Άντρες, γυναίκες και ακόμα και μικρά παιδιά δούλευαν πολλές ώρες σε απάνθρωπες και σκληρές συνθήκες για να κερδίσουν ελάχιστα χρήματα για να καταφέρουν να ζήσουν.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα εύκολα και τυχερά για όλους τους ανθρώπους καθώς η οικονομική κατάσταση κυρίως στην Ευρώπη του 19ου αιώνα χαρακτηρίζεται δύσκολη λόγω δυσπραγίας και τεράστιας ανέχειας. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να κάνουν μια καινούργια αρχή σε μακρινούς τόπους. Πολλοί άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε μακρινούς τόπους.