Γράφει η Δήμητρα Κάππου, MD, MSc, PhD, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος -Ειδική στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Από τη γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Αγγλία το 1978, το πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 30.000 κύκλοι εξωσωματικής ανά έτος και γεννιούνται περίπου 5.000 παιδιά. Αντίστοιχα, αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και το ποσοστό κυήσεων που προέρχονται από εξωσωματική γονιμοποίηση και είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν. Ας αναφέρουμε όμως τα πιο συχνά:
Σε μία κύηση μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ακολουθούμε διαφορετικό πλάνο παρακολούθησης συγκριτικά με τις κυήσεις μετά από φυσική σύλληψη;
Οι κυήσεις που προκύπτουν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δε θεωρούνται a priori ως υψηλού κινδύνου και ακολουθούμε κοινό πλάνο παρακολούθησης συγκριτικά με κυήσεις που προήλθαν μέσω φυσικής σύλληψης δηλαδή κοινό πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων και υπερηχογραφημάτων.
Οι κυήσεις μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών;
Είναι αλήθεια ότι σύμφωνα με ισχυρά πλέον επιστημονικά δεδομένα οι κυήσεις μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση σχετίζονται με ελαφρώς αυξημένα ποσοστά επιπλοκών όπως η προεκλαμψία, η υπέρταση της κύησης, ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης καθώς και η προωρότητα. Πλέον όμως, η έγκαιρη ανίχνευση και η ορθή κλινική διαχείριση εξασφαλίζει μία καλή περιγεννητική έκβαση στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Μία κύηση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι πολύδυμη;
Είναι αλήθεια ότι το ποσοστό πολύδυμων κυήσεων (κυρίως διδύμων κυήσεων) μέσω εξωσωματικής είναι υψηλότερο συγκριτικά με τη φυσική σύλληψη κυρίως λόγω της μεταφοράς περισσότερων του ενός εμβρύου. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, περίπου το 20-30% των κυήσεων μέσω IVF μπορεί να είναι πολλαπλές, κυρίως δίδυμες. Τα τελευταία χρόνια όμως παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, αρχίζει να επικρατεί ως βέλτιστη πρακτική η μεταφορά ενός μόνο εμβρύου (elective single embryo transfer) ώστε να μειωθεί η πιθανότητα πολύδυμης κύησης.
Είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση αίτια καισαρικής;
Το γεγονός ότι μία κύηση προήλθε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν αποτελεί από μόνη της αιτία προγραμματισμένης καισαρικής τομής.
Πόσο πιθανό είναι ένα ζευγάρι να αποκτήσει ένα παιδί μετά από φυσική σύλληψη ενώ το πρώτο τους παιδί προήλθε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Μία πρόσφατη μελέτη στο έγκριτο επιστημονικό περιοδική Human Reproduction όπου αναλύθηκαν δεδομένα από 11 επιστημονικές μελέτες και αφορούσαν περίπου 5.000 περιπτώσεις υπογόνιμων γυναικών σε μία περίοδο δεκαπέντε ετών, έδειξε ότι τουλάχιστον μία στις 5 γυναίκες δηλαδή το 20% των γυναικών είχε φυσική σύλληψη αφού πρώτα είχε αποκτήσει παιδί μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μολονότι, το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, δεν αφορά όλα τα ζευγάρια και εξαρτάται από τα αίτια της υπογονιμότητας στο κάθε ζευγάρι.