Λουκέτο στο ορφανοτροφείο – κολαστήριο στην Αττική: Ντοκουμέντα για τις άθλιες συνθήκες που ζούσαν τα παιδιά

Στο οριστικό κλείσιμο του ορφανοτροφείου –κολαστήριου της Αττικής οδήγησε η έκθεση των κοινωνικών συμβούλων της Περιφέρειας. Στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές, αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά διαβιούσαν σε ένα άκρως κακοποιητικό περιβάλλον.

Είχαν προηγηθεί, τον περασμένο Δεκέμβριο οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για περιστατικά σωματικής βίας και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αγοριών 7 έως 11 ετώνπαρουσία εργαζομένων. Οι τέσσερις εργαζόμενοι στους οποίους αφορούσε η καταγγελία απομακρύνθηκαν από το ίδρυμα, ενώ τα πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο σε ασφαλές περιβάλλον.

Κλείσαμε ένα ίδρυμα που δεν παρείχε τις υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχει

«Είναι από τη μία οι ευθύνες των εργαζομένων οι οποίες καταλογίζονται στην καταγγελία αυτή, είναι και οι ευθύνες της διοίκησης για το πώς άφηνε να τρέχει μια τέτοια δομή. Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι ότι για πρώτη φορά κλείσαμε ένα ίδρυμα που δεν παρείχε τις υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχει» τονίζει η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Τα μελανά σημεία στη λειτουργία της δομής που παρέμενε ανοικτή μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα για τα υπόλοιπα 24 παιδιά που παρέμειναν εκεί εντοπίζουν οι σύμβουλοι της περιφέρειας κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιούσαν κάθε 2 εβδομάδες.

Tα παιδιά διαβιούσαν σε ένα άκρως κακοποιητικό περιβάλλον

Στις ελλείψεις και παραλείψεις υπογραμμίζεται η απουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων με πιο εξοργιστική τη διαπίστωση, ότι ενώ επρόκειτο για δομή φιλοξενίας παιδιών από 3-6 ετών, φιλοξενούνταν παιδιά από 3 μηνών μέχρι 16 ετών.

Όπως αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου «είχε εφήβους σε νηπιακά κρεβάτια και να πηγαίνουν σε νηπιακές τουαλέτες»

«Εφηβοι κοιμόταν σε νηπιακά κρεβάτια και πήγαιναν σε νηπιακές τουαλέτες»

Παρόλη τη δημοσιότητα η διοίκηση δεν προχώρησε στη βελτίωση των συνθηκών, αντ’ αυτού παραχώρησε όροφο του ιδρύματος για τηλεοπτικά γυρίσματα, περιορίζοντας το σύνολο των παιδιών εν μέσω πανδημίας σε ένα και μόνο όροφο.

«Τα ορφανοτροφεία οι μονάδες ηλικιωμένων μέχρι σήμερα ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές που δεν είχαν προδιαγραφές δηλαδή το κράτος αν καταλάβαινε ότι κάνουν κάτι λάθος δεν μπορούσε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας τους γιατί δεν υπήρχε πλαίσιο. Δεν μπορούσες να τους πάρεις πίσω την άδεια γιατί δεν είχαν άδεια» εξηγεί η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εγγραφα για το κολαστήριο που έβαλε λουκέτο

Αποκαλυπτικά έγγραφα για το ορφανοτροφείο – κολαστήριο στην Αττική, που μπήκε λουκέτο στις 14 Απριλίου, δημοσιεύει σήμερα το in. Πρόκειται για τα συμπεράσματα των αυτοψιών που έγιναν στο ορφανοτροφείο και που αποδεικνύουν τις δραματικές στιγμές που ζούσαν εκεί μικρά παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ξεκινά η ανίχνευση του αδενοϊού από το Ινστιτούτο Παστέρ – Τα “ύποπτα” συμπτώματα

Υπαίθριο εικαστικό εργαστήρι «Τυπώματα με Ποδήλατο» στην αυλή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών

Πάτρα: Ανήλικοι ΑμεΑ έδειραν συμμαθητή τους – Η ποινή που τους επιβλήθηκε – Καταγγελία και για άλλο ξυλοδαρμό