Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ξεκινά η ανίχνευση του αδενοϊού από το Ινστιτούτο Παστέρ – «Καμπανάκι» για τα σχολεία

Μοριακό έλεγχο προκειμένου να ανιχνευθεί ο αδενοϊός που πιθανώς να ενοχοποιείται για την ηπατίτιδα στα παιδιά, ξεκινά το Ινστιτούτο Παστέρ.

Ξεκινά η ανίχνευση του αδενοϊού από το Ινστιτούτο Παστέρ

 Ειδικότερα το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ξεκίνησε την μοριακή ανίχνευση για τους οροτύπους 40 / 41 (F40 / F41) του αδενοϊού όπως και την αλληλούχιση γονιδιώματος για ταυτοποίηση των οροτύπων του αδενοϊού. Στόχος να εντοπισθούν πιθανά περιστατικά ηπατίτιδας και σε παιδιά στη χώρα μας. Άλλωστε οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα ανιχνευθούν και στην Ελλάδα. Ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν εντοπισθεί περιστατικά σε ανήλικα.

Συμπτωματολογία

Το κλινικό σύνδρομο μεταξύ των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι η οξεία ηπατίτιδα. Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τα οποία προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας και, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων – ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) – και ίκτερο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί, οι οποίοι προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E), δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Οδηγίες

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου) ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)
  • σκουρόχρωμα ούρα
  • αποχρωματισμένα κόπρανα
  • κνησμός στο δέρμα
  • μυικό άλγος και αρθραλγία
  • αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης
  • απώλεια όρεξης
  • κοιλιακό άλγος

Τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών.

Χ. Κατσαρδής για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στην Ελλάδα περιστατικά

Για το θέμα της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που έχει θέσει σε εγρήγορση τις υγειονομικές αρχές μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο επίτιμος καθηγητής παιδοπνευμονολογίας και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, Χάρης Κατσαρδής

«Οι ηπατίτιδες είναι γνωστές σε μας τους παιδιάτρους, έχουμε ζήσει κι έχουμε αντιμετωπίσει πολλές από αυτές. Το θέμα είναι να μην ξεκινήσουμε από ένα εκκρεμές δηλαδή από τη μία μεριά να μην ανησυχούμε καθόλου κι από την άλλη να μας πιάνει πανικός. Αν οι γονείς βλέπουν ένα παιδί το οποίο πονάει στην κοιλιά του, κάνει διάρροιες, κάνει πυρετό, έχει δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κι επιπλέον βλέπουν ότι το λευκό του ματιού, αν κατεβάσουμε το βλέφαρο προς τα κάτω, αρχίζει και κιτρινίζειθα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους που ξέρει τι θα κάνει. Υπάρχει και η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος που μπορεί να αποδείξει αν υπάρχει κάποια ηπατίτιδα» είπε ο κ. Κατσαρδής.

«Καμπανάκι» για τα σχολεία

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες κρούουν το «καμπανάκι» για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα. «Θέλει μεγάλη προσοχή. Στις τουαλέτες θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να υπάρχει πολύ καλή καθαριότητα στις τουαλέτες των σχολείων, στα γυμναστήρια, στους κοινόχρηστους χώρους», τονίζουν για την ασφάλεια των μαθητών.

Διαβάστε επίσης:

Αγωνία για τον 17χρονο Βασίλη που διασωληνώθηκε αφού τον πάτησε αγέλη αλόγων μετά από τροχαίο

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε 17χρονη από την Τρίπολη

Πάτρα: Ανήλικοι ΑμεΑ έδειραν συμμαθητή τους – Η ποινή που τους επιβλήθηκε – Καταγγελία και για άλλο ξυλοδαρμό

Θρήνος στα Τρίκαλα: Έγκυος η σύντροφος του 39χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο