Με ποια κριτήρια θα εμβολιαστούν τα παιδιά για τον κορωνοϊό; Τι απαντά η καθηγήτρια Θεοδωρίδου

Την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προανήγγειλε τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 16-18 ετών για τον κορωνοϊό με το εμβόλιο της Pfizer και εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και για τα παιδιά 12 έως 15 ετών. 

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ερωτηθείσα για το ποια είναι τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμό παιδιών απάντησε ότι

Οι ενήλικοι έχουν να δώσουν ένα καλό παρών στο θέμα των εμβολιασμών και να μην υπάρχει αυτό το κενό το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί με τον εμβολιασμό και των μικρότερων ηλικιών.

Ήδη, από τα εμβόλια που υπάρχουν, το εμβόλιο της Pfizer είχε άδεια εξαρχής για εμβολιασμό ατόμων άνω των 16 ετών και με την προτεραιοποίηση που έχει γίνει για τους εμβολιασμούς, ήδη έφηβοι άνω των 16 ετών με υποκείμενα προβλήματα, όπως από ότι κατάλαβα γνωρίζετε, έχουν εμβολιαστεί.

Η ηλικία αυτή των 16-18 ετών επομένως, έχει αρκετά δικαιολογητικά για να πούμε ότι μπορεί να εμβολιαστεί.

Για το θέμα των παιδιών όλες οι χώρες το συζητούν. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να ζυγίσει κανείς για να εμβολιάσει τα παιδιά, δεδομένου ότι εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα εμβόλια. Ότι κυρίως θα εμβολιαστούν τα παιδιά, για να προστατεύσουν εμμέσως άλλα άτομα στο περιβάλλον τους.

Υπάρχουν και υπέρ, αλλά υπάρχουν και αρκετά στοιχεία που, επαναλαμβάνω, θα ζυγιστούν πολύ προσεκτικά και βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που θα έχει η χώρα μας.

Να μην ξεχνάμε ότι η επιδημιολογία είναι αυτή η οποία μας καθορίζει πάρα πολλές ενέργειες που γίνονται στην εκστρατεία των εμβολιασμών.”