Σκουτέλης: “Περιμένουμε το πράσινο φως για να εμβολιάσουμε τα παιδιά για το κορωνοϊό”- Τι απαντούν οι παιδίατροι

Τις προηγούμενες μέρες ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του Sars-Cov2 με το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 12 -15 ετών και έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η Pfizer αναμένει να έχει δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για τα παιδιά 2 ως 11 ετών τον Σεπτέμβριο.  Ενώ όπως όλα δείχνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μιμηθεί σύντομα το παράδειγμα των ΗΠΑ και να εγκρίνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους.

Σκέψεις για εμβολιασμό μαθητών  πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Σκουτέλης, με σημερινές του δηλώσεις στο iefimerida.gr, γνωστοποίησε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά την έναρξη των εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών ίσως και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως δήλωσε «Νομίζω ότι είναι επί θύρας πρώτα η έγκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών. Περιμένουμε το «πράσινο» φως από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και τον Σεπτέμβριο πιθανώς τα παιδιά θα πάνε εμβολιασμένα στα σχολεία», σημειώνοντας ότι το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer είναι εγκεκριμένο για τους 16 και άνω, ενώ το AstraZeneca έχει έγκριση για 18 ετών και άνω.

Η ερώτηση του infokids.gr προς την κ. Μ. Θεοδωρίδου

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σε ερώτηση που της υπέβαλε η συντάκτρια υγείας του Ιnfokids.gr στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον ιό, αναφορικά με το εμβολιασμό των μαθητών στην Ελλάδα, εμφανίστηκε προβληματισμένη και αρκετά επιφυλακτική λέγοντας ότι “ Άλλο έγκριση ενός εμβολίου, άλλο δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός εμβολίου και άλλο υιοθέτηση αυτού του εμβολίου για εμβολιασμό στα παιδιά.

Όπως είπα και στη σύντομη εισήγησή μου, η προσέγγιση για τον εμβολιασμό των παιδιών θα εξαρτηθεί και από το πώς θα είναι η κατάσταση από πλευράς επιδημίας και από ό,τι νεότερο έχουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως δεν είναι και υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στα παιδιά, παρά μόνο αυτοί της εισαγωγής στα νηπιαγωγεία.

Επομένως, να μην ανησυχούν οι γονείς. Είναι, νομίζω, ευχής έργο ότι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τα περισσότερα μέλη είναι παιδίατροι με ιδιαίτερες ευαισθησίες για το θέμα των εμβολιασμών και άρα να είναι σίγουροι ότι θα το χειριστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα παιδιά τους και φυσικά για το κοινωνικό σύνολο.

Παιδίατροι: «Να γίνει ο εμβολιασμός COVID των παιδιών στα ιατρεία μας»

Με επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδίατρων ζήτησε να αναλάβουν οι παιδίατροι στα ιατρεία τους τον εμβολιασμό των παιδιών. Όπως τονίζεται στην επιστολή  «Τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα και ο εμβολιασμός τους απαιτεί δεξιότητες και εμπειρία, που μόνο ο παιδίατρος έχει εκπαιδευτεί να έχει. 

Τα παιδιά συνήθως αντιδρούν στην θέα του εμβολίου και τις περισσότερες φορές χρειάζεται χρόνος και ειδική προσέγγιση του παιδιού, αλλά και των γονέων που το συνοδεύουν, προκειμένου να μην τραυματιστεί η ψυχολογία του παιδιού και οι γονείς να συνεργαστούν μαζί μας.

Ο πρώτος επαγγελματίας υγείας που οι γονείς θα καλέσουν για να συμβουλευτούν για το αν θα εμβολιάσουν ή όχι το παιδί τους θα είναι ο παιδίατρος που το παρακολουθεί και που οι γονείς εμπιστεύονται.”

Η επιστολή των παιδιάτρων

Οι παιδίατροι στην χώρα μας παρακολουθούν και εμβολιάζουν τον παιδικό πληθυσμό εδώ και πολλές δεκαετίες, με εξαιρετική επιτυχία. Η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη που έχουν τα παιδιά της χώρας μας οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλουν όλοι οι παιδίατροι που λειτουργούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εμείς ως ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι έχουμε την ευθύνη για την παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορηθήκαμε ότι το FDA της Αμερικής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκριναν τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του Sars-Cov2 με το εμβόλιο της Pfizer. Στην Αμερική έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών και πιθανότατα θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον και στην Ευρώπη. Οι εταιρείες εξάλλου που κατασκευάζουν τα εμβόλια αυτά έχουν ξεκινήσει, όπως και εσείς ασφαλώς γνωρίζετε, κλινικές δοκιμές σε παιδιά, από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω.

Όσον αφορά την χώρα μας, εμείς ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και την κατεύθυνση που θα δώσει η πολιτεία για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Στην περίπτωση που η πολιτεία θα αποφασίσει τον εμβολιασμό των παιδιών, θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να μην συμμετέχουμε στην συζήτηση για την οργάνωση και τον εμβολιασμό των παιδιών, μέχρι και την ηλικία των 16 ετών, που σύμφωνα με τον νόμο έχουμε το δικαίωμα να παρακολουθούμε και να εμβολιάζουμε.

Τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα και ο εμβολιασμός τους απαιτεί δεξιότητες και εμπειρία, που μόνο ο παιδίατρος έχει εκπαιδευτεί να έχει. Τα παιδιά συνήθως αντιδρούν στην θέα του εμβολίου και τις περισσότερες φορές χρειάζεται χρόνος και ειδική προσέγγιση του παιδιού, αλλά και των γονέων που το συνοδεύουν, προκειμένου να μην τραυματιστεί η ψυχολογία του παιδιού και οι γονείς να συνεργαστούν μαζί μας.

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών θα βαρύνει άμεσα τους γονείς και αμέσως μετά τους παιδιάτρους. Ο πρώτος επαγγελματίας υγείας που οι γονείς θα καλέσουν για να συμβουλευτούν για το αν θα εμβολιάσουν ή όχι το παιδί τους θα είναι ο παιδίατρος που το παρακολουθεί και που οι γονείς εμπιστεύονται. Από συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους γονείς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σημαντική αντίσταση από πολλούς στο να δεχθούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι εμβολιάστηκαν μετά τις δικές μας συμβουλές και παραινέσεις.

Είναι βέβαιο ότι οι γονείς αισθάνονται ασφαλείς και επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους στο ιατρείο του παιδιάτρου, που τα παρακολουθεί. Την πεποίθησή μας αυτή έρχονται να την επιβεβαιώσουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, όπου αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«President Joe Biden said Tuesday if the FDA approves vaccines for teens, officials will focus on making them available through pediatricians and family physicians. The AAP has been helping pediatricians prepare to administer the vaccine in their practices.»

Κύριε Γενικέ

Αν και εφ’ όσον η πολιτεία αποφασίσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, ο ρόλος του παιδιάτρου θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο προκειμένου να αποφασίσουν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η γνώμη του και η σύστασή του θα είναι καταλύτης στην απόφαση αυτή.

Κατά την δική μας άποψη, για να επιτευχθεί o στόχος του εμβολιασμού των παιδιών θα πρέπει να διερευνηθεί και να συζητηθεί η δυνατότητα εμβολιασμού τους στα ιατρεία των παιδιάτρων.

Αν και εσείς συμφωνείτε, επιθυμούμε και ζητούμε συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και την διαδικασία για την συμμετοχή μας στον εμβολιασμό των παιδιών στα ιατρεία μας.

Με εκτίμηση

Για την Ομοσπονδία

Κώστας Νταλούκας

Ελισάβετ Καλούδη

Γεωργία Νταμάγκα