Προβληματισμένη η κ. Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό των παιδιών – “Ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων”

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε εκτεταμένα χθες, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών, καθώς σε Καναδά και Αμερική έχουν δοθεί οι σχετικές εγκρίσεις και αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Και ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν για να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών. Μέχρι τώρα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών ενώ από τις άλλες εταιρίες, που έχουμε και στη χώρα μας, από την ηλικία των 18 ετών.
Υπάρχουν, λοιπόν, μελέτες της Pfizer, οι οποίες αναμένουν την έγκρισή τους την επόμενη εβδομάδα για παιδιά ηλικίας από 12 με 15 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και μελέτες για μικρότερες ηλικίες.

Μελέτες ανάλογες, επαναλαμβάνω, γίνονται και από τις άλλες εταιρίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση ατόμων, παιδιών δηλαδή, προς εμβολιασμό.

Τώρα, έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός.  Επομένως, ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. Αυτός που γνωρίζουμε είναι ότι κάνουμε ένα εμβόλιο για να προστατεύσουμε ένα παιδί από ένα λοιμώδες νόσημα.

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από COVID. Επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο, πρώτον, ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον, ότι ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες.

Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει πολύ καλή αποτελεσματικότητα όπως και ανοσογονικότητα. Μάλιστα, σήμερα στον Καναδά, στην πόλη με το υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών.

Όμως πάντα θα πρέπει η προσέγγισή μας για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά.  Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες.  Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών.

Επομένως θα έλεγα ότι, ναι μεν, θα υπάρχει η δυνατότητα και σύντομα εμβολιασμού και των παιδιών, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός στα παιδιά.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το κύριο βάρος για την δημιουργία του «τείχους προστασίας» είναι κυρίως οι ενήλικες. Επομένως, ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων. Ας το λάβουμε σοβαρά αυτό υπ’ όψιν.

Η ερώτηση του infokids.gr προς την κ. Μ. Θεοδωρίδου

Κυρία Θεοδωρίδου, ο Υπουργός Υγείας σήμερα το πρωί δήλωσε ότι αν εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τις ηλικίες 12-15, η νέα σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Οι γονείς από εκείνη τη στιγμή δεν παύουν να ρωτούν αν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αφού μάλιστα τα παιδιά, όπως έχει διαπιστωθεί, αφενός δεν νοσούν βαριά αφετέρου θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το φθινόπωρο το μεγαλύτερο μέρος των ενηλίκων. Δεν σας φοβίζει που ένα νέο εμβόλιο θα χορηγηθεί σε ανήλικα παιδιά;

Νομίζω ότι προτρέχει η κυρία όταν μιλάει για εφαρμογή του εμβολίου. Άλλο έγκριση ενός εμβολίου, άλλο δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός εμβολίου και άλλο υιοθέτηση αυτού του εμβολίου για εμβολιασμό στα παιδιά.

Όπως είπα και στη σύντομη εισήγησή μου, η προσέγγιση για τον εμβολιασμό των παιδιών θα εξαρτηθεί και από το πώς θα είναι η κατάσταση από πλευράς επιδημίας και από ό,τι νεότερο έχουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως δεν είναι και υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στα παιδιά, παρά μόνο αυτοί της εισαγωγής στα νηπιαγωγεία.

Επομένως, να μην ανησυχούν οι γονείς. Είναι, νομίζω, ευχής έργο ότι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τα περισσότερα μέλη είναι παιδίατροι με ιδιαίτερες ευαισθησίες για το θέμα των εμβολιασμών και άρα να είναι σίγουροι ότι θα το χειριστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα παιδιά τους και φυσικά για το κοινωνικό σύνολο.