Μετά την πανδημία η Βαρκελώνη θα έχει μεταμορφωθεί στην ωραιότερη ευρωπαϊκή πόλη για παιδιά

«Protegim Les Escoles» – «Προστατεύουμε τα σχολεία» – ονομάζεται το σχέδιο του δημοτικού συμβουλίου της Βαρκελώνης να ανανεώσει 200 ​​σχολεία στην περιοχή έως το 2023, βελτιώνοντας την πρόσβαση, μειώνοντας την κίνηση και επεκτείνοντας τις “πράσινες περιοχές” γύρω από αυτά.

«Τα σχολεία είναι μέρη γεμάτα ζωή, με μεγάλο αριθμό ατόμων που έρχονται σε αυτά καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, δασκάλων και γονέων», λέει το συμβούλιο. «Επομένως, το περιβάλλον τους πρέπει να είναι ασφαλές και υγιές, με χώρους παραμονής και παιχνιδιού και με λιγότερη ρύπανση», προσθέτει. Η αρχική φάση, στις αρχές του 2021, θα είναι σε 120 εκπαιδευτικά κέντρα, με τα υπόλοιπα 80 να ακολουθούν αργότερα μέσα στο έτος, όλα στο πλαίσιο του Σχεδίου Γειτονία της πόλης.

«Όφελος για περισσότερα από 26.000 παιδιά…»

Το έργο «We’re Protecting Schools» ξεκίνησε από 78 σχολεία με τα οποία το συμβούλιο χρειάστηκε να συνεργαστεί για να παράσχει περισσότερο χώρο και καλύτερη προσβασιμότητα. Όταν υλοποιηθούν όλα τα έργα, όμως, θα ωφεληθούν περισσότερα από 26.000 παιδιά και νέοι σε όλη την πόλη.

«Η μείωση της κυκλοφορίας και η απελευθέρωση χώρου για τα άτομα στα εκπαιδευτικά κέντρα θα σημαίνει περισσότερο χώρο για συναντήσεις οικογενειών και περισσότερη ζωή στη γειτονιά – το να περνάς περισσότερο χρόνο στο δρόμο ενθαρρύνει επίσης το περπάτημα και την κατανάλωση σε τοπικά καταστήματα», λέει το συμβούλιο.

«Ταυτόχρονα, η μείωση της κυκλοφορίας και το να μένουν τα αυτοκίνητα μακριά από παιδιά οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα αέρα, μειώνει τον θόρυβο στον οποίον εκτίθενται τα παιδιά, καθώς και τον αριθμό των ατυχημάτων. Το περιβάλλον των σχολείων, όπου τα παιδιά πηγαίνουν καθημερινά για πολλές ώρες, γίνεται έτσι ασφαλέστερο και υγιέστερο.

Πρόσφατα στοιχεία από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βαρκελώνης δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί άμεσα το ένα τρίτο των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος, μια από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες μεταξύ των παιδιών. Ο οργανισμός αναφέρει επίσης, ότι περίπου ένα στα τέσσερα σχολεία εκτίθεται σε επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) που υπερβαίνουν το νόμιμο όριο, ιδίως στην περιοχή L’Eixample της πόλης, όπου κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα.

«Μια νέα αντίληψη για τη ζωή στην πόλη»

Ένας στους τρεις δρόμους της περιοχής θα μετατραπεί σε πράσινο άξονα, παρέχοντας πράσινες λωρίδες που δεν θα εξυπηρετούν την κυκλοφορία αλλά τη βιοποικιλότητα. Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή 21 δρόμων σε τέτοιους πράσινους άξονες και τη δημιουργία 21 νέων μικρών πλατειών ή πάρκων για κοινωνικοποίηση των πολιτών.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, κάθε πολίτης θα ζει στα όχι περισσότερα από 200 μέτρα μακριά από έναν τέτοιο πράσινο άξονα ή πλατεία. Αναμένεται ότι αυτό θα ελευθερώσει 33,4 εκτάρια αστικού χώρου για τους πεζούς, όσο δηλαδή υπολογίζεται σε μέγεθος το πάρκο Ciutadella.

Ας παίρνουν ιδέες οι Δήμοι της Αττικής…

Πηγή: childinthecity.org