Όλες μας είμαστε νοικοκυρές, μητέρες, εργαζόμενες και καθαρίστριες… (Συμπληρώστε ελεύθερα ό,τι ξέχασα!). Και σχετικά με την καθαριότητα του σπιτιού, όσο αποτελεσματικές κι αν είμαστε, κάποια tips είναι πάντα χρήσιμα.
Οι παρακάτω συμβουλές για το καθάρισμα του σπιτιού, τα διάφορα κόλπα που κυκλοφορούν και τα σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι βγαλμένες μέσα από την εμπειρία μίας επαγγελματίας από τον χώρο της καθαριότητας. «Υπάρχουν πράγματα που εύχομαι να γνώριζε περισσότερος κόσμος! Εδώ έχω συγκεντρώσει τις συμβουλές που εφαρμόζω και στις οποίες ορκίζομαι. Αν θέλετε να μάθετε τι έμαθα μετά από χρόνια που ασχολούμαι με την καθαριότητα, συνεχίστε να διαβάζετε», μας παροτρύνει η Leslie Corona, ιδιοκτήτρια εταιρείας καθαρισμού στις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: 10+ 5 άγνωστες χρήσεις του λευκού ξιδιού
Μυστικά καθαριότητας
Το ξίδι δεν είναι πανάκεια
Θα το πω ευθέως: το ξίδι είναι κάπως υπερτιμημένο. Μπορεί να είμαι λίγο προκατειλημμένη επειδή η έντονη μυρωδιά του δεν είναι η αγαπημένη μου (ναι, ξέρω ότι εξαφανίζεται), αλλά το μεγαλύτερό μου πρόβλημα με τη «μανία» του κόσμου για το ξίδι είναι η αντίληψη ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και σε όλες τις επιφάνειες, και – το χειρότερο – ότι απολυμαίνει.
Καταλαβαίνω τη γοητεία του: είναι πολύ οικονομικό, βρώσιμο και επομένως ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον. Αλλά υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση γύρω από αυτό. Το ξίδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυσικές πέτρινες επιφάνειες, όπως το μάρμαρο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τις χαράξει. Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε σε ξύλινα πατώματα. Και, παρακαλώ, μην ψεκάζετε ξίδι σκεπτόμενοι ότι θα απολυμάνει – δεν είναι εγκεκριμένο απολυμαντικό από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία. Το ξίδι κάνει θαύματα στο πλυντήριο: αντικαταστήστε το μαλακτικό με αυτό! Είναι επίσης καλό για να εξουδετερώνει οσμές, αφού πρώτα εξαφανιστεί η δική του ξινή μυρωδιά. Και, φυσικά, η σαπουνάδα δεν έχει καμία τύχη μπροστά στην όξινη δύναμή του – ιδανικό λοιπόν για το μπάνιο.
Ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και ξιδιού είναι κυρίως μύθος
Ξέρω, μάλλον προσβάλλω τα αγαπημένα σας υλικά, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό το κλασικό tip, ειδικά όταν προτείνεται για ξεβούλωμα σωλήνων. Όταν τα ανακατεύετε, ναι, παράγεται μια αφρώδης αντίδραση που ίσως απομακρύνει λίγη βρωμιά από τους σωλήνες, αλλά η διάρκεια είναι τόσο μικρή και η δύναμη τόσο αδύναμη που δεν μπορεί να έχει πραγματικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, αφού ολοκληρωθεί η αντίδραση, δεν μένει τίποτα χημικά «μαγικό» που να συνεχίζει να διαλύει τη βρωμιά. Αν είδατε κάποια επιτυχία, σκεφτείτε ότι οι περισσότερες οδηγίες για αυτή τη μέθοδο συνδυάζονται με άλλα βήματα, όπως το να ρίξετε καυτό νερό στον νεροχύτη – και το καυτό νερό είναι αυτό που πραγματικά μαλακώνει τα κατάλοιπα.
Ας σταματήσω, όμως, τη «βλασφημία». Ξεχωριστά, τόσο το ξίδι όσο και η σόδα είναι εξαιρετικά υλικά. Το ξίδι το αναλύσαμε ήδη· η μαγειρική σόδα, από την άλλη, είναι από τα καλύτερα αποσμητικά που υπάρχουν και βασικό συστατικό για σπιτικές λειαντικές πάστες.
Χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα καθαριστικών
Το πιο κλασικό λάθος είναι με το απορρυπαντικό ρούχων. Έχω δει κόσμο να ρίχνει ολόκληρα καπάκια υγρού απορρυπαντικού, όταν στην πραγματικότητα χρειάζεται λιγότερο από το μισό. Τα περισσότερα προϊόντα είναι πλέον υπερ-συμπυκνωμένα και φτιαγμένα για πλυντήρια υψηλής απόδοσης, τα οποία δεν «αντέχουν» τόσο σαπούνι.
Το αποτέλεσμα; Τα ρούχα συσσωρεύουν απορρυπαντικό, δημιουργώντας δυσάρεστες μυρωδιές. Παρόμοιο λάθος γίνεται και με τα καθαριστικά πατωμάτων: αν δεν τα αραιώσετε σωστά, αφήνουν κολλώδη κατάλοιπα που τελικά προσελκύουν περισσότερη βρωμιά.
Ο κόσμος δεν διαβάζει τις οδηγίες
Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που βλέπω – και είναι ακατανόητο γιατί μοιάζει τόσο προφανές. Οι ετικέτες έχουν τόσες χρήσιμες πληροφορίες: σε ποιες επιφάνειες να χρησιμοποιηθεί το προϊόν, αν χρειάζεται αραίωση, πόση ώρα πρέπει να μείνει (ο λεγόμενος «χρόνος επαφής» στα απολυμαντικά), κ.ά. Αν διαβάζαμε τις οδηγίες, θα καθαρίζαμε καλύτερα και θα προστατεύαμε τα αντικείμενά μας.
Η χλωρίνη έχει τη θέση της στο σπίτι
Καταλαβαίνω γιατί πολλοί την αποφεύγουν ή τη φοβούνται, αλλά η χλωρίνη είναι απίστευτα φθηνό συστατικό και πολλοί επιστημονικοί οργανισμοί τη συνιστούν για σωστή απολύμανση. Το πρόβλημα είναι η λανθασμένη χρήση.
Πρώτον, δεν χρειάζεται πολλή. Λίγα κουταλάκια του γλυκού σε ένα λίτρο νερό είναι αρκετά. Δεύτερον, πολλοί κρατούν μεγάλα μπουκάλια χλωρίνης για χρόνια, ενώ στην πραγματικότητα λήγει και χάνει την αποτελεσματικότητά της. Το ίδιο ισχύει και για το οινόπνευμα και το οξυζενέ. Άρα, δεν έχει νόημα να φτιάξετε διάλυμα καθαρισμού με παλιά χλωρίνη.
Όχι, όλα τα πανάκια μικροϊνών δεν είναι ίδια
Υπάρχουν διαφορετικά είδη. Τα κλασικά, με πέλος σαν πετσέτα, είναι καλά για σκόνη και γενικό καθάρισμα. Αν όμως τα τζάμια σας βγαίνουν με γραμμές, φταίνε αυτά. Για γυαλί χρειάζεται ειδικό πανί μικροϊνών με λεία υφή, που δεν αφήνει χνούδι. Έπειτα από πολλές δοκιμές, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτά, σε συνδυασμό με ένα καλό καθαριστικό τζαμιών, αφήνουν τις επιφάνειες αψεγάδιαστες.