Μικρο-τάξεις στους παιδικούς σταθμούς και μαθήματα σε δάση σκέφτεται η Ιταλία

Έπειτα από το άγριο χτύπημα που δέχτηκε από τον κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες, η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία της μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο σχεδιάζει να ανοίξει έστω τους παιδικούς σταθμούς για μίνι-καλοκαιρινά υπαίθρια μαθήματα, δεδομένου, ότι τα μικρά παιδιά έχουν απεγνωσμένα την ανάγκη να παίξουν με άλλα παιδάκια.

Έτσι, οι παιδικοί σταθμοί της χώρας μπορεί να λειτουργήσουν ξανά με μικρά γκρουπ παιδιών ηλικίας έως 6 ετών, από τον Ιούνιο και μετά, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ότι συζητά το υπ. Παιδείας.

Οι προτάσεις αυτές παίρνουν ως παράδειγμα τα αυστηρά εκπαιδευτικά συστήματα της Δανίας και της Νορβηγίας, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν από ειδική επιστημονική επιτροπή.

Το κλείσιμο των σχολείων μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα που έχουν παρθεί στην Ιταλία, με πολλούς να λένε, ότι καταδικάζει τόσο τους εργαζόμενους γονείς όσο και τα παιδιά.

Όλα αυτά σε μία χώρα που μέχρι στιγμής μετρά περισσότερους από 28.000 θανάτους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, από την άλλη, επιμένει, ότι τα παιδιά κουβαλούν υψηλό ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδας. Η Ιταλία, άλλωστε, έχει τους πιο ηλικιωμένους εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 60% αυτών να είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.

Καθώς, ωστόσο, η χώρα ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα μέτρα της καραντίνας, ο Conte δήλωσε, ότι οι παιδικοί σταθμοί θα μπορούσαν δοκιμαστικά να ανοίξουν ξανά, σε πειραματική βάση.

Η πρόταση είναι να δημιουργηθούν πολύ μικρά τμήματα των 3 και 6 παιδιών, τα οποία θα παρακολουθούν σε βάρδιες. Η θερμοκρασία τους θα ελέγχεται καθημερινά στην είσοδο, ενώ θα παίζουν μόνο με προ-αποστειρωμένα παιχνίδια και χωρίς καθόλου αντικείμενα από το σπίτι. Τα ίδια παιδιά θα σχηματίζουν κάθε φορά το ίδιο γκρουπ. Δεν θα φορούν μάσκες, αλλά θα φορούν οι δάσκαλοί τους.

Η υπ. Παιδείας Lucia Azzolina είπε, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι αυλές και τα γυμναστήρια των δημόσιων σχολείων για τον σκοπό αυτό –η ιδέα είναι τα παιδιά να περνούν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται εκτός αίθουσας.

Ο Patrizio Bianchi, υπεύθυνος της ομάδας που μελετά το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο τονίζει, ότι το σύστημα θα χρειαστεί να ανασυσταθεί.

Περισσότερα από 8,5 εκ. παιδιά στην Ιταλία έχουν χάσει μαθήματα και οι προσπάθειες για online εκπαίδευση δεν έχουν επιτύχει για όλους, ειδικά για τις οικογένειες που δεν έχουν υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όπως ο Bianchi τόνισε, η χώρα πρέπει να επενδύει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, για τα επόμενα 5 χρόνια, για να ανανεώσει τα σχολικά κτίρια και να ενισχύσει τις ανάγκες για πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να είναι εφικτά τα μαθήματα στο σπίτι.

Στο πλάνο του ίδιου είναι πολλά μαθήματα να μετακινηθούν εκτός τάξης: «Το Trentino, στη β. Ιταλία, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δάση του, το Μιλάνο τα μουσεία του, η Ρώμη τα πάρκα της», είπε και τόνισε, ότι στις αίθουσες θα συγκεντρώνονται το πολύ έως 10 μαθητές που θα κάθονται σε ημικύκλιο, αντί για δύο-δύο ο ένας πίσω από τον άλλο.

Επιπλέον, θα διακυμανθούν οι ώρες άφιξης στο σχολείο. Και οι δάσκαλοι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να πάρουν αύξηση.

Πηγή: thelocal.it – πηγή φωτο: st-francis.wilts.sch.uk