Ο Μητσοτάκης “πρόδωσε” το σχέδιο επιστροφής των μαθητών στα θρανία

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού αποκαλύπτουν ποια βαθμίδα και πώς θα επιστρέψει στα θρανία

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr που θέλει τους μαθητές του Λυκείου και δη της Γ τάξης να επιστρέφουν το συντομότερο δυνατόν με πιθανότερη ημερομηνία τις 12 Απριλίου.

Ειδικότερα, για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα self test που θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε μαθητές της Γ’ Λυκείου, σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα σχολεία λέγοντας «Έχουμε πια στη διάθεσή μας και θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα προμηθευτούμε, τα  self-tests, τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικίας του.

Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα self-tests, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων.

Γιατί προηγούνται οι μαθητές της Γ Λυκείου

Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία, έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά -ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά– στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».

Συζητείται σήμερα το άνοιγμα των σχολείων στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Την Παρασκευή οι σχετικές ανακοινώσεις

Παρουσία της υπουργού Παιδείας θα συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, με τις αποφάσεις που αφορούν την επαναλειτουργία των σχολείων να ανακοινώνονται την Παρασκευή 2 Απριλίου.

Self test στους μαθητές: Βήμα – βήμα πώς θα δηλώνονται από τους γονείς

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Παιδείας για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία είναι τα self test να γίνονται από τους γονείς τους στο σπίτι, μια φορά την εβδομάδα.

Όπως εξήγησε στο newsit.gr, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, ακόμα και στα μεγαλύτερα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, τα τεστ πρέπει να διενεργούνται από τους γονείς κι επί του αποτελέσματος οι γονείς θα συμπληρώνουν μια βεβαίωση/υπεύθυνη δήλωση όπου θα δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτή τη βεβαίωση θα επιδεικνύουν στη συνέχεια τα παιδιά στην είσοδο της τάξης.

Σε περίπτωση θετικού τεστ το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην ειδική πλατφόρμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επεξεργασία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα ακολουθούνται όσα ισχύουν ήδη σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Σύμφωνα με την κ. Γκίκα: «Πρέπει να δημιουργηθεί εξ’ αρχής μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γονείς και σε σχολείο και κατ’ επέκταση στο κράτος και την κοινωνία, οι γονείς δηλαδή να λειτουργούν με απόλυτη υπευθυνότητα και επιμέλεια σε αυτό το κομμάτι. Να πραγματοποιούν δηλαδή τα τεστ μια φορά την εβδομάδα και να προχωρούν στην ενέργεια που απαιτείται αν το τεστ είναι θετικό ή αρνητικό. Πρέπει να βασιστούμε σε αυτή τη σχέση και να υπάρχει σύμπνοια από όλους, δεν γίνεται αλλιώς».