Ν. Κεραμέως: «Με ποιον τρόπο θα μειωθούν τα δίδακτρα των ιδιωτικών για το διάστημα της κρίσης»

Σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη προχώρησε προ ολίγου η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή στον ALPHA.

Εκεί μίλησε αναλυτικά για την υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες βράδυ για όλες τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές, η οποία και καθορίζει το τι θα γίνει με τα δίδακτρα, τα οποία απασχολούν χιλιάδες γονείς. Όπως είπε:

«Επρόκειτο για μία δύσκολη εξίσωση, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος, οι εργαζόμενοι, τα σχολεία, ο δομές εκπαίδευσης αλλά και οι οικογένειες που έχουν ήδη πληρώσει κάποια χρήματα. Η απόφαση αυτή περιέχει διάφορους άξονες:

Αναφορικά με τα δίδακτρα: Οι διοικητικές υπηρεσίες που δεν παρέχονται δεν μπορούν να χρεώνονται (π.χ. μεταφορά – σίτιση – απογευματινά προγράμματα). Αυτά θα αφαιρούνται από τα δίδακτρα των συγκεκριμένων μηνών που έχουμε την κρίση, και συγκεκριμένα από τις 11 Μαρτίου και για όσο διαρκέσει αυτό το μέτρο.

Ακόμα και αν οι γονείς έχουν προπληρώσει τα δίδακτρα του έτους, θα πρέπει να γίνει κάποια ρύθμιση για το διάστημα της κρίσης.

Αναφορικά με τα εκπαιδευτικά θέματα: Εναπόκειται στα μέρη (γονείς – σχολείο) το να συμφωνήσουν στην βάση της τηλεκπαίδευσης που παρέχεται. Το κάθε σχολείο κάνει σε διαφορετικό βαθμό τηλεκπαίδευση (άλλα κάνουν 6 ώρες την ημέρα, άλλα κάνουν 1 ώρα), ακολουθεί διαφορετική τακτική, οπότε στο ζήτημα αυτό δεν γίνεται να υπάρξει οριζόντια ρύθμιση.

Αν ένα σχολείο δεν κάνει καθόλου τηλεκπαίδευση, τότε όλοι οι εργαζόμενοι μπαίνουν στη ρύθμιση των 800 ευρώ και τότε δεν θα εισπράττονται καθόλου δίδακτρα.»

Η υπουργός, πάντως, τόνισε ότι: «Για εμάς είναι σημαντικό να γίνεται η τηλεκπαίδευση – υπάρχει αλλώστε, έτσι, και ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στα σχολεία, αναφορικά με το ποιο κάνει περισσότερη τηλεκπαίδευση» και διευκρίνισε, ότι «Η τηλεκπαίδευση είναι πολύ πιο εντατική – δεν είναι το ίδιο με την δια ζώσης διδασκαλία. Άρα δεν σημαίνει ότι ένα σχολείο πρέπει να κάνει 8 ώρες τηλεκπαίδευση.» Διευκρίνισε δε, ότι «Υπάρχουν σχολεία που αντί για τηλεκπαίδευση στέλνουν εργασίες στο σπίτι –και αυτό μια μορφή τηλεκπαίδευσης είναι, απλά είναι ασύγχρονη.»

Τι θα γίνει με τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Αναφορικά με τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, η υπουργός ανέφερε, ότι αυτοί αποτελούν αρμοδιότητα διαφορετικού υπουργείου –του υπουργείου Εργασίας, οπότε θα υπάρξει διαφορετική ρύθμιση, σαφώς με μείωση διδάκτρων και εκεί. Θα ακολουθήσει η σχετική ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο.

Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες

Αναφορικά με το πότε θα ανακοινωθεί ή ύλη, η υπουργός διευκρίνισε ότι «Η ύλη έχει ανακοινωθεί από πέρσι τι καλοκαίρι, ωστόσο θα ανακοινωθεί μείωση αυτής πριν το Πάσχα.»

Στο ερώτημα αν λόγω συνθηκών φέτος θα υπάρξει κάποια ελαστικότητα, π.χ. Ποιο εύκολα θέματα, απάντησε: «Τα θέματα δεν τα βάζουμε εμείς, υπάρχει η σχετική επιτροπή. Ωστόσο, η μείωση της ύλης θα είναι σημαντική –παρόλο που μπορεί να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία και να καλυφθεί περισσότερη. Θα προέτρεπα τα παιδιά να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν μπροστά τους και να εμβαθύνουν στην ύλη. Η τηλεκπαίδευση, άλλωστε, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.»

Στο ερώτημα που σχετίζεται με την ημερομηνία των Πανελλαδικών, απάντησε: «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με παραμέτρους που δεν γνωρίζουμε. Ο Απρίλιος θα δείξει σε τι βαθμό τα μέτρα έχουν αποδώσει. Από εκεί και πέρα η καμπύλη στη χώρα μας πάει καλά, έτσι αν συνεχίσει η εξαιρετική αυτή πορεία, επιδίωξή μας είναι οι Πανελλαδικές να γίνουν όσο πιο κοντά στην αρχική ημερομηνία, δηλαδή γύρω στις αρχές Ιουνίου».

Τι θα γίνει με τις εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια

Αναφορικά με τις εξετάσεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, η κ. Κεραμέως ήταν σαφής: «Θα μας πουν οι ειδικοί πότε θα μπούμε στα σχολεία. Αν μπορέσουμε να μπούμε θα γίνει κάποια μικρή παράταση του σχολικού έτους, ώστε να καλυφθεί η ύλη – μας ενδιαφέρει πρωτίστως να καλυφθεί η ύλη.»

Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο, ακούστηκε αισιόδοξη: «Αυτή τη στιγμή δεν έχω τα δεδομένα από τους ειδικούς ώστε να πάμε για Σεπτέμβριο – δεν έχω τέτοια οδηγία. Οι ειδικοί, πάντως, δεν θα μας αφήσουν να προβούμε σε καμία ενέργεια που να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.»

Το εξάμηνο στα Πανεπιστήμια δεν θα χαθεί

Τέλος, αναφερόμενη στους σπουδαστές σημείωσε, πως «Τα Πανεπιστήμια κάνουν τηλεκπαίδευση κατά 96%. Το εξάμηνο, λοιπόν, δεν θα χαθεί. Προχωρά κανονικά η ύλη και όταν μπορέσει να υπάρξει συντονισμός σε μια αίθουσα, οι φοιτητές θα δώσουν εξετάσεις κανονικά.»