Να κολυμπάμε άφοβα στις ακτές των νοτίων προαστίων;

Κατάλληλες για κολύμπι είναι φέτος οι ακτές της Αττικής, με εξαίρεση ορισμένες παραλίες στη Σαλαμίνα, μετά την περιβαλλοντική καταστροφή που είχε σημειωθεί από τη διαρροή μαζούτ από το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Πολλές οικογένειες έχουν ήδη κάνει το πρώτο τους μπάνιο στις ακτές των νοτίων προαστίων που μέχρι πριν 2 μήνες είχαν κατακλυστεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιόνταν αν τα νερά είναι καθαρά ή όχι μετά τη ρύπανση. Οι δήμαρχοι των νοτίων προαστίων και το Υπουργείο Υγείας με σχετικές τους ανακοινώσεις τονίζουν ότι το κολύμπι στις παραλίες τους είναι ασφαλές.

Το μπάνιο στη θάλασσα των νοτίων προαστίων είναι πράγματι ασφαλές;

Τη δική της τοποθέτηση επί του θέματος έκανε σήμερα η κα Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο  ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

«Το πρόβλημα είναι γενικότερο –δεν έχει να κάνει μόνο με το Αγία Ζώνη, μα με το γενικότερο αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στην περιοχή, αλλά και την τάση του κρατικού μηχανισμού να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους.»

«Το μπάνιο δεν πιστεύω, ότι θα μας προκαλέσει ζημιά ή βλάβη – η αλιεία, όμως, είναι ένα θέμα. Χρειάζονται οδηγίες προς τους καταναλωτές για συγκεκριμένα είδη που ψαρεύονται –τι επιτρέπεται και τι όχι να καταναλώνεται» εξηγεί η κα Μήλιου.

Οι ακτές καθαρίστηκαν σωστά αλλά αναμένουμε και τα δείγματα από τις εργαστηριακές αναλύσεις

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε σωστός καθαρισμός ακτών, αλλά κυρίως των ακτών κολύμβησης.» «Περιμένουμε τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια της Αμερικής, όπου έχουμε στείλει δείγματα»

«Καμπανάκι» για τη ρύπανση του Σαρωνικού

Ανεξάρτητα όμως από το ναυάγιο, ο Σαρωνικός ήταν ήδη μία από τις πλέον επιβαρυμένες θαλάσσιες περιοχές στη ΒΑ Μεσόγειο, λόγω της χρόνιας και έντονης ανθρωπογενούς ρύπανσης. Είναι μία περιοχή στην οποία συνυπάρχουν έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις όπως η βαριά και ρυπογόνος βιομηχανική ζώνη (ναυπηγία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων, φορτοεκφορτωτικές ζώνες), τα λύματα και οι απορροές της πόλης που ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια σε πληθυσμό, κ.α.. Στις περιβαλλοντικές πιέσεις προστίθενται και οι ρυπογόνες ουσίες (π.χ. από τα τοξικά υφαλοχρώματα) που καταλήγουν στη θάλασσα από την ετησία επισκευή περισσότερων από 10.000 σκάφων αναψυχής σε ακατάλληλους παράκτιους χώρους, κατά προκλητική παράβαση του θεσμικού πλαισίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις επιτυχείς εργασίες καθαρισμού των ακτών κολύμβησης από το πετρέλαιο, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση των συνεπειών του ναυαγίου του Αγία Ζώνη ΙΙ, με στόχο να καθοριστεί σε ποιο βαθμό η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και της τροφικής αλυσίδας οφείλεται στο ναυάγιο και σε ποιο βαθμό οφείλεται στις χρόνιες και αυξανόμενες ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχεται ο Σαρωνικός επισημαίνει και ο Θοδωρής Τσιμπίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.