«Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις»: Η παιδική παράσταση του Θέατρου Ατόμων με Αναπηρία στο Από Μηχανής (από 21/10)

Η παιδική παράσταση «Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις», η πρώτη παιδική παραγωγή του ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) που θα παίζεται στο θέατρο Από Μηχανής από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου έχει στόχο την διαμόρφωση αντιλήψεων γύρω από την αναπηρία, ενθαρρύνοντας μέσα από την θεατρική πράξη και την διάδραση επί σκηνής, την παρατήρηση και τον διάλογο από την παιδική κιόλας ηλικία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας, εκ των οποίων το 2-4% αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία. Στην Ελλάδα ο αριθμός υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία απογραφής. Όπως υποστηρίζει ο ιδρυτής του ΘΕΑΜΑ Βασίλης  Οικονόμου, «Το παιδικό θέατρο μπορεί και πρέπει να χτίσει τη νέα αντίληψη για τον ρόλο της αναπηρίας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η πολύχρονη εμπειρία του ΘΕΑΜΑ μας επιτρέπει να το κάνουμε για πρώτη φορά πράξη.”. Η σκηνοθέτις Ελιάνα Περηφάνου προσθέτει «Από την αρχή της συνεργασίας μου με το ΘΕΑΜΑ συμφωνήσαμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση γύρω από το θέμα της αναπηρίας από την παιδική κιόλας ηλικία. Νιώθαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι για αυτό. Πλέον διαθέτουμε την γνώση και την εμπειρία. Μιλώντας για την θεατρική «μεταμόρφωση» στοχεύουμε στην μεταμόρφωση αντιλήψεων και στερεοτύπων.»

Το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) αποτελεί το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα με ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του. Στόχος του η συμπερίληψη κι ενσωμάτωση των ηθοποιών με αναπηρία στον επαγγελματικό χώρο. Απευθύνεται κυρίως στα άτομα με κινητική αναπηρία και με την παράλληλη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με αναπηρία.

Η υπόθεση της παράστασης

Το στοιχείο της μεταμόρφωσης που αποτελεί το βασικό άξονα των τριών μύθων «Νάρκισσος & Ηχώ», «Αράχνη» και «Ήλιος και Φαέθων», μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο για το σεβασμό στην ανθρώπινη ποικιλομορφία. Επί σκηνής δύο ηθοποιοί με κινητική αναπηρία (χρήστης και χρήστρια αναπηρικού και ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου αντίστοιχα), ένας ηθοποιός που βρίσκεται στο φάσμα του Αυτισμού και με μειωμένη όραση και δύο ηθοποιοί χωρίς αναπηρία αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη προς τη συναντίληψη, συνεκπαίδευση και συμπερίληψη.
…Με λένε Νάρκισσο… Εμένα Ηχώ…
…Αράχνη το όνομα μου, ξακουστή για τα υφαντά μου…
…Πατέρα να πάρω το άρμα μονάχα για μια βόλτα;
Μια επανάληψη, μια υπεροπτική κουβέντα ή μια απόφαση της στιγμής; Πώς μπορούν να αλλάξουν τις ζωές μας; Οι ήρωες μας θα ζωντανέψουν επί σκηνής, θα δείξουν τις περιπέτειες τους, θα συνδιαλεχτούν με το κοινό και θα ακολουθήσουν τη μοίρα τους ως τη μεταμόρφωση τους. Το ταξίδι στον κόσμο των μεταμορφώσεων ξεκινά!

Το νέο 3D trailer είναι και με υπότιτλους για Κ(κ)ωφούς και βαρύκοους/ες

Συντελεστές Παράστασης:

 • Σκηνοθεσία: Ελιάνα Περηφάνου
 • Κείμενα- Διασκευή: Ελιάνα Περηφάνου – Βασίλης Οικονόμου
 • Μουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
 • Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Τριανταφύλλου
 • Σκηνογραφία- Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
 • Φωτογραφίες: Peny Delta
 • Παραγωγή: «ΘΕ.ΑΜ.Α.»
 • 3D Animation – Editing: Ανάργυρος Μαραγκάκης  

Παίζουν:

 • Έλη Δρίβα
 • Πάνος Ζουρνατζίδης
 • Κωνσταντίνος Λούκας
 • Ελιάνα Περηφάνου
 • Ευαγγελία Σχοινά

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Κυριακή από τις 21 Οκτωβρίου στις 11 π.μ., με προσβασιμότητα περιεχομένου και χώρου για ΑμεΑ.

Καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία θα πραγματοποιούνται στις 11 π.μ. για όλη την εκπαιδευτική περίοδο 2018-2019 στο θέατρο Από Μηχανής καθώς και στον χώρο του σχολείου/εκπαιδευτηρίου.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Ώρα έναρξης παραστάσεων 11:00 π.μ.!

Το πρόγραμμα θα ξεκινάει  με την παράσταση «Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις» και θα συνεχίζεται με εορταστικό παιχνίδι και μουσική!

Σημειώστε τις ημερομηνίες!

23,26,27,28,29,30/12   και 2,3,4 και 6/1 !

Στις 4/1 ακόμα μία μοναδική παράσταση!

Τιμές εισιτηρίου:

Κανονικό: 12€
Άνεργοι / Φοιτητές / Ανάπηροι–ες / Συνοδοί αναπήρων / Παιδικό κάτω των 12 ετών: 8€ /Σχολεία: 7€

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site: https://amtheater.gr/plays/performance-40

Το Infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης «Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις»

Από Μηχανής Θέατρο

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο