Το πρώτο Μουσείο Ψευδαισθήσεων στην Ελλάδα είναι γεγονός!

Ψευδαίσθηση: Μια εσφαλμένη αντίληψη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν οφείλεται σε εξωτερικό ερέθισμα· μια αντίληψη που μοιάζει με όνειρο (ή εφιάλτη) και εκδηλώνεται, ενώ το άτομο είναι σε εγρήγορση. Μπορεί να είναι οπτική (ειδ. σε κάποιες νόσους ή στερητικά σύνδρομα), ακουστική (ειδ. σε ψυχώσεις), απτική, γευστική ή οσφρητική.

Σε μία εποχή που η πραγματικότητα παραείναι σκληρή, για μικρούς και μεγάλους, το Μουσείο Ψευδαισθήσεων, το οποίο ανοίγει επίσημα τις πόρτες του το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στο Μοναστηράκι, μοιάζει να υπόσχεται μια πρωτόγνωρη εμπειρία ψυχαγωγίας, μακριά από όσα έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα σε ένα μουσείο.

Σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο, 17 διαφορετικές αίθουσες μας περιμένουν για να «δοκιμάσουμε» τις αισθήσεις μας και να ανακαλύψουμε εκ νέου τη θέση μας στον χώρο και τον χρόνο.

Στο δωμάτιο «Η ψευδαίσθηση της καρέκλας», για παράδειγμα, απλά καθήμενος σε μία καρέκλα, θα συνειδητοποιήσει κανείς πώς το μέγεθός του καθορίζεται από το περιβάλλον που βρίσκεται και τα αντικείμενα που το περιστοιχίζουν. Στο «δωμάτιο του Ames» θα δούμε τους φίλους ή την οικογένειά μας να συρρικνώνονται ή να γιγαντώνονται, ανάλογα με το πού θα σταθούν, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το περιστρεφόμενο δωμάτιο όπου θα ανακαλύψουμε πώς είναι ένας χώρος όταν τον κοιτάζεις από …το ταβάνι!

Και αυτές είναι μόνο κάποιες από τις εμπειρίες που θα βιώσει κανείς εκεί. Στο μουσείο ψευδαισθήσεων μπορείτε ακόμα να διοργανώσετε μια εκδήλωση, καθώς και ένα Party γενεθλίων (για εσάς ή το παιδί σας), ενώ θα βρείτε και ένα «έξυπνο» κατάστημα, όπου μπορείτε να αγοράσετε παιχνίδια «σκέψης» και αναμνηστικά.

Η ιδέα του πρωτοποριακού αυτού μουσείου δεν είναι καινούργια για τα διεθνή δεδομένα. Στη Νότια Κορέα υπάρχει ένα μουσείο με οπτικές ψευδαισθήσεις, ενώ και από ένα Museum of Illusions συναντάμε επίσης σε Ευρώπη, Αμερική, αλλά και στον αραβικό κόσμο.

Το ελληνικό «παράρτημα» αποτελεί ένα ακόμα project του Σάκη Τανιμανίδη, ο οποίος έχοντας επισκεφθεί αντίστοιχα τέτοια μουσεία στο εξωτερικό σκέφτηκε πως ένα MOI (Museum of Illusions) θα φέρει έναν νέο αέρα ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια, καθώς και πολλές απίθανες φωτογραφίες στα… social media, αφού εκεί όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται να βγάζει και να «ποστάρει» κανείς φωτογραφίες! Συνεργάτης του Σάκη Τανιμανίδη στο project αυτό είναι ο κουμπάρος του, Μίλτος Καμπουρίδης, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα Βερνίκου, πάντρεψαν πρόσφατα τον Σάκη Τανιμανίδη με την Χριστίνα Μπόμπα.

Μουσείο Ψευδαισθήσεων: Ερμού 119, Μοναστηράκι.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 10:00-22:00.

Είσοδος: Ενήλικες: 9€, Παιδιά (5 – 18 ετών): 6€, Οικογενειακό εισιτήριο: 23€*
*στην τιμή περιλαμβάνονται δύο ενήλικες και μέχρι δυο παιδιά (5 – 18 ετών)

Μάθετε περισσότερα για το ελληνικό Μουσείο Ψευδαισθήσεων εδώ.