Ναυμαχία της Σαλαμίνας και Μάχη των Θερμοπυλών: Οι μαθητές «ζωγραφίζουν» την ιστορία

Στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020, καθώς συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» δίνει στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της χώρας τη δυνατότητα να αποτυπώσουν ζωγραφικά αυτά τα δυο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας.

Δηλώστε συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού

Στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα  «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» εντάσσεται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα: «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού», θέλοντας να στείλει ένα δυνατό μήνυμα πως οι ιδέες και εορτασμοί της Επετείου των 2500 χρόνων από τις δύο αυτές επικές στιγμές για τη χώρα μας, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει πρωτίστως να αφορούν και να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ομογένεια.

Ο Διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου.

Βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης των μαθητών και η άνθηση του διαπολιτισμικού καλλιτεχνικού διαλόγου μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος.

Θα αποδοθούν βραβεία στα διακριθέντα έργα ανά ηλικιακή κατηγορία σε ειδική εκδήλωση, αλλά και τιμητικά διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ανεξαρτήτως βαθμολογικής κατάταξης. Το δικαίωμα του βραβείου δεν μεταβιβάζεται ούτε πωλείται σε τρίτους.

Τι πρέπει να ξέρουν οι συμμετέχοντες

Σε ποιους μαθητές απευθύνεται

1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Mαθητές Α΄- Β΄ Δημοτικού

2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Mαθητές Γ΄- Δ΄ Δημοτικού

3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Mαθητές Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού

Μέσο Ζωγραφικής:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους, κραγιόν, ακουαρέλες, λαδομπογιές, νερομπογιές, κλπ. Ωστόσο, παρακαλούμε να θυμάστε ότι το έργο σας θα πρέπει να διαθέτει ζωντανά χρώματα και έντονα σχήματα, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί αποτελεσματικά σε ψηφιακή μορφή.

Υλικός Φορέας Έργου

Σε χαρτί ζωγραφικής (π.χ. ακουαρέλας, ακρυλικών) ή καμβά διαστάσεων Α3 (297 x 420 mm) ή μεγαλύτερο.

Όλα τα έργα τέχνης πρέπει να είναι πρωτότυπα, σχεδιασμένα στο χέρι και όχι με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Φωτογραφίες ή εκτυπώσεις όλων των ειδών δεν γίνονται δεκτές.

Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό ζωγραφικής πατώντας εδώ.