Όταν η τεχνολογία χρησιμοποιείται στην υπηρεσία του ανθρώπου, εκεί αντιλαμβανόμαστε, ότι ένα θαύμα συντελείται στην καθημερινότητά μας.
Αυτή τη φορά μία νέα τεχνολογία επιτρέπει σε τυφλά ζευγάρια να «δουν» το πρόσωπο του μωρού τους ή να πάρουν μία ιδέα του πώς αυτό θα μοιάζει.
Για τα ζευγάρια που περιμένουν παιδί, τα ραντεβού για υπέρηχο, μπορεί να αποδεικνύονται δύσκολα, όμως χάρη σε αυτήν την τεχνολογία και αυτά μπορούν να δουν το μωράκι τους με έναν διαφορετικό τρόπο.
Η ιδέα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια στο Νοσοκομείο «John Hopkins», όταν χρησιμοποιήθηκε τρισδιάστατη εκτύπωση για να παρατηρήσει τη σπονδυλική στήλη βρεφών που πιθανώς να χρειάζονταν χειρουργική επέμβαση για δισχιδή ράχη.
Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η επέμβαση, η μήτρα πρέπει να ανοιχτεί από τους γιατρούς και να την εκτελέσουν ενώ βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας.
Μάλιστα οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η εν λόγω επέμβαση είναι καλύτερο να γίνει στο μωρό πριν γεννηθεί, παρά μετά, καθώς θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Μία νέα διαδικασία με τη χρήσει τρισδιάστατου μοντέλου του μωρού που επιτρέπει στους γιατρούς να κάνουν την επέμβαση σε αυτή, πριν από την κανονική στο παιδί, την καθιστά λιγότερο επικίνδυνη.
Αυτή η πρακτική ενέπνευσε τους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν την ίδια ιδέα και για τους γονείς που είναι τυφλοί και περιμένουν παιδί.
Μία 3D εκτύπωση του πώς θα μοιάζει το μωρό δίνει στους γονείς ή τους κηδεμόνες που είναι τυφλοί την ευκαιρία να δουν πώς θα μοιάζει το μωρό τους με την αίσθηση της αφής.
Η νέα αυτή τεχνολογία είναι εξαιρετική για τις τυφλές οικογένειες, χωρίς όμως να αποκλείεται και από τις κανονικές που θέλουν να αγγίξουν το μωρό τους πριν από τη γέννησή του. Όπως δήλωσε στην Washington Post η πρόεδρος του συλλόγου γονέων τυφλών παιδιών Melissa Riccobono, αυτή τη τεχνολογία επιτρέπει στις οικογένειες να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να νιώσουν έναν υπέρηχο
Η 3D εκτύπωση, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα του μωρό, αλλά μόνο το πρόσωπό του.
Μία μητέρα που το δοκίμασε, είπε ότι είχε αγωνία την ώρα που άνοιγε το κουτί, όμως αντιλαμβανόμενη την αληθινή αυτή εμπειρία, ενθουσιάστηκε «βλέποντας» για πρώτη φορά το παιδί της.