Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τις αλλαγές στις βαθμίδες της εκπαίδευσης – Τι θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά

Ο πρωθυπουργός εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται στο Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης και παραχωρεί συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρεται εκτενώς στις προωθούμενες αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κάνοντας λόγο για αλλαγές που στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ορίζοντα 3ετίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο τι πρόκειται να αλλάζει στη σχολική κοινότητα από την νέα σχολική χρονιά. Στόχος των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία είναι να δοθούν σε μαθητές αλλά και σε φοιτητές ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση.

«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού. «Όπως τα σχολεία άνοιξαν πέρυσι για πρώτη φορά στην ώρα τους έτσι και φέτος θα ξεκινήσουν στην ώρα τους με επάρκεια σε βιβλία και έμψυχο δυναμικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι η ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου, η ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία και η επένδυση στη Νέα Γενιά.

Ολοήμερα σχολεία σε όλα τα Δημοτικά της χώρας

Από το Σεπτέμβριου του 2017, θα επεκταθεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου, καλύπτοντας τις ανάγκες επιπλέον 10.000 μαθητών. Μάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός «Το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο θα φτάσει σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από το πιο ορεινό χωριό μέχρι το πιο απομακρυσμένο νησί».

Ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και με σχολικά γεύματα. «Σήμερα καλύπτουμε περίπου 200.000 μαθητές δημοτικού το 20% για να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα να τρώνε ποιοτικό φαγητό στο σχολείο. Έρευνες απέδειξαν ότι τα παιδιά αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Του χρόνου άλλες 300.000 παιδιά θα καλυφθούν. Το 50% δηλαδή των παιδιών στα ολοήμερα σχολεία. Από το 2019 θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμος»

Μείωση του αριθμού μαθητών που φοιτούν σε κάθε τάξη

Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης των μαθητών ανά τμήμα με απώτερο στόχο σε 3 χρόνια η κάθε σχολική τάξη να μην υπερβαίνει τους 22 μαθητές ενώ από τη νέα χρονιά θα τεθεί σε εφαρμογή ένα διευρυμένο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών που συμμετέχουν σχολεία από όλην την Ελλάδα.

14 χρονη υποχρεωτική φοίτηση

Εφεξής θεσπίζεται η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση με την προσθήκη της υποχρεωτικής φοίτησης σε προνήπιο και νήπιο όλων των παιδιών ηλικίας 4 έως 6 ετών . Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κανένα παιδί από 4 ετών και άνω δεν θα μένει πλέον εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.Το εν λόγω μέτρο τίθεται σε ισχύ από τον προσεχή Σεπτέμβριο και οι γονείς αναλαμβάνουν να επιλέξουν σε ποιου είδους δομή επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους.

Στήριξη στην Ειδική Αγωγή

«Στηρίζουμε την ειδική αγωγή. Την ερχόμενη χρονιά θα γίνουν 10.700 προσλήψεις στα ειδικά σχολεία. Προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα ειδικών δημοτικών και νηπιαγωγείων με τα γενικής εκπαίδευσης. Θα σχολάνε 1 και τέταρτο και όχι 12:25 όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Φέτος ανοίξαμε 23 νέα ειδικά σχολεία. Θα ανοίξουν άλλα 11 τη νέα χρονιά. Θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.».

Αναδιαμόρφωση του Λυκείου με στόχο της κατάργηση των Πανελληνίων

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σχεδιάζεται η ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου και η κατάργηση των εισαγωγών εξετάσεων όπως τις ξέρουμε σήμερα. Όπως είπε, λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες, το εθνικό απολυτήριο θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στα ΑΕΙ. «Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.

Περαιτέρω στήριξη στην Καλλιτεχνική Δημιουργία

«Θα ανανεώσουμε και τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, θα προχωρήσουμε στην υποστήριξη καλλιτεχνικής παιδείας και θα δημιουργήσουμε άλλα έξι καλλιτεχνικά σχολεία» ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Στην γ’βάθμια εκπαίδευση λύνουμε ένα σημαντικό θέμα: αναγνωρίζουμε τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως πτυχία μάστερ. Προχωράμε και σε διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ Αθήνας & Πειραιά θέλουμε μετά από διαδικασίες αξιολόγησης να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θα δημιουργηθούν δομές που θα δίνουν διπλώματα επαγγελματικών προσόντων σε τελειόφοιτους επαγγελματικών λυκείων. Σύντομα φέρνουμε νομοσχέδιο που θα δίνει δυνατότητα δωρεάν μεταπτυχιακών σε φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες».

Τι θα γίνει με τα κενά στα σχολεία και το πρόβλημα με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

«20.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αναπληρωτές. Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να προχωρήσουμε στην επίλυση του προβλήματος  μέχρι τέλος του έτους θα μπορούμε να ανακοινώσουμε το πώς και με ποιο τρόπο μέσα στην τριετία θα καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών αυτών» ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός.

Νέες δομές για προσφυγόπουλα

Ανακοίνωσε ακόμη πως τον Σεπτέμβρη θα έχουμε 600 τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων.