Ο καθηγητής Ηλ. Μόσιαλος απαντά στο ερώτημα του infokids για τον εμβολιασμό σε παιδιά

Κι ενώ πολλοί επιστήμονες μπορεί να πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών ίσως αποτελέσει το “κλειδί” για να διασφαλιστεί η πολυαναμενόμενη ανοσία της αγέλης, ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου κ. Ηλίας Μόσιαλος προσέχει πολύ τα λόγια του όταν αναφέρεται στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών κατά της covid.

Σε ερώτημα του infokids.gr κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το αν είναι δικαιολογημένη η ανησυχία και πολλές φορές η άρνηση των γονιών αναφορικά με το εμβόλιο κατά της covid σε παιδιά, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός: “Καλά κάνουν οι γονείς και αρνούνται τον εμβολιασμό, όχι μόνο στις ηλικίες κάτω των 12 ετών, αλλά και κάτω των 16 ετών. Οι ρυθμιστικές αρχές είναι αυτές που δίνουν το πράσινο φως σε τέτοιου τύπου ενέργειες. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί κλινικές μελέτες που να δίνουν στοιχεία για τον εμβολιασμό των παιδιών. Είναι επόμενο οι ρυθμιστικές αρχές να μην έχουν δώσει εγκρίσεις”, απάντησε ο καθηγητής.

Σχετικά άρθρα: Ο εμβολιασμός παιδιών κατά του κορωνοϊού μπορεί να ξεκινήσει στα μέσα του 2021

Οι κλινικές μελέτες

Πολλές κλινικές δοκιμές εμβολίων για τον κορονοϊό βρίσκονται σε εξέλιξη για να καθοριστεί εάν ένα τέτοιο εμβόλιο θα είναι ασφαλές και για τα παιδιά. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των παιδιών που αρρωσταίνουν σοβαρά με COVID-19 είναι πολύ μικρός και ότι είναι πιθανότερη η νοσηλεία ενηλίκων λόγω κορονοϊού, παρά παιδιών. Αλλά ο εμβολιασμός των παιδιών ίσως είναι τελικά ένα σημαντικό μέρος της λύσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες στο εξωτερικό, για να διασφαλιστεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Έτοιμη η Pfizer να ξεκινήσει εμβολιασμούς στα παιδιά

Η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και ισχυρά προστατευτικό -σε ποσοστό 100%- και σε παιδιά από 12 ετών, σε ένα βήμα προς την πιθανή έναρξη εμβολιασμών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, προτού επιστρέψουν στο σχολείο το φθινόπωρο.

Το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί για ηλικίες από 16 ετών και άνω. Ωστόσο, ο εμβολιασμός παιδιών όλων των ηλικιών θεωρείται κρίσιμος για την ανάσχεση της πανδημίας και μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στιςε αποφάσεις τους για τη λειτουργία των σχολείων, τουλάχιστον στις μεγαλύτερες τάξεις.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία σε 2.260 εθελοντές ηλικίας 12 έως 15 ετών στις ΗΠΑ, τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειξαν ότι δεν υπήρξαν περιπτώσεις λοίμωξης μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων εφήβων σε σύγκριση με 18 μεταξύ αυτών που έλαβαν placebo, ανέφερε η Pfizer.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μικρή ποσοτικά και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, ωστόσο ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ο βαθμός ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ερευνητές ανέφεραν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, κάπως υψηλότερα, μάλιστα, από αυτά που παρατηρήθηκαν σε μελέτες νεαρών ενηλίκων.

Τα παιδιά που εμβολιάστηκαν, είχαν παρενέργειες παρόμοιες με τους νεαρούς ενήλικες, ανέφερε η εταιρεία. Οι κύριες παρενέργειες είναι πόνος, πυρετός, ρίγη
και κόπωση, ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη δόση. Η μελέτη θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες για δύο χρόνια για περισσότερες πληροφορίες.

Σημειώνεται πως η Pfizer και η BioNTech σχεδιάζουν τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της πρώτης, Άλμπερτ Μπουρλά, να ζητήσουν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν την επείγουσα χρήση των εμβολίων από την ηλικία των 12 ετών.