Αρχική Infokids Υγεία «Ο οφθαλμίατρος συνέστησε γυαλιά μυωπίας»: Πώς να πείσετε τα παιδιά να τα φορέσουν

«Ο οφθαλμίατρος συνέστησε γυαλιά μυωπίας»: Πώς να πείσετε τα παιδιά να τα φορέσουν

Όταν ο οφθαλμίατρος συστήσει σε κάποιο παιδάκι ότι πρέπει να φορέσει γυαλιά για να βοηθηθεί η όραση του, είναι πιθανό να αρνηθεί να τα χρησιμοποιήσει. Οι γονείς καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα, όμως κάποιες φορές δεν καταφέρνουν να το πείσουν. Υπάρχει λοιπόν κάποιος τρόπος ώστε να πειστεί το μικρό παιδί να τα φορέσει;

Η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγγραφέας, συμβουλεύει:

• Εξηγήστε στο παιδί την αναγκαιότητα να βλέπει καλά.

• Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του το σκελετό των γυαλιών του. Ευτυχώς, κυκλοφορούν στο εμπόριο πολύ ενδιαφέροντα σχέδια, χρώματα και ποιότητες. Ας συνεννοηθείτε με τον οπτικό που θα σας συμβουλεύσει και θα προτείνει ό,τι ταιριάζει στο παιδί.

• Δεν θα έπρεπε να κάνουμε τα γυαλιά μεγάλο θέμα και κυρίως δεν πρέπει να λυπόμαστε το παιδί. Η παρατήρηση «Το καημένο πρέπει να φοράει γυαλιά!» είναι η καλύτερη εγγύηση για να μην τα θέλει. Αντίθετα, ας του κάνετε μια θετική παρατήρηση, όπως για παράδειγμα: «Σου πάνε ωραία τα καινούργια σου γυαλιά!».

• Πολλά παιδιά χαίρονται να φοράνε γυαλιά σαν «τους μεγάλους».

• Αν μέσα στην οικογένεια δεν φοράει κανένας άλλος γυαλιά, οι γονείς μπορούν να υποδείξουν στο παιδί κάποιον που αγαπά και θαυμάζει και φοράει κι εκείνος γυαλιά.

• Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να αμυνθούν κι όταν τα κοροϊδεύουν. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε, είναι για ανταμοιβή να επιτρέψουμε στο παιδί για ένα διάστημα να μη φορά τα γυαλιά του! Γιατί έτσι θα του περάσουμε το μήνυμα ότι το να φοράει γυαλιά αποτελεί τιμωρία. Το ίδιο ισχύει όταν το παιδί είναι άρρωστο. Ακόμα κι όταν παίζει στο κρεβάτι του χρειάζεται τα γυαλιά.

• Επίσης, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά ότι το παιδί μπορεί να τραυματιστεί με τα γυαλιά. Αντίθετα, τα γυαλιά μπορεί να προστατεύσουν τα μάτια σε ατυχήματα την ώρα του παιχνιδιού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.