Ο παιδίατρος προειδοποιεί: Προστατεύστε τα παιδιά από τη μολυσμένη λόγω φωτιάς ατμόσφαιρα

Ο καπνός που κάλυψε την Αττική και η μυρωδιά καμένου για την οποία κάνουν λογο οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, εξατίας της φωτιάς που μαίνεται στην Εύβοια, σημαίνει μία σημαντική συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης, που ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, όπως και το πότε θα κατασβεστεί η πυρκαγιά, θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας προειδοποιεί για την υγεία των παιδιών

Με ένα κείμενό στη σελίδα του στο Facebook που έχει λάβει δεκάδες κοινοποιήσεις, ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κώστας Νταλούκας προειδοποιεί τους γονείς μωρών και μικρών παιδιών, προκειμένου να τα προφυλάξουν από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην Εύβοια. Ειδικότερα στο κείμενό του ο κ. Νταλούκας αναφέρει τα εξής:

Οι φωτιές στα δάση, πέρα από το ίδιο το φαινόμενο που λειτουργεί καταστροφικά για το περιβάλλον, τις περιουσίες και τα έμβια όντα, παράγουν με την καύση των δέντρων αλλά και διαφόρων άλλων υλικών που καίγονται, μια σειρά από πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες,που μεταφέρονται με τον καπνό και τον αέρα πολύ μακρύτερα από το σημείο της φωτιάς, ακόμα και εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας πολύ σοβαρές βλάβες στην υγεία, ακόμα και θανάτους.
Περισσότερο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Πολύ μεγάλο ποσοστό από τα εμφράγματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο οφείλεται στην ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Τα επικίνδυνα χημικά που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα

Τα χημικά που παράγονται είναι διάφορα μονοξείδια και διοξείδια του άνθρακα, του αζώτου και του θείου, διοξίνες, υδράργυρος, βενζόλιο, αρωματικοί υδρογονάνθρακες κλπ. Τα διάφορα οξείδια αποτελούν μικροσωματίδια που είναι μικρότερα από 2 μικρά και εισχωρούν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας βλάβη σε ιστούς και στα αγγεία. Οι υδρογονάνθρακες, οι διοξίνες και το βενζόλιο μπορούν προκαλέσουν διαφόρων ειδών καρκίνους.

Τα παιδιά που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, άσθμα, διάφορες άλλες πνευμονοπάθειες ή αλλεργίες μπορεί να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα αν εισπνεύσουν καπνό ή στάχτες από τα καμμένα.

Για τον λόγο αυτό αν ζείτε ή βρίσκεστε σε περιοχές που ο καπνός τις έχει επηρεάσει, κρατήστε τα παιδιά σας μέσα στο σπίτι με κλειστά πορτοπαράθυρα και χρησιμοποιείστε κλιματισμό.

Παρακολουθείτε συχνά τα δελτία ειδήσεων ή σχετικά sites που σας ενημερώνουν προς τα που κινείται ο καπνός.

Θυμηθείτε ότι οι απλές μάσκες οικοδομών, οι χειρουργικές, τα βρεγμένα πανιά ή οι μπαντάνες στο στόμα και στην μύτη, δεν πρόκειται να προφυλάξουν εσάς ή τα παιδιά σας από τα βλαβερά αυτά σωματίδια. Χρειάζονται ειδικές μάσκες που μπορούν να σας προστατεύσουν από τον κίνδυνο αυτό.

Αν μπορείτε να εγκαταλείψετε την περιοχή για λίγο διάστημα είναι μια καλή επιλογή γα εσάς και τα παιδιά σας.

Αν εσείς ή τα παιδιά σας εισπνεύσατε καπνό και αισθάνεστε δυσκολία στην αναπνοή, υπνηλία, δεν έχετε όρεξη να φάτε ή να πιείτε νερό, περιορίστε την έκθεση στον καπνό και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Μετά την φωτιά

Μην επιστρέψετε στα καμμένα μέχρι να ενημερωθείτε ότι είναι ασφαλές για την υγεία σας.

Ο καπνός μπορεί να μείνει στον αέρα, εντός και εκτός σπιτιού, για αρκετές ημέρες και ενώ η φωτιά έχει σβήσει εντελώς. Για τον λόγο αυτό συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα από τις ειδήσεις.

Συνεχίστε να απαγορεύετε στα παιδιά σας να παίξουν στο ύπαιθρο.

Βεβαιωθείτε ότι οι σωροί από την στάχτη και τα καμμένα έχουν απομακρυνθεί από το έδαφος πριν επιτρέψετε στο παιδί σας να παίξει έξω ή να επιστρέψει στο σχολείο.

Αποφύγετε την άμεση επαφή με την στάχτη και τα καμμένα.

Πλύντε τα χέρια, τα μάτια, το στόμα και το δέρμα του παιδιού σας αν ήρθαν σε επαφή με τις στάχτες, αμέσως μόλις μπορέσετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν το παιδί σας εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα

Προσέξτε μήπως εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας αν το παιδί σας αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή, ταχύπνοια, βήχα που δεν σταματάει, ή άλλα συμπτώματα που δεν υποχωρούν.

Αυτό είναι το post του παιδιάτρου

ΠΡΟΣΟΧΗΟι φωτιές στα δάση, πέρα από το ίδιο το φαινόμενο που λειτουργεί καταστροφικά για το περιβάλλον, τις περιουσίες…

Gepostet von Costas Dalucas am Dienstag, 13. August 2019