Ο Πρόεδρος της Ελλ. Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγ. Φιλόπουλος, μιλά στο infokids.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δεν γνωρίζει όρια και μας έχει ή θα μας επηρεάσει όλους, άμεσα ή έμμεσα, κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και ευθύνεται για 8,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπολογίζεται πως 3,7 εκ. άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης!

Το “Μπορώ” είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να αρχίσει η αλλαγή. Έτσι, και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με το σύνθημα “Μπορώ – Μπορούμε” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στη νόσο, κάνοντας συγχρόνως λόγο για την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής προκειμένου να γίνει εφικτή μέχρι το 2025 η μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο.

Το infokids.gr  μίλησε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και Χειρουργό, Διευθυντή Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, για το πώς μπορούμε καθένας ξεχωριστά, υιοθετώντας υγιεινό τρόπο ζωής να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στο θέμα της καλής υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίζει καθένας στο σπίτι του πρώτα απ’ όλα τι μπορεί να κάνει για την πρόληψή του, αλλά και έπειτα σε συλλογικότερο επίπεδο ποιες είναι οι στρατηγικές πρόληψης που θα βοηθήσουν τους πολίτες.

Ευτυχώς ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που μπορεί να επηρεαστεί από τις επιλογές του τρόπου ζωής μας. Και αυτό προέκυψε από δεκαετίες χιλιάδων μελετών και πειραματικών δεδομένων. Οι συστάσεις για την πρωτογενή πρόληψη, δηλ. για την αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν καρκίνο, δεν είναι ηθικολογικής φύσης, αλλά θεμελιωμένες στην επιστήμη.
Το 30% των καρκίνων θα μπορούσαν να προληφθούν, να μην εμφανιστούν, αν: 1) δεν καπνίζαμε, 2) μειώναμε σημαντικά την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, 3) προσέχαμε τη διατροφή μας (που ως Έλληνες δεν θέλαμε μεγάλο κόπο καθώς απλά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή για μας μεσογειακή δίαιτα), 4) προσέχαμε το βάρος του σώματος μας ( να μην είμαστε παχύσαρκοι) 5) γυμνάζαμε το σώμα μας περισσότερο ( όχι μόνο στα γυμναστήρια, αλλά περπατώντας περισσότερο ή κάνωντας ποδήλατο η δουλειές που κουράζουν το σώμα), 6) εμβολιαζόμαστε για την ηπατίτιδα και τον ιό HPV και 7) προσέχοντας να μην μένουμε πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.
Να τονιστεί για μία ακόμα φορά πως η αντιμετώπιση του καρκίνου και των συνεπειών του δεν είναι αποκλειστικά θέμα της ιατρικής επιστήμης, αλλά πολυσύνθετων παρεμβάσεων, για τις οποίες ο ρόλος της κοινωνίας, ιδιαίτερα των ειδικών ομάδων αλληλεγγύης και στήριξης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο καρκίνος είναι μία ιατροκοινωνική υπόθεση. Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντικαρκινική εκστρατεία, στον αγώνα που δίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.


Κατά πόσο μπορεί να υπάρξει στον καρκίνο έγκαιρη διάγνωση; Με ποιο τρόπο μπορεί να “προλάβει” ο ανυποψίαστος ασθενής, πραγματοποιώντας έγκαιρα τις σωστές εξετάσεις;

Δεν είναι όλες οι μορφές καρκίνου επιδεκτικές έγκαιρης διάγνωσης, είτε γιατί δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία γι’ αυτό το σκοπό, είτε γιατί η κινητοποίηση προσωπικού και οικονομικών πόρων είναι τόσο δυσανάλογα μεγάλη με το τελικό όφελος που καθιστά την εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου αδύνατη.
Ευτυχώς όμως, για τις πιο συχνές μορφές καρκίνου υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες. Καρκίνοι όπως αυτοί του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, το δέρματος είναι εφικτό να ανιχνευθούν έγκαιρα με απλά σχετικά μέσα, ενώ τα τελευταία χρόνια και για τον καρκίνο του πνεύμονα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε μακροχρόνιους καπνιστές η έγκαιρη διάγνωση με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης.

Η διαμόρφωση σωστής κουλτούρας απέναντι σε θέματα που αφορούν την καλή υγεία πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που ο άνθρωπος είναι ακόμη μικρός, γιατί μεγαλώνοντας οι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται. Υπάρχουν προγράμματα που ενθαρρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα στα σχολεία; Εσείς από την πλευρά σας, ως Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, έχετε σκεφτεί κάποια σχετική κινητοποίηση;

Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της εταιρείας μας, πριν 58 χρόνια, το κύριο βάρος της ενημερωτικής εκστρατείας δόθηκε στα σχολεία και στη νεολαία. Η Εταιρεία μας πραγματοποιούσε κάθε χρόνο ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία, με τη συμπαράσταση πάντα του Υπουργείου Παιδείας. Α τελευταία χρόνια συμμετάσχουμε ενεργά στο ειδικό πρόγραμμα για το κάπνισμα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε μέσω των δεκάδων παραρτημάτων μας σ’ όλη την Ελλάδα ξεκινήσει την εκστρατεία κατά της παιδικής παχυσαρκίας και της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης.
Παράλληλα ξεκινώντας από τη Θεσσαλία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε αγρότες και καταναλωτές στο θέμα των φυτοφαρμάκων, ενώ αρχίσαμε την ενημερωτική καμπάνια μας για τον καθαρό αέρα στις πόλεις (κάτι που συνεπάγεται το σταμάτημα της καύσης ξύλων για θέρμανση και την πετρελαιοκίνηση των αυτοκινήτων σε μεγάλες μη καλά αεριζόμενες πόλεις, όπως είναι η Αθήνα). Τέλος καλούμε όλους να αγκαλιάσουν την εκστρατεία μας για απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους, όπως είναι οι παιδικές χαρές, τα άλση, οι πλατείες, οι παραλίες, οι στάσεις αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δεν είναι περιορισμός ελευθερίας, αλλά διεύρυνση των ορίων της υγείας μας.
Καλούμε όλους να πλαισιώσουν την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, γιατί η εθελοντική δράση για μια καλύτερη ζωής, είναι η πιο αποτελεσματική για ένα αύριο χωρίς καρκίνο.