Το Πάσχα όλη η Ελλάδα απ΄ άκρη σ’ άκρη μεταμορφώνεται σε χώρα κατάνυξης και ευλάβειας με τους πιστούς να γιορτάζουν μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης.
Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 μοναδικούς πασχαλινούς προορισμούς στους οποίους κάθε χρόνο αναβιώνουν υπέροχα πασχαλινά έθιμα και παραδόσεις που αξίζει να τα γνωρίσετε και να τα βιώσετε από κοντά παρέα με τα παιδιά σας.
Κέρκυρα: Μοναδικά έθιμα στο νησί των Φαιάκων
Η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, οι παραδόσεις της καθολικής κοινότητας, η βενετσιάνικη επιρροή αλλά και το εύθυμο ταμπεραμέντο των Κερκυραίων συνθέτουν ένα ξεχωριστό πασχαλινό τελετουργικό που αξίζει να ζήσει κάποιος τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.
Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων Παθών με την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων. Στο Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, μια μικρή ιεροτελεστία λαμβάνει χώρα. Οι πιστοί ανάβουν δώδεκα κεριά και σβήνουν από ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.
Την Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα φτάνει στην αποκορύφωσή του με την επιβλητική περιφορά των Επιταφίων. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο, για να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι μέχρι τις 10 το βράδυ που βγαίνει –μεγαλοπρεπέστατος πάντα– ο Επιτάφιος της Μητρόπολης. Μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, οι φιλαρμονικές παίζουν πένθιμα εμβατήρια.
Το Μεγάλο Σάββατο, στις έξι το πρωί, το έθιμο του τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για το Ναό της Παναγίας των Ξένων. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις 11 η ώρα ακριβώς οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα σημαίνοντας την πρώτη Ανάσταση!
Τεράστια κανάτια με κόκκινες κορδέλες και γεμάτα νερό –οι περίφημοι «μπότηδες»– εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια του επιβλητικού συγκροτήματος κατοικιών, το γνωστό Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα, προκαλώντας εκκωφαντικό κρότο αλλά και κύματα ενθουσιασμού στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Ναύπακτος: Μαγευτική η νύχτα της Μ. Παρασκευής
Το Πάσχα στη Ναύπακτο είναι σχεδόν συνώνυμο με το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής, όταν το γραφικό λιμάνι της πόλης του Κορινθιακού Κόλπου παίρνει «φωτιά» κατά την ώρα της περιφοράς των επιταφίων.
Το παλιό αυτό έθιμο προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών και… «κλέβει» τις εντυπώσεις!
Κρατά από τη δεκαετία του 1950, όταν κατά την περιφορά των δύο επιταφίων του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής άναβαν εκατοντάδες δάδες στις πολεμίστρες ενισχύοντας το κατανυκτικό κλίμα.
Οι επιτάφιοι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου καταλήγουν στο επιβλητικό λιμάνι, ο κόσμος ψέλνει, η φιλαρμονική του Δήμου παιανίζει πένθιμα και η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι.
Στη μέση της εισόδου του λιμανιού τοποθετείται ένας μεγάλος φλεγόμενος σταυρός, ενώ ο νυχτερινός ουρανός φωτίζεται από πυροτεχνήματα μόλις αποχωρήσουν οι επιτάφιοι, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό σκηνικό.
Σκιάθος: Κατάνυξη στην πατρίδα του Παπαδιαμάντη
Η Σκιάθος είναι γνωστή και για ιδιαίτερό της Πάσχα. Σε όλη την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, στο νησί της Σκιάθου -που σημαίνει «σκιά του Άθους», δηλαδή του Αγίου Όρους- τηρείται το Αγιορείτικο τελετουργικό.
Κάτοικοι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ολονύκτιες ακολουθίες, ακολουθώντας τα ωράρια του Αγίου Όρους.
Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Παρασκευή η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στη 01: 00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η περιφορά του αρχίζει στις 04:00 τα ξημερώματα. Οι πιστοί ακολουθούν μες τη νύχτα τον Επιτάφιο σε κατανυκτική ατμόσφαιρα με τα φαναράκια τους, στα στενά σοκάκια της χώρας, το παλιό λιμάνι και τη χερσόνησο του Μπούρτζι.
Στις 05:30 επιστρέφει η λιτανεία στο Ναό των Τριών Ιεραρχών. Όλοι θα σταθούν μπροστά στην κλειστή ξύλινη πόρτα του ναού, τα φώτα είναι σβηστά, απόλυτη σιγή απλώνεται στον προαύλιο χώρο και τα γύρω στενά και ολοκληρώνεται η ακολουθία με την αναπαράσταση της «εις Άδου Καθόδου» από τους ιερείς.
Καλαμάτα: Λαϊκές παραδόσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον
Την Μεγάλη Εβδομάδα στην Καλαμάτα σημαντικές λαϊκές εθιμικές εκδηλώσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών.
Την Μεγάλη Πέμπτη είναι το έθιμο «Ξαμόνια». Τα «Ξαμόνια» είναι ένα λαϊκό προσκύνημα στα ξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας που γίνεται πολλές δεκαετίες και συνεχίζετε με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, οι πιστοί, με αφετηρία την θέση «Κουφού Ελιές» μαζεύονται στις 12 τη νύχτα και ξεκινούν με μια ολονύκτια περιήγηση στα ξωκλήσια, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη, άναμμα καντηλιών και σύντομες ψαλμωδίες.
Την Μεγάλη Παρασκευή θα καεί ο Ιούδας. Παράλληλα δεκάδες αερόστατα μικρά και μεγάλα θα αφεθούν στον καλαματιανό ουρανό, συνεχίζοντας το μακροχρόνιο έθιμο της συνοικίας.
Την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει ένα ξεχωριστό τοπικό έθιμο, ο σαϊτοπόλεμος, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Οι συμμετέχοντες αρκετοί ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, οπλισμένοι με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί. Τα “μπουλούκια” αναβιώνουν το έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας.
Χίος: Ο Μεγάλος Ρουκετοπόλεμος!
Η Χίος, η «μυροβόλος νήσος» του βορειοανατολικού Αιγαίου, την άνοιξη φορά τη λαμπρότερη φορεσιά της για να υποδεχθεί την ανάσταση του Θεανθρώπου που γιορτάζεται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Πρωταγωνιστής των εορταστικών δρώμενων στο νησί είναι ο «ετοιμοπόλεμος» Βροντάδος.
Το Βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χάρη στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου ο ξακουστός οικισμός μεταμορφώνεται σε πραγματικό πεδίο μάχης! Το μοναδικό αυτό θέαμα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες, καθώς είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο.
Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα κρατάει αυτός ο ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ των ενοριτών της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου.
Οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται το βράδυ της Ανάστασης κάνουν τη νύχτα μέρα και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στόχος είναι ο τρούλος και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου από τη μια και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής από την άλλη. Η προετοιμασία κρατάει μήνες ολόκληρους με τους νεότερους να ετοιμάζουν το εκρηκτικό μείγμα από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι.
Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις και το σφύριγμα μιας κόρνας δίνει το σύνθημα για την έναρξη των «εχθροπραξιών». Ακολουθεί προσωρινή «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», μια καταιγίδα φωτιάς ξεσπάει ανάμεσα στις ενορίες.
Σύρος: Εκεί που η Δύση συναντά την Ανατολή
Το Πάσχα στη Σύρο αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, καθώς Ορθόδοξοι και Καθολικοί, γιορτάζουν ταυτόχρονα τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (της Μητρόπολης) στα γραφικά δρομάκια της πόλης.. Οι τρεις αυτοί επιτάφιοι συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη μπροστά από το Δημαρχείο, όπου γίνεται κοινή δέηση και ακούγονται ύμνοι από τη Χορωδία του Αγίου Νικολάου και την Φιλαρμονική του Δήμου. Ο επιτάφιος του Καθολικού ναού της Ευαγγελίστριας έχει ήδη προηγηθεί.
Το βράδυ της Ανάστασης το νησί φωτίζεται από τα αμέτρητα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, με αποκορύφωμα αυτά του ομώνυμου λόφου της Αναστάσεως και του λόφου της Άνω Σύρου, τα οποία ξεχωρίζουν από κάθε γωνιά του νησιού, σε ένα θέαμα πραγματικά εντυπωσιακό.
Το απόγευμα της Κυριακής στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, στην Ερμούπολη, ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης και ακολουθεί το ευαγγελικό μήνυμα της Ανάστασης, το οποίο διαβάζεται σε 12 γλώσσες.
Διαβάστε επίσης
Σοφία Βόσσου: «Ούτε babysitting ούτε τίποτα – την λέξη γιαγιά την ξεχνάτε»
Πέραμα: Ποινική δίωξη σε βάρος και της μητέρας της 6χρονης για συνέργεια σε βιασμό ανηλίκου!