Οι 5 βασικές κινήσεις που κάνω κάθε χρόνο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς πλησιάζει ολοταχώς και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχω ήδη αρχίσει να προετοιμάζω τα παιδιά μου για την όσο το δυνατόν ομαλότερη επιστροφή στα θρανία.

Οι όμορφες, ανέμελες μέρες θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν και τα παιδιά μου πρέπει να μπουν στο καθημερινό πρόγραμμα που επιτάσσουν οι σχολικές τους υποχρεώσεις.

Ως μαμά μιας 8χρονης και ενός 11χρονου ξέρω από πρώτο χέρι πως η προσαρμογή από τις καλοκαιρινές διακοπές στις σχολικές υποχρεώσεις κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να θεωρηθεί.

Έχοντας λοιπόν εμπειρία σε αυτό το ζήτημα που απασχολεί ομολογουμένως πολλούς γονείς θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα “κόλπα” που ακολουθώ ώστε να βοηθήσω τα παιδιά μου να εξοικειωθούν με το άνοιγμα των σχολείων και να αφήσουν πίσω τους – χωρίς τη σχετική γκρίνια – τις  καλοκαιρινές μέρες.

Εφαρμόζω αυτές τις 5 κινήσεις περίπου μία εβδομάδα με δέκα ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και τα αποτελέσματα είναι πάντα ικανοποιητικά. Έχω καταλήξει σε αυτές μετά από πολλές προσπάθειες και πλέον μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα σας φανούν χρήσιμα ώστε να προετοιμαστούν και τα δικά σας παιδιά τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά για τη νέα σχολική χρονιά.

Οι 5 κινήσεις που ακολουθώ πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του σχολείου

 • Καθαρίζω καλά τα δωμάτια και τον χώρο μελέτης των παιδιών ούτως ώστε να είναι όλα σε τάξη και απόλυτα οργανωμένα μόλις ξεκινήσουν οι σχολικές υποχρεώσεις. Τα πιτσιρίκια  σκορπούν πάντου τα παραμύθια, τα παιχνίδια και τα αγαπημένα τους υπάρχοντα με αποτέλεσμα ο προσωπικός τους χώρος να μοιάζει πολλές φορές με βομβαρδισμένο τοπίο. Μετά την καθαριότητα, ακολουθεί ένα καλό ξεκαθάρισμα και κατόπιν προχωρώ στην αποθήκευση όσων πραγμάτων δεν θα χρειαστούν.

 

 • Πριν αγοράσω όλα όσα υπαγορεύει η σχολική λίστα έχω φροντίσει να κάνω την απαραίτητη εκκαθάριση των περσινών σχολικών αντικειμένων. Παρέα με τα παιδιά συγκεντρώνουμε όλα τα περσινά τετράδια, ντοσιέ, μολύβια, γόμες, αναλώσιμα και αξιολογούμε ποια από αυτά ενδεχομένως θα χρειαστούν και τη νέα σχολική χρονιά. Αφού γίνει ο διαχωρισμός όσα κρατάμε τα βάζω σε ένα κουτί αποθήκευσης στο γραφείο και όσα δεν χρειάζονται πια τα δωρίζουμε σε οργανώσεις που βοηθάνε οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

 

   • Οι ψείρες είναι ένας εφιάλτης που με στοιχειώνει από όταν ήμουν και εγώ μαθήτρια. Είχα κολλήσει όταν ήμουν 10 χρονών και από τη στιγμή που έγινα μαμά, τα παιδιά μου ακολουθούν αντιφθειρική προστασία για να μην μας συμβεί κανένα απροόπτο. Η φαγούρα που προκαλεί η απρόσκλητη εμφάνισή τους είναι κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να συμβεί και στα δικά μου παιδιά οπότε η αγορά της αντιφθειρικής λοσιόν ενισχυμένης δράσης Lice Rep Extreme Spray της FREZYDERM είναι κάτι που δεν παραλείπω ποτέ. Μου τη σύστησε ο παιδίατρος όταν ο γιος μου πρωτοπήγε στον παιδικό σταθμό και έκτοτε δεν λείπει ποτέ από το νεσεσέρ με τα απαραίτητα προϊόντα των παιδιών. Τη χρησιμοπoιούμε καθημερινά μετά το λούσιμο και αποδεδειγμένα οι ψείρες δεν θα μας επισκεφθούν. Η εφαρμογή της γίνεται εύκολα και γρήγορα σε καθαρά και στεγνά ή σκουπισμένα με πετσέτα μαλλιά, κοντά στο δέρμα του κεφαλιού, ξεκινώντας από τον αυχένα και την περιοχή πίσω από τα αυτιά. Βέβαια, η κόρη μου την έχει λατρέψει γιατί αφήνει τα μαλλιά της απαλά και λαμπερά, χωρίς να τα λαδώνει. Αν οι ψείρες δεν κρατήθηκαν φέτος μακριά από τα μαλλάκια του παιδιού σας χρειάζεστε μια ολοκληρωμένη αντιφθειρική αγωγή που εμποδίζει τη μετακίνηση της ενήλικης ψείρας από την τρίχα στο κεφάκι σταματώντας την αναπαραγωγή της και καταπραΰνει το κεφαλάκι από κνησμό και ερεθισμούς.

  • Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης. Μια επανάληψη των βασικών γνώσεων της προηγούμενης τάξης ή μια μίνι προετοιμασία για όσα έρχονται είναι πάντα χρήσιμη. Αφιερώνω λοιπόν μια ώρα την ημέρα και παρέα με τα παιδιά “ξεσκονίζουμε” τις γνώσεις τους στο λεξιλόγιο, την ορθογραφία, την προπαίδεια, τις μαθηματικές πράξεις και τα ιστορικά γεγονότα ώστε να επανέλθουν ομαλά στο πρόγραμμα μαθημάτων.

   

  • Πάντα φροντίζω να οργανώνω οικογενειακές εξόδους πριν το άνοιγμα των σχολείων ώστε να διασκεδάσουμε τις τελευταίες ανέμελες στιγμές μας. Η έναρξη των μαθημάτων και οι εξωσχολικές δραστηριότητες μας κρατάνε απασχολημένους σχεδόν όλες τις μέρες της εβδομάδας οπότε οι χαλαρές βόλτες είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Μια προβολή στο θερινό σινεμά της γειτονιάς, μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, μια έξοδος για φαγητό ή επίσκεψη στον αγαπημένο τους παιδότοπο αποφορτίζει τα παιδιά από το άγχος της επιστροφής στα θρανία!

   

  Αγαπητοί γονείς, εισπνοή εκπνοή. Θα τα καταφέρετε! Καλή σχολική χρονιά!