Παιδί και σκύλος κάτω από την ίδια στέγη: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Η είδηση του τραγικού θανάτου του 2 μηνών βρέφους, έπειτα από επίθεση του σκύλου της οικογένειας, ράτσας ροτβάιλερ, αναπόφευκτα μας έκανε να αναρωτηθούμε πώς μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς, όταν συνυπάρχουν παιδιά και σκυλιά στο σπίτι.

Καλέσαμε, λοιπόν, τον έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων και δη ροτβάιλερ κ. Αλέκο Φιλιππή, προκειμένου να μας πει την άποψή του για το συγκεκριμένο αλλά και για αντίστοιχα περιστατικά που έχουν συμβεί στο παρελθόν και να δώσει τις απαραίτητες συμβουλές στους γονείς.

Διαβάστε ακόμα:

Σοκ στην Κυπαρισσία – Ροτβάιλερ δάγκωσε στο πρόσωπο 2χρονο

Ροτβάιλερ κατασπάραξε 5χρονο αγοράκι στην Κοζάνη

Τα μεγάλα λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς με σκύλο

«Οι Εγγλέζοι λένε, ότι κακό σκυλί δεν υπάρχει, κακά αφεντικά υπάρχουν», μας λέει ο κ. Φιλιππής ξεκινώντας την κουβέντα του και μας εξηγεί, ότι τα ροτβάιλερ, όπως και τα ντόπερμαν, είναι σκυλιά-φύλακες. Έχουν, δηλαδή, ένστικτο επίθεσης προς όποιον θεωρούν ότι «εισβάλλει» στο σπίτι που ζουν.

Τα δύο πράγματα που πρέπει οι γονείς να προσέχουν, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππή, είναι τα εξής:

  1. Ποτέ δεν πρέπει να έχουμε έναν σκύλο (ειδικά ροτβάιλερ) στο σπίτι, πριν έρθει το μωρό. Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί γονείς. Γιατί ο σκύλος θεωρεί το σπίτι δικό του και το μωρό εισβολέα. Αν το σκυλί προϋπάρχει και στο ζευγάρι προκύψει ένα μωρό, τότε το σκυλί χρειάζεται να υποβληθεί σε ειδική εκπαίδευση, προκειμένου όταν έρθει το μωρό, ο σκύλος να το καλοδεχτεί.
  2. Το δεύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς, αφού γεννηθεί το μωρό, είναι, ότι επειδή φοβούνται τα σκυλιά αυτά και τις αντιδράσεις τους, αποφεύγουν να τα φέρουν σε επαφή με το μωρό από νωρίς. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο: «Να πάμε το μωρό στον σκύλο και να του επιβάλλουμε, ότι είναι δικό μας! Είναι λάθος να μην πλησιάζει ο σκύλος το μωρό», μας λέει ο εκπαιδευτής και εξηγεί για ακόμα μία φορά, ότι όσο δεν «επιβάλλουμε» το μωρό στον σκύλο, εκείνος το αντιμετωπίζει ως εισβολέα.

«Τι πρέπει να γίνει στην συνέχεια, όταν ένα σκυλί επιτεθεί σε ένα μέλος της οικογένειας;» ρωτάμε τον εκπαιδευτή. «Φαντάζομαι, ότι η οικογένεια δεν θα κρατήσει το σκυλί. Πάντως, ένα τέτοιο σκυλί χρειάζεται άμεσα εκπαίδευση», μας απαντά ο κ. Φιλιππής.