Οι δάσκαλοι ξεσπούν: “H παράταση του σχολικού έτους καταπατά βασικά μας εργασιακά δικαιώματα”

Ακύρωση της παράτασης του σχολικού έτους που έχει αποφασιστεί για την Παρασκευή 25 Ιουνίου ζητάει ο Σύλλογος Eκπαιδευτικών Αβάθμιας Εκπαίδευσης  Σητείας “Ο Μύσων”, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Η παράταση του σχολικού έτους μέχρι 25/6 για την Α/βάθμια δεν έχει κανένα απολύτως εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και μορφωτικό περιεχόμενο, παρά μόνο να εμπεδωθεί για δεύτερη χρονιά και δια μέσου αυτού να καθιερωθεί οριστικά.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για μια ακόμα φορά την πανδημία ως αφορμή επιδιώκοντας να φορτώσει στην πλάτη μαθητών και εκπαιδευτικών την άρνησή του να πάρει μέτρα ώστε να μην κλείσουν επί πέντε μήνες τα σχολεία!

Σχήμα οξύμωρο οι εξαγγελίες περί απρόσκοπτης λειτουργίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η παράταση του έτους.

Τα πάντα γίνονται ακόμα πιο φανερά με την παράταση του σχολικού έτους, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, και των ειδικών σχολείων παρ’ ότι δεν ανεστάλη ποτέ η λειτουργία τους. Με ποια δικαιολογία παρατείνεται και σε αυτά;

Το εκπαιδευτικό κίνημα ζητούσε και ζητά σχολεία ανοιχτά αλλά ασφαλή ωστόσο το υπουργείο όλο το διάστημα δεν αφουγκραζόταν οδηγώντας σε όξυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και σε μια ακολουθία ζητημάτων τα οποία οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να διαχειριστούν.

Ως εργαζόμενοι δηλώνουμε, ότι η παράταση του σχολικού έτους καταπατά βασικά μας εργασιακά δικαιώματα! Δεν ήμαστε σε άδεια όλο το προηγούμενο διάστημα. Αντίθετα, σε συνθήκες κλειστών σχολείων και έντασης της πανδημίας, ο εργασιακός φόρτος ήταν πολύ πιο αυξημένος .

Βιώσαμε την πλήρη απορρύθμιση του εργασιακού χρόνου και χώρου των εκπαιδευτικών οι οποίοι χωρίς επιμόρφωση κλήθηκαν με δικά τους μέσα και αυτοεπιμόρφωση να καλύψουν το παιδαγωγικό χάσμα. Οι μαθητές χωρίς τον περιβόητο εξοπλισμό που έμεινε στην υποσχεσεολογια να παρακολουθούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σε συνθήκες καλοκαιριού, με αύξηση της θερμοκρασίας, με κτήρια ακατάλληλα, με αίθουσες χωρίς καλό αερισμό και κλιματισμό, με προαύλια χωρίς στέγαστρα και σε συνθήκες πανδημίας με τις μάσκες να είναι αναγκαίες σε περιβάλλοντα συγχρωτισμού, η κατάσταση στα σχολεία χειροτερεύει κάθε μέρα κάνοντας δυσβάστακτη την κατάσταση.

Είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μάθημα στις σημερινές κτιριακές υποδομές με τις συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι

Απαιτούμε να ακυρωθεί η παράταση, καλούμε τη ΔΟΕ και τα εκπαιδευτικά σωματεία να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις!