Σε αυτό το camp τα παιδιά βρίσκουν ό,τι ακριβώς χρειάζονται το φετινό καλοκαίρι: Ξεγνοιασιά, ψυχαγωγία και γνώση

Πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αμερική έδειξε, ότι τα παιδιά (ειδικά αυτά του Δημοτικού) δήλωσαν, ότι αυτό που χρειάζονται περισσότερο το φετινό καλοκαίρι, είναι τουλάχιστον 8 ώρες παιχνιδιού ημερησίως. Αμέσως επόμενο στη λίστα των επιθυμιών τους είναι το παιχνίδι με φίλους τους, αλλά και μερικές νέες δραστηριότητες -κάτι που θα τα βγάλει από τη ρουτίνα. Καθόλου δεν μας κάνει εντύπωση και, η αλήθεια είναι, ότι οι περισσότεροι γονείς ανυπομονούμε να τελειώσει η φετινή σχολική χρονιά, προκειμένου να ξαναβρούν τα παιδιά μας την ανεμελιά που τους αξίζει!

Το Μουσείο Ηρακλειδών ξέρει πολύ καλά πώς να το προσφέρει αυτό στους μικρούς του “κατασκηνωτές”, οι οποίοι θα έχουν την τύχη το φετινό καλοκαίρι να συμμετέχουν στην Αστική Θερινή Κατασκήνωση με τίτλο “Κάτω από τον Ίδιο Ουρανό”.

Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, σχηματίζοντας μικρές ομάδες με μεγάλη φαντασία, το κτίριο της οδού Ηρακλειδών 16 στο Θησείο μετατρέπεται σε μαγικό νησί, ανοίγει πόρτες και παράθυρα, στολίζει την ολάνθιστη αυλή του και υποδέχεται τα παιδιά για άφθονο παιχνίδι, περιπετειώδεις εξερευνήσεις, πρωτότυπες ανακαλύψεις και τις χαρούμενες διακοπές που έχουν ανάγκη!

Εκεί, κάτω από τον ίδιο ουρανό, οι μικροί κατασκηνωτές θα απολαύσουν τις υπέροχες εκθέσεις, θα εξερευνήσουν τις γειτονιές του κόσμου και θα ανακαλύψουν τα μυστικά και τους θησαυρούς τους, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Μουσείου.

Ένα πρωτότυπο, ψυχαγωγικό ταξίδι ξεκινά…

Το πρόγραμμα του θερινού camp στο Μουσείο Ηρακλειδών περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

“Ταξίδια στις γειτονιές του κόσμου”

Ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικότητας που έδωσε έμπνευση και στον τίτλο του camp “Κάτω απ’τον ίδιο Ουρανό”, για τη ζωτική δύναμη που ενώνει και την ενέργεια που συνδέει όλους τους ανθρώπους πέρα από σύνορα και γεωγραφικούς ή πολιτιστικούς περιορισμούς. Σε αυτό τα παιδιά θα ασχοληθούν με τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και τις φαβέλες της Βραζιλίας, τα tipies των Ιθαγενών Ινδιάνων και τις κάψουλες ύπνου των Ιαπώνων, αλλά και τα ιγκλού των Εσκιμώων και τα πήλινα σπίτια του Μπουρκίνα Φάσο.

Μέσα από την επαφή τους με αυτά τα σπίτια σε αυτές τις πόλεις και τον τρόπο που οι άνθρωποι εκεί επικοινωνούν και συμβιώνουν, τα παιδιά θα νιώσουν αληθινά την ομορφιά του κόσμου της αλληλεγγύης, της αποδοχής, της διαφορετικότητας. Θα μάθουν, ακόμα, για τις θρησκείες του κόσμου και τους τόπους λατρείας τους, για τα αντιπροσωπευτικά φαγητά της κάθε κουλτούρας και για το πώς η ζωή μεταφράζεται στην πραγματική όψη του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε.

Όλα αυτά έπειτα θα γίνουν πράξη στο χαρτί! Τα παιδιά θα μάθουν να στήνουν το έργο τους, να υπολογίζουν την κλίμακα για τα σπίτια και άλλα στοιχεία του κολλάζ τους, καθώς και να σχεδιάζουν, να κόβουν και να συνδυάζουν δημιουργικά χρώματα και σχήματα για ένα αρμονικό αποτέλεσμα!

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα κοινωνιολογίας και τέχνης από την Ιστορικό Tέχνης και Εικαστικός Ρωξάνη Γιάννου.

“Τα Γρανάζια του Χρόνου”

Για το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα επιστρατεύεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών “ΕΥΡΗΚΑ”, στην οποία τα παιδιά θα ξεναγηθούν, ενώ έπειτα θα παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια και θα επισκεφτούν κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η Αρχαιολόγος Λίλα Πατσιάδου είναι επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος.

“Το νερό ως πολιτιστικό και περιβαλλοντικό αγαθό”

Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες δεν μπορούν να λείπουν, όταν όλοι ζούμε “κάτω απ΄τον ίδιο ουρανό” και τι καλύτερο από το να ασχοληθούμε με το πλέον πολύτιμο δώρο της φύσης: Το νερό! Τα παιδιά στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν την ευκαιρία να ανιχνεύσουν τους υπόγειους δρόμους του νερού που κυλά κάτω από τους δρόμους της πόλης, να γνωρίσουν τα έργα των ανθρώπων που σχετίζονται με αυτό, να μάθουν από πού, πώς και γιατί πίνουμε το νερό, αλλά και τι πολιτιστική διάσταση μπορεί να έχει το αγαθό αυτό. Οδηγός τους σε όλα αυτά, ο Περιβαλλοντολόγος Παντελής Μήτσιου.

“Ο Θαυμαστός μας Κόσμος”

Όλη η γνώση του Κόσμου σε ένα μοναδικό ταξίδι με καπετάνιο την Πολιτισμολόγο Αφροδίτη Παγούνη. Πώς από το ένα μοναδικό κύτταρο μιας αμοιβάδας φτάσαμε στα ζώα υπό εξαφάνιση; Πώς από το πλαγκτόν σχηματίστηκαν τα δάση της θάλασσας, η Μεσόγειος που μας περιβάλλει και οι ωκεανοί του πλανήτη μας; Πώς δημιουργήθηκε το ηφαίστειο της Θήρας και οι υποβρύχιες οροσειρές; Και… ακόμα πιο ενδιαφέρον: Πώς λειτουργούν οι αξιοθαύμαστοι μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος, ως τα μοναδικά χαρακτηριστικά του είδους μας; Τα παιδιά θα γεμίσουν γνώσεις και πληροφορίες που θα τα συναρπάσουν και θα τα ακολουθούν για καιρό!

Ακόμα…

Η απολαυστική εβδομάδα των παιδιών στο camp του Μουσείου Ηρακλειδών θα περιλαμβάνει ακόμα πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, καθώς και Λογοτεχνίας, στο οποίο οι “κατασκηνωτές” θα επιδοθούν στη δημιουργική γραφή και ανάγνωση με θέμα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν γράψετε το παιδί

Το ολοήμερο πρόγραμμα του θερινού camp στο Μουσείο Ηρακλειδών ξεκινά από τις 8:00 το πρωί και διαρκεί έως τις 4:00 το απόγευμα, ενώ είναι οργανωμένο σε πέντε εβδομαδιαίους κύκλους:

1η εβδομάδα: 28/6-2/7

2η εβδομάδα: 5/7-9/7

3η εβδομάδα: 12/7-16/7

4η εβδομάδα: 19/7-23/7

5η εβδομάδα: 26/7-30/7

Μπορείτε να επιλέξετε έναν ή περισσότερους από τους ανεξάρτητους εβδομαδιαίους κύκλους για την εγγραφή του παιδιού σας.

Οι μικροί “κατασκηνωτές” θα χωριστούν σε ολιγομελή τμήματα και θα τηρούν μαζί με τους μουσειοπαιδαγωγούς και το προσωπικό του μουσείου, όλες τις οδηγίες προφύλαξης από τον Covid-19 (θερμομέτρηση κατά την είσοδο, απολύμανση χεριών, αποστάσεις, μάσκα). Όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, θα υποβάλλονται σε self test μια φορά την εβδομάδα.

Κόστος συμμετοχής: 120€ / εβδομάδα. Περιλαμβάνονται όλα τα υλικά των εργαστηρίων.

Δεν περιλαμβάνονται τα γεύματα (κολατσιό, μεσημεριανό), τα οποία στέλνονται έτοιμα από τους γονείς, και το προσωπικό του μουσείου φροντίζει για το υγιεινό σερβίρισμά τους στα παιδιά.

Προβλέπονται εκπτώσεις για δεύτερο παιδί ή για συμμετοχή σε περισσότερες της μιας εβδομάδες.

Επικοινωνήστε με το Μουσείο Ηρακλειδών στο edu@herakleidon.org ή στο 210-3461981.