Οι εργαζόμενοι γονείς απαιτούν: «Η άδεια ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού να είναι ανεξάρτητη από την κανονική άδεια»

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι γονείς να κάτσουν σπίτι με τα παιδιά τους όταν εφαρμοστεί το μέτρο του καθολικού κλεισίματος όλων των σχολείων λόγω κορονοϊού.

Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς όμως οι προϋποθέσεις που σχετίζονται με την δυνατότητα άσκησής της δεν ικανοποιούν την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας όπου με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Υγείας, την πρόληψη αλλά και τη στήριξη γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών.

Αυτή είναι η ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας

«Το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών ως αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, θα πρέπει να συνοδεύεται με ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τα αιτήματα που ζητούν:

  • Η άδεια «ειδικού σκοπού» λόγω πανδημίας πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητη από την κανονική άδεια που δικαιούνται οι γονείς.
  • Να προβλεφθεί ειδικό επίδομα για γονείς που είναι αυτοαπασχολούμενοι και αναγκάζονται να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα για όσο διάστημα είναι κλειστά τα σχολεία και πρέπει να συνδράμουν το παιδί τους.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για άμεση και ισότιμη προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου μπροστά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ενιαία σε όλους τους μαθητές και για όσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας να καλυφθεί η ύλη.
  • Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό της σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε.

Όταν ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει με ευθύνη της κυβέρνησης:

  • Να έχουν γίνει απολυμάνσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια.
  • Να έχουν εξοπλιστεί όλα τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής και πρόληψης.
  • Να έχουν καλυφθεί όλα τα σχολεία με επαρκές και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.
  • Να υπάρξει κάλυψη όλων των σχολείων με το αναγκαίο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό (νοσηλευτές, σχολικός νοσοκόμος)».