Οι γονείς απαιτούν: “Να εξασφαλιστεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων χωρίς να μετακυλίεται η ευθύνη σε εμάς και τους εκπαιδευτικούς”

Οι μαθητές ετοιμάζονται για την έναρξη της σχολικής χρονιάς την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και οι γονείς βρίσκονται σε πυρετώδεις διαδικασίες ώστε να προμηθευτούν όλα τα σχολικά και τα είδη προστασίας των παιδιών μιας και η πανδημία του κορωνοϊού διαμορφώνει πρωτόγνωρες συνθήκες επιστροφής στα θρανία.

Το δημόσιο σχολείο είναι απροετοίμαστο για να την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων (ΑΣΓΜΕ) με ανακοίνωση που εξέδωσε για την επικείμενη νέα σχολική χρονιά επισημαίνει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς που εκφράζουν πολλοί γονείς καθώς όπως δηλώνουν “Το δημόσιο σχολείο είναι απροετοίμαστο, επειδή και πριν την πανδημία δεν είχε στο επίκεντρο του τις ανάγκες των μαθητών.

Μάλιστα κάνουν λόγο για ” ολιγάριθμο εκπαιδευτικό δυναμικό,  ανεπαρκές βοηθητικό προσωπικό, που δουλεύει σε άθλιες συνθήκες (εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων), παλιά και επικίνδυνα κτίρια,αίθουσες – κλουβιά, 25άρια τμήματα, τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε κονδύλια των σχολικών επιτροπών για τα αναλώσιμα.”

Όπως τονίζουν “Τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων δεν απαντούν στις ανάγκες μας για προστασία της υγείας των παιδιών μας και για ισότιμη μόρφωση

Έχουν κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα αξιοποιούν  “κατά το δοκούν”

Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι “Σήμερα έχοντας κάνει “λάστιχο” τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αξιοποιώντας τα “κατά το δοκούν”, δεν απαντά ούτε στο ελάχιστο στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι Σύλλογοι Γονέων πρέπει να αναλάβουν δράση

Οι γονείς τονίζουν ότι είναι αναγκαίο ” Το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τους απαραίτητους όρους που θα εξασφαλίζουν ουσιαστική ασφάλεια και μόρφωση. 

Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς. ”.

Αυτά είναι τα αίτηματά τους για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού

 •  Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική µείωση του αριθµού µαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 µαθητές. Άµεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούµενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδοµών ή ακόµα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις.
 • Να σταματήσει το αίσχος με τα container και τις προκάτ αίθουσες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στις αυλές των σχολείων για την υλοποίηση της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.
 • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισµό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθµός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε λιγότερους µαθητές.
 • Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Μονιµοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθµού µόνιµων εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
 • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθµού λεωφορείων και σχολικών τροχονόµων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής µετάβαση του κάθε µαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προµήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
 • Διενέργεια µαζικών επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους µαθητές, ώστε να υπάρξει άµεση παρέµβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
 • Δηµιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσµάτων.
 • Λόγω μη πραγματοποίησης Σχολικών Εκδρομών για τη φετινή σχολική χρονιά, άμεση επιστροφή του συνόλου των χρημάτων σε όλους τους γονείς που καταχρηστικά παρακρατήθηκαν από τα τουριστικά γραφεία μέσω ΠΝΠ της κυβέρνησης.
 • Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών.
 • Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ εδώ