Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Γονέων: “Δεν γίνεται να ζητάμε μέτρα για τα σχολεία και να καλούμε σε συλλαλητήρια”

Σχ.χρ. 2021-22: Οι πρώτες τάξεις που μπήκε "λουκέτο" λόγω κρουσμάτων είναι γεγονός

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γονείς που εκπροσωπούνται από το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Γονέων ΑΣΓΜΕ & Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής παίρνουν θέση για την επαναλειτουργία των Λυκείων και για το γεγονός ότι άνοιξαν με τα ίδια ακριβώς μέτρα με τα οποία έκλεισαν με μοναδική προσθήκη τη διεξαγωγή self test.

Η ανακοίνωση των γονέων

Την Τετάρτη 7 Απριλίου υπουργός παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ύστερα από την θετική εισήγηση επιστημονικής επιτροπής λοιμωξιολόγων την δια ζώσης επαναλειτουργία όλων των τάξεων στο λυκείων μετά από 6 μήνες αναστολής τους.

Για άλλη μία φόρα το Υπουργείο Παιδείας προχωράει σε μία κίνηση, απεγνωσμένη θα λέγαμε αφού στην ουσία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και για άλλη μία φορά η ατομική ευθύνη μεταφέρεται στους γονείς στους μαθητές και σε εκπαιδευτικούς και μάλιστα με περισσότερη έμφαση.

Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε τα Λύκεια μας αλλά και όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης να είναι ανοιχτές και η εκπαίδευση θα γίνεται δια ζώσης

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δεχτούμε την ευθύνη της πολιτείας και του κράτους να κυλάει και να μεταβιβάζεται στους γονείς και στα παιδιά μας.

Για άλλη μία φορά ζούμε το θέατρο του παραλόγου ακούγοντας για μέτρα προστασίας των μαθητών μας για τα οποία θα είμαστε υπεύθυνοι εμείς και όχι οργανωμένες δομές υγείας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα self test για τον covid 19 θα γίνονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο.

Είμαστε αντίθετοι στον υποχρεωτικό καταναγκασμό των μαθητών της διεξαγωγής του τεστ για την παρουσία τους στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Θεωρούμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες υγειονομικής κρίσης πού τα δεδομένα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι χειρότερα από αυτά των προηγούμενων 6 μηνών είναι απαγορευτικές στο άνοιγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες των σχολείων μας.

Επειδή όμως τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουμε εμείς, αλλά ούτε είμαστε μέρος μιας διαβούλευσης , που αυτό θα ήταν το σωστό. Πρέπει να προβάλλουμε τις αντιρρήσεις μας στο σχεδιασμό τους και να προτείνουμε τις δικές μας εφικτές λύσεις ταυτόχρονα προς την Πολιτεία αλλά και τους γονείς.

Θέλουμε ανοιχτές όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης όχι όμως με ατομική ευθύνη

Θέλουμε θα πραγματοποιούνται τα self test προς τους μαθητές αλλά όχι από τους ίδιους και τους γονείς τους αλλά από ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ στις σχολικές μονάδες και σε διαφορετικές μέρες έτσι ώστε να καλύπτονται όλα τα παιδιά.

Θέλουμε άμεσα να εφαρμοστεί ο διαμερισμός των μαθητών σε δεκαπενταριά τμήματα

Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή που ανοίγουν μόνο τα λύκεια μπορεί να εφαρμοστεί είτε με εκ περιτροπής δια ζώσης εκπαίδευσης ή με μοίρασμα των διδακτικών ωρών σε πρωινά και απογευματινά τμήματα.

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, δεν μπορούμε κάτω από αυτές τις υγειονομικές συνθήκες να καλούμε σε αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο μέσω συλλαλητηρίων που δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα. Η τακτική αυτή αποδημεί το πλαίσιο διεκδικήσεων μας.

Δεν γίνεται την ίδια στιγμή που ζητάμε μέτρα ασφαλείας για τα σχολεία να καλούμε σε μαζικές συγκεντρώσεις γονείς και μαθητές.

Δεν μπορείς να διεκδικείς 15άρια τμήματα και ταυτόχρονα να βρίσκεσαι στο δρόμο κάτω από συνθήκες συνωστισμού.

Συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουμε ότι οι διεκδικήσεις μας και τα αιτήματά μας λύνονται μόνο με την παρουσία μας στα γραφεία των υπουργείων και με συνομιλητές τους αρμόδιους. Η ιστορία των τελευταίων χρόνων μας απέδειξε ότι στο δρόμο δεν λύθηκε τίποτα. Περάσανε τρία νομοσχέδια και άνοιξαν και έκλεισαν τη δια ζώσης εκπαίδευση πέντε φορές χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο προστασίας.

Καλούμε άμεσα την ομοσπονδία να ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό υγείας και όχι με ένα απλό χαρτί κοινοποίησης προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά με κάθε τρόπο. Ακόμα και με δημόσια παρέμβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συνάδελφοι οι πολιτικές δεν γίνονται μόνο στο δρόμο, γίνονται με την προβολή, με την ανάδειξη και την υπεύθυνη στάση

Η Ομοσπονδία αυτό που θα έπρεπε να κάνει δεν είναι η συμμετοχή της σε ένα συλλαλητήριο αλλά η άμεση παρέμβαση της σε όλα τα μέσα ενημέρωσης με ασφυκτική πίεση για συνάντηση με τους αρμόδιους και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να χτυπήσουμε το σύστημα στο δρόμο και αντί αυτού το σύστημα δυναμώνει και μας κατακρεουργεί. Δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή πάλης και είμαστε και εμείς στο δρόμο.

Αλλά πραγματικά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να φέρει. Συνάδελφοι πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να προβάλουμε τα πραγματικά δεδομένα δια ζώσης στα αρμόδια αυτιά και όχι στα τσιμέντα των δρόμων.

ΑΣΓΜΕ: Ορισμένες αναγκαίες απαντήσεις στα ζητήματα που θέτει το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο

Σήμερα το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο έστειλε κείμενο σε όλες τις Ενώσεις και τους αντιπροσώπους τους στην Ομοσπονδία, με τις θέσεις της παράταξης τους για το άνοιγμα των σχολείων. Φυσικά είναι δικαίωμά τους αν διαφωνούν με τα όσα αποφασίζει το Δ.Σ της Ομοσπονδίας στο οποία συμμετέχουν, να δημοσιοποιούν τη γνώμη τους. Επειδή όμως υπάρχουν ανακρίβειες που δείχνουν είτε άγνοια(;) για την δράση της Ομοσπονδίας είτε σκοπιμότητα οφείλουμε ως Προεδρείο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής να δώσουμε ορισμένες διευκρινήσεις:

1) Δεν ξέρει το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο ότι ως Ομοσπονδία και ΑΣΓΜΕ έχουμε επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας και υπάρχει άρνηση;

2) Δεν γνωρίζει ότι αυτό το αίτημα έχει μεταφερθεί στην Υπουργό με ποικίλους τρόπους (γραπτά αιτήματα, έκκληση από ΜΜΕ, ακόμα και με αυτοπρόσωπη παρουσία στο ίδιο το Υπουργείο);

3) Δεν γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι με κάθε ευκαιρία εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μεταφέρουν τη φωνή και τις αγωνίες των γονιών σε κάθε επίσημο εκπρόσωπο, σε όλα τα αρμόδια όργανα και φορείς;

Όλα αυτά δεν τα γνωρίζουν ή μήπως απλά θέλουν να «θολώσουν τα νερά» και να μην καταλογιστούν οι ευθύνες στην Κυβέρνηση που δεν δέχεται καν να συναντηθεί με την Ομοσπονδία; Φυσικά και τα γνωρίζουν. Άλλωστε πολλά από αυτά κάποια μέλη της παράταξής τους τα έχουν ψηφίσει!!

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής: Μία ημέρα πριν το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τα λόγια «στους δρόμους δε λύνεται τίποτα» θα τα ζήλευε και ο εκπρόσωπος τύπου της Κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της δράσης της Ομοσπονδίας ήταν, είναι και θα είναι η αγωνιστική/διεκδικητική κατεύθυνση γιατί πιστεύουμε απόλυτα στο συλλογικό αγώνα, στη μαζικοποίηση και συσπείρωση των γονιών στους Συλλόγους Γονέων. Οι αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση και την υγεία δεν μπαίνουν σε καραντίνα.