Οι καθηγητές καταγγέλουν: Γιατί άλλαξαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αναλογία 1 μαθητής ανά 7 τ.μ.;

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Εμε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλει την ξαφνική αλλαγή στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποφυγή συγχρωτισμού στις σχολικές τάξεις.

Το κείμενο – καταγγελία έχει ως εξής:

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, που ενδεχομένως συνιστά απόπειρα εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της, προχώρησε ο ΕΟΔΥ προφανώς σε συνεννόηση με το υπουργείο παιδείας που αναδεικνύει το θέμα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων σε άλλη διάσταση.

Συγκεκριμένα στις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, το Σάββατο 2 Μαΐου προσδιόριζε την αναλογία ατόμων και τετραγωνικών μέτρων για τα σχολεία σε 1 μαθητή ανά 7 τ.μ. Με αυτή την οδηγία θα ήταν εφικτό να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες πολύ λιγότερος αριθμός από τον προβλεπόμενο που έχει ανακοινώσει το υπουργείο παιδείας δηλ. 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα. Όσοι έχουν εικόνα της πραγματικότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς) και όχι ενός επιτελικού σχεδίου επί χάρτου γνωρίζουν ότι οι αίθουσες των σχολικών μονάδων μας στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τα 40 τ.μ.

Η αντίφαση φάνηκε από την πρώτη στιγμή και ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία προφανώς με το υπουργείο παιδείας, τροποποίησε τις οδηγίες αλλάζοντάς τις αμέσως, μετά από μερικές ώρες, διαγράφοντας την αναλογία 1 (μαθητής) / 7 (τ.μ.) και ορίζοντας ότι την απόφαση για την αναλογία των μαθητών ανά τετραγωνικό μέτρο την έχει πλέον όχι ο ΕΟΔΥ, όχι το Υπουργείο Υγείας αλλά το Υπουργείο Παιδείας.

Μετά από αυτές τις, τραγικού χαρακτήρα έμμεσης αποδοχής από την Κυβέρνηση του πειραματισμού των σχολείων της χώρας για την εξάπλωση του Covid-19, εξελίξεις αναρωτιόμαστε:

ü Για ποιο λόγο άλλαξαν οι πρώτες οδηγίες του ΕΟΔΥ και την αναλογία 1/7 τ.μ. για τα σχολεία;

ü Ποιοι ήταν εκείνοι οι επιστήμονες που πήραν την απόφαση μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν τις οδηγίες;

ü Με ποια επιστημονική λογική εξηγείται πως για όλες τις υπηρεσίες αναγράφονται σαφείς οδηγίες με βάση τα τετραγωνικά μέτρα εκτός από τα σχολεία;

ü Το Υπουργείο Παιδείας με ποια επιστημοσύνη έχει δυνατότητα να αποφασίζει για την αναλογία μαθητών ανά τμήμα;

ü Τελικά τι πραγματικά συμβαίνει; Με την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι τελικά ασφαλείς;

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη απέναντι σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς κι οφείλει άμεσα να δώσει «πειστικές» απαντήσεις για την αλλαγή των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Ο εμπαιγμός της κοινωνίας να σταματήσει επιτέλους!!!