Οι μαθητές ανακαλύπτουν τις ρίζες της γλώσσας και μαθαίνουν την Ιστορία μας σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον

Στο κατώφλι της νέας σχολικής χρονιάς οι γονείς επιθυμούν να προσφέρουν στα παιδιά τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εφόδια και τις γνώσεις που θα τα βοηθήσουν στις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Αν θέλετε το παιδί σας να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με την γνώση των Αρχαίων Ελληνικών από νωρίς και παράλληλα να διδαχθεί την Ιστορία, τις αξίες, τα πρότυπα και τα ιδανικά του σπουδαίου πολιτισμού μας, τότε η η Ελληνική Αγωγή – Σχολή Αρχαίων Ελληνικών είναι η καλύτερη εκπαιδευτική πρόταση.

Τα αρχαια Ελληνικα θα γινουν το αγαπημενο μαθημα των νηπιων!

Η Ελληνική Αγωγή έχει ολοκληρωμένο σύστημα διαπαιδαγώγησης των νηπίων βασισμένο στη βιωματική μάθηση. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και δημιουργώντας. Μέσω της ανεξάντλητης πηγής των κειμένων της μυθολογίας, οι μικροί μαθητές ξεκινούν από νωρίς μαθαίνοντας λέξεις και ανταλλάσσοντας διαλόγους στα Αρχαία Ελληνικά ήδη από το πρώτο μάθημα. Το πρωτότυπο σύστημα διδασκαλίας της Ελληνικής Αγωγής αξιοποιεί με τον καταλληλότερο τρόπο την φαντασία των παιδιών εμπλουτίζοντας την γλώσσα. Οι αρχαίες λέξεις μετατρέπονται σε σύγχρονες αφού τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι τις χρησιμοποιούν καθημερινά, ανεπαίσθητα, στον αθλητισμό, στην διατροφή, στην υγιεινή κ.ο.κ.

Σχετικές μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό μελετούν και παρουσιάζουν τα οφέλη της εκμαθήσεως των κλασικών γλωσσών σε μικρή ηλικία. Έτσι γνωρίζουμε ότι τα Αρχαία Ελληνικά βοηθούν το παιδί να οξύνει την παρατηρητικότητα και τη μνήμη του, να κατανοήσει την ορθογραφία, να έρθει σε επαφή με την αρχαιότερη μορφή της γλώσσας μας, να αναγνωρίσει τη γλωσσοπλαστική ικανότητα που έχει η γλώσσα μας, να αποκτήσει δομημένη σκέψη και κατ’ επέκταση να βελτιώσει τις δεξιότητές του και στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Αν θέλετε και το δικό σας νηπιάκι (3-5 ετών) να γνωρίσει τον υπέροχο κόσμο της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας τότε αξίζει να το γράψετε στο τμήμα Αγωγής Νηπίων της Ελληνικής Αγωγής. Οι λιλιπούτειοι μαθητές έρχονται σε επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσα από την εκμάθηση των μύθων του Αισώπου και την δραματοποίησή τους ενώ παράλληλα, διδάσκονται την ιστορία μας μέσα από ελληνικά ήθη και έθιμα.

Γιατί να μάθει το παιδί μου Αρχαία από το Δημοτικό;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια στα σχολεία του εξωτερικού να εισαχθούν τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά στο δημοτικό.

Μελέτες σε μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη και το Cambridge αποδεικνύουν πως η διδασκαλία των κλασικών γλωσσών στο δημοτικό ενισχύει τη μνήμη, ενεργοποιεί την σκέψη, απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και βοηθά στην ορθή χρήση του γραπτού και προφορικού λόγου της μητρικής γλώσσας του παιδιού. Με άλλα λόγια, διδάσκουν τα Αρχαία Ελληνικά στην Αγγλία για παράδειγμα, ώστε να μάθουν τα παιδιά καλύτερα Αγγλικά. Μέσω των προγραμμάτων Iris Project, Greek in schools και Classics for All διδάσκονται δάσκαλοι και μαθητές υπό την επιτήρηση κλασικών φιλολόγων, το πώς θα μεταφέρουν απλές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών σε μαθητές δημοτικού στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Στη Γαλλία ο Υπουργός Παιδείας Jean Michel Blanquer είχε ανακοινώσει ήδη από πέρυσι την εισαγωγή των Αρχαίων Ελληνικών στην Στ᾽ δημοτικού.

«Να αξιοποιηθούν περισσότερο τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά στα σχολεία. Απ’ αυτά κατάγεται ο πολιτισμός μας», δηλώνει στην εφημερίδα le Monde.

Όμως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο και η Ιταλία, γίνεται προσπάθεια ένταξης των κλασικών γλωσσών στο Δημοτικό ώστε να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των παιδιών γύρω από την γλώσσα, κάτι που λόγω της παρατεταμένης χρήσεως των ηλεκτρονικών συσκευών τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί σημαντικά. Όμως και στην Αμερική γίνονται αντίστοιχες προσπάθειες με σχολεία όπως το Ridgeview Classical στο Κολοράντο όπου διδάσκονται τα Λατινικά από το νηπιαγωγείο και τα Αρχαία Ελληνικά από την Γ᾽ δημοτικού.

Τα παιδιά που έχουν ως πρώτη γλώσσα τα νέα Ελληνικά έρχονται σε επαφή με απλά κείμενα που χρησιμοποιούν τις λέξεις που ήδη γνωρίζουν. Έτσι, πολύ γρήγορα γίνεται η σύνδεση των αρχαίων και των νέων Ελληνικών, γίνεται σαφές ότι η γλώσσα είναι ενιαία και κατανοητή, τα Αρχαία Ελληνικά μεταφέρονται στο παρόν και ακολουθούν την καθημερινότητα των παιδιών με θεματολογία που, ενώ φαινομενικά ακούγεται σύγχρονη, τελικά έχει κοινό άξονα τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα.

Βασικός στόχος παραμένει η ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης αφού οι μαθητές παροτρύνονται να μιλήσουν χρησιμοποιώντας τις λέξεις που μαθαίνουν, αλλά και να οδηγηθούν στο συμπέρασμα μετά την διδασκαλία του εκάστοτε μύθου. Μύθοι, οι οποίοι δεν διδάσκονται παθητικά, με τον δάσκαλο να μιλά και τον μαθητή να ακούει, αλλά βιωματικά, αφού τα παιδιά αντί να διδάσκονται τον μύθο, καλούνται να τον δραματοποιήσουν. Αυτό αποτελεί μία ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά, αλλά παράλληλα εξασκεί και τη μνήμη, αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα από συνεχόμενο παιχνίδι.

Tο μυστικό για υψηλές επιδόσεις στο Γυμνάσιο

Δυστυχώς πολλά παιδιά που μπορεί να έχουν ένα ενδιαφέρον στην Ιστορία ή τη Γλώσσα στο δημοτικό, απογοητεύονται με τα Αρχαία Ελληνικά ήδη από τις πρώτες ημέρες στο Γυμνάσιο. Δεν έχει να κάνει με τον καθηγητή τόσο, ή το σχολείο, όσο με την μέθοδο διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών που βασίζεται κυρίως στην αποστήθιση όρων και κανόνων γραμματικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν το ενδιαφέρον τους και να απορρίπτουν το μάθημα από την αρχή. Τα φροντιστήρια, προκειμένου να συμβαδίσουν με την ύλη του σχολείου ακολουθούν το ίδιο σύστημα, με λιγότερα παιδιά στην τάξη, συμπληρωματικά εγχειρίδια, επιπλέον ασκήσεις που ενισχύουν μεν τις γνώσεις των παιδιών ως προς την κατανόηση, αλλά δεν μεταφέρουν τα πολύτιμα διδάγματα των κειμένων που τόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά, ιδιαιτέρως στην εφηβεία.

Στα τμήματα Αγωγής Εφήβων η διδασκαλία των κειμένων γίνεται από το πρωτότυπο ήδη από την πρώτη ημέρα. Οι μαθητές καλούνται να εντοπίσουν τις άγνωστες λέξεις και, με την βοήθεια των εκπαιδευτικών, ανακαλύπτουν ότι οι εντελώς άγνωστες λέξεις είναι είτε ελάχιστες, είτε ανύπαρκτες! Έτσι, η πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν τα παιδιά από την πρώτη κιόλας ημέρα, είναι ότι τα Αρχαία Ελληνικά είναι τελικά πολύ πιο εύκολα από ό,τι νόμιζαν. Με την καλή πρώτη εντύπωση, το μάθημα γίνεται αγαπητό. Ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί: Τα παιδιά αγαπούν τα Αρχαία Ελληνικά. Και όταν τα αγαπούν, τα μαθαίνουν.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι μαθητές διδάσκονται όλα τα γραμματοσυντακτικά φαινόμενα που θα συναντήσουν στο γυμνάσιο η προσέγγιση όμως είναι ερμηνευτική και όχι απομνημονευτική ή στείρα, ενώ γίνεται συνεχής αναφορά στην ετυμολογία και οικογένειες δύσκολων λέξεων και παράλληλα διαρκής σύνδεση με τα νέα Ελληνικά, ή και τα Αγγλικά, ώστε να καταλάβουν οι μαθητές την οικουμενικότητα της γλώσσας. Με την διαρκή αναφορά στην ετυμολογία και τις οικογένειες λέξεων, τα παιδιά εξοικειώνονται με τη γλώσσα έτι περαιτέρω ενώ προετοιμάζονται χωρίς να το καταλαβαίνουν, για το άγνωστο κείμενο που θα συναντήσουν στις μεγαλύτερες τάξεις.

Οι μαθητές που έχουν σωστές βάσεις στα Αρχαία Ελληνικά προοδεύουν σε όλα τα μαθήματα, οποιασδήποτε κατεύθυνσης είτε θεωρητικής, είτε πρακτικής. Ας μην ξεχνούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λέξεων στο λεξιλόγιο της επιστήμης, σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι ελληνικής προελεύσεως. Σε σημείο που, πολλά πανεπιστήμια στην Αμερική κυρίως αλλά και στην Ευρώπη προτρέπουν ή πολλές φορές υποχρεώνουν τους φοιτητές της Ιατρικής να παίρνουν ως μάθημα τα Αρχαία Ελληνικά. Για εμάς που τα Αρχαία Ελληνικά είναι η φυσική προέκταση της μητρικής μας γλώσσας, είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε επιστημονικές έννοιες. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι ελληνικής καταγωγής.

Εκτός όμως από τις πρακτικές ευκολίες που προσφέρει η εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών, τα παιδιά διδάσκονται την γλώσσα από ήρωες με υγιή πρότυπα και ηθικές αξίες. Μέσα από τα αειθαλή κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Πως να γράψεις το απόλυτο Άριστα στην Έκθεση

Σήμερα, πολύ περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, πολλοί μαθητές και μαθήτριες αισθάνονται μία αμηχανία απέναντι στην δραστηριότητα της παραγωγής γραπτού λόγου. Στόχος των μαθημάτων Έκθεσης  είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά την γοητεία του γραπτού λόγου και τις πολλαπλές δυνατότητες να εκφραστούν μέσα από αυτόν.

Το πιο συχνό πρόβλημα που εντοπίζεται στα γραπτά των μαθητών είναι η περιορισμένη ανάλυση του θέματος και η τηλεγραφική διατύπωση των απόψεων τους, πρόβλημα που τελικά τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (έλλειψη λεξιλογίου, αδυναμία διατύπωσης αιτίων και αποτελεσμάτων, φτωχές συντακτικές δομές, κλπ.)
Όλα αυτά αντιμετωπίζονται και ξεπερνιόνται στο τμήμα εκθέσεως με σκοπό, όχι μόνον να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των εξετάσεων, αλλά να κατακτήσουμε και να αγαπήσουμε τον γραπτό λόγο για πάντα.

Το μάθημα προσφέρεται σε μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Όλα τα μαθήματα στην Ελληνική Αγωγή είναι διαθέσιμα και μέσω διαδικτύου. Σε μία προσπάθεια γνωριμίας με τους νέους μαθητές, το πρώτο μάθημα προσφέρεται δωρεάν.

H Ελληνική Αγωγή έχει βραβευτεί από τον θεσμό Education Leaders Αwards το 2020 και 2022 για την πρωτότυπη μέθοδο διδασκαλίας σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού καθώς και για την χρήση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία. Η ψηφιακή πλατφόρμα της Ελληνικής Αγωγής παρέχει την δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να παρακολουθούν το μάθημα ζωντανά ή ασύγχρονα, όταν το βεβαρυμένο πρόγραμμα το επιτρέπει, ιδιαιτέρως σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Φέτος η Ελληνική Αγωγή βραβεύτηκε και από τον θεσμό Small Business Awards ως Best Ancient Greek Education Provider 2022 – Southeast Europe.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Λ. Κηφισίας 125, Αθήνα

210.5221314

info@ellinikiagogi.gr

Ellinikiagogi.gr