Η 25χρονη Άννα Γερογιάν και η 17χρονη Θωμαή Θανάση από τον σύλλογο «Αποσπερίδες» κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cheerleading που έγινε στο Ορλάντο κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες!
Μία άψογη εμφάνιση από τι δύο Ελληνίδες οι οποίες έγραψαν ιστορία, αφού κατάφεραν να αναδειχθούν τρίτες στον κόσμο κερδίζοντας δύσκολους αντιπάλους ! Μιλούν στο Infokids, για την επιτυχία τους, τις σκληρές προπονήσεις, τους επόμενους στόχους αλλά και τα όνειρά τους!
*Συνέντευξη στην Κλέλια Κλουντζού
Άννα και Θωμαή τα θερμά μας συγχαρητήρια! Γράψατε ιστορία ! Για πρώτη φορά η Ελλάδα στο βάθρο με το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cheerleading! Πώς αισθάνεστε; Ήταν κάτι που το περιμένατε;
Άννα Γερογιάν : «Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα περιγράφεται το συναίσθημα γι’ αυτό που συνέβη , παρόλαυτα είμαστε πολύ συγκινημένες και χαρούμενες για το αποτέλεσμα που καταφέραμε. Η αλήθεια είναι ότι εμείς στοχεύαμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, να τον ξεπεράσουμε και να δείξουμε πόσο μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Ο κόσμος όμως μας έλεγε ότι ήτανε κάτι που το περίμενε αλλά εμείς δεν το καταλαβαίναμε αυτό.»
Θωμαή Θανάση: «Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη για το αποτέλεσμα που πετύχαμε εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο αρχικός μας στόχος ήταν να περάσουμε στον τελικό και να κατακτήσουμε την καλύτερη δυνατή θέση. Το βάθρο φάνταζε για εμάς σχεδόν άπιαστο, ωστόσο τα καταφέραμε.»
Πόσο καιρό χρειάστηκε να προετοιμαστείτε;
Άννα Γερογιάν : «Προετοιμαζόμαστε για το παγκόσμιο από την αρχή της νέας σεζόν δηλαδή από τον Σεπτέμβρη (6 μήνες). Προφανώς κάναμε προπόνηση περισσότερο καιρό αλλά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είχαμε άλλο χρονικό διάστημα.»
Θωμαή Θανάση: «Τη χορογραφία την δουλεύουμε περίπου ένα χρόνο ωστόσο η τελική της μορφή, που παρουσιάστηκε στους αγώνες, μας πήρε 6 μήνες προπόνηση.»
Πόσα χρόνια ασχολείστε με το Cheerleading και τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτό το άθλημα;
Άννα Γερογιάν : «Εγώ ασχολούμαι 6 χρόνια, από το 2018. Μου το πρότεινε τότε μία φίλη μου που ήταν αθλήτρια στον σύλλογο μας, να έρθω να το δοκιμάσω διότι μου άρεσε πάρα πολύ να χορεύω στο σπίτι μου. Μόλις το δοκίμασα είδα ότι έχει μία αρκετά μεγάλη ιδιαιτερότητα. Συνδυάζει το άθλημα με μία δόση της τέχνης του χορού. Ήμουν πάντα παιδί που έκανε και τα δύο ξεχωριστά , οπότε βρήκα έναν θησαυρό που τα συνδυάζει. »
Θωμαή Θανάση: «Ασχολούμαι με το συγκεκριμένο άθλημα εδώ και επτά χρόνια. Είχα ξανά έρθει σε επαφή με το είδος χορού που παρουσιάσαμε, δηλ το hip-hop και αποφάσισα πως ήθελα να ασχοληθώ περαιτέρω με αυτό.»
Πώς ήταν η πρώτη φορά που εμφανιστήκατε μπροστά σε κοινό;
Άννα Γερογιάν : «Η πρώτη φορά που εμφανίστηκα μπροστά σε κοινό ήτανε με ομάδα το 2018 που αποτελούνταν από 18 αθλήτριες. Ήταν πολύ ωραίο το συναίσθημα της ανυπομονησίας να δείξεις τι έχεις καταφέρει και η αδρεναλίνη επίσης τεράστια πόσο μάλλον για την πρώτη φορά.»
Θωμαή Θανάση: «Αν και πολύ μικρή σε ηλικία δεν είχα νιώσει ιδιαίτερο άγχος παρά μόνο ενθουσιασμό για να δείξω ότι είχαμε προετοιμάσει στο κοινό.»
Θωμαή, είσαι μόλις 17 ετών! Μαθήτρια της Β’ Λυκείου! Τι θέλεις να σπουδάσεις; Θα ακολουθήσεις το άθλημα και επαγγελματικά;
Θωμαή Θανάση: «Θέλω να ασχοληθώ με τις θετικές επιστήμες και παράλληλα να ασκήσω επαγγελματικά το άθλημα αυτό.»
Και αθλήτρια και προπονήτρια στην ηλικία των 25 ετών! Ποιοι είναι οι στόχοι σου από εδώ και στο εξής;
Άννα Γερογιάν : «Οι στόχοι μου είναι να συνεχίσω δουλεύω και να γίνομαι καλύτερη σ’ αυτό που μ’ αρέσει τόσο πολύ να κάνω και φυσικά να επενδύω κι άλλο με το να μαθαίνω νέα πράγματα πάνω στο αντικείμενο αυτό. Πιστεύω πολύ στην αφοσίωση και στην σκληρή δουλειά.»
Πολλά μικρά κορίτσια , βλέποντας τις Cheerleaders στους αγώνες θέλουν να τις μοιάσουν! Τι θα τις συμβουλεύατε;
Άννα Γερογιάν : «Η αλήθεια είναι ότι αυτό που κάνουμε εμείς δεν έχει ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η πειθαρχία που σου δίνει αυτό το άθλημα από τις εμπειρίες των προπονήσεων Και των αγώνων, η πνευματική και σωματική δουλειά που κάνεις είναι τεράστια. Θα συμβούλευα αρχικά αν θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα να μην ξεχνάνε να περνάνε καλά, να έχουν υπομονή και να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τον χρόνο που τους δίνετε για να πετύχουν κάτι.»
Θωμαή Θανάση: «Να δουλεύουν σκληρά και με ταπεινότητα.»
Έχετε πλούσιο βιογραφικό με πολλές διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο! Μιλήστε μας για αυτές τις εμπειρίες!
Θωμαή Θανάση: «Οι εμπειρίες αυτές ήταν πραγματικά μοναδικές, καθώς είχα τη δυνατότητα να συναγωνιστώ αθλητές υψηλού επιπέδου, γεγονός που βοήθησε στην εξελιξή μου μέσα στο πλαίσιο της ομάδας στην οποία ανήκω και με την οποία είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.»
Άννα Γερογιάν: «Η αλήθεια είναι πως οι εμπειρίες δεν ξέρω αν μπορώ να την περιγράψω με λίγα λόγια, παρόλα αυτά θα πω ότι είναι εμπειρίες ζωής κ είναι μοναδικές. Είναι υπέροχο να γνωρίζεις κόσμο από το εξωτερικό να τους βλέπεις πως δουλεύουνε και πόσο πειθαρχημένοι είναι και κυρίως πόσο πολύ αγαπάνε αυτό που κάνουν. Παρόλα αυτά εγώ θέλω να πω ότι για μένα η εμπειρία που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ο χρόνος που είχε κάποιος να προετοιμαστεί για αυτό το 1:30 λεπτό που θα βγει να παρουσιάσει. Αυτό είναι η εμπειρία, το πόσο προσπάθησες στις προπονήσεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, να ωριμάσεις, να δουλέψεις για ένα όμορφο αποτέλεσμα.»
Το Cheerleading πλέον δεν είναι χόμπι αλλά άθλημα! Ποια είναι τα οφέλη ;
Άννα Γερογιάν: «Τα οφέλη του αθλήματος μας είναι και πνευματικά και σωματικά Συνδυάζεις την σκέψη σου και τον τρόπο που πρέπει να θυμάσαι την αλληλουχία των κινήσεων με τη φυσική σου κατάσταση. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ ωραία εξάσκηση του μυαλού και του σώματος ταυτόχρονα και πιστεύω ότι οποιοσδήποτε ασχοληθεί με αυτό μπορεί να ωριμάσει πάρα πολύ και απ’ τις δύο πλευρές.»
Θωμαή Θανάση: «Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η συστηματική άθληση με όλα τα οφέλη για το νου και το σώμα που αυτή συνεπάγεται αλλά και εξασκεί το ομαδικό πνεύμα την υπομονή και την επιμονή.»
Το cheerleading απευθύνεται και σε αγόρια; Ή μήπως είναι καθαρά γυναικείο άθλημα;
Άννα Γερογιάν : «Θα ήθελα να μοιραστώ ένα πολύ ωραίο γεγονός πάνω σ’ αυτό τη δεκαετία του 1880 φοιτητές των πανεπιστημίων της Αμερικής δημιουργούσανε αντρικές ομάδες για να εμψυχώσουν και να ζητωκραυγάζουν υπέρ των πανεπιστημιακών παιχνιδιών ποδοσφαίρου εκείνη την περίοδο. Επομένως το άθλημα μας ξεκίνησε ως χόμπι πρώτα από τους άντρες και μετά άρχισαν να συμμετέχουν και οι γυναίκες πάνω σ’ αυτό Επομένως προφανώς και απευθύνεται και σε αγόρια. Δίνουν πολύ Ωραία δυναμική στην ομάδα και μπορεί να βγει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα με την συμμετοχή τους.»
Θωμαή Θανάση : «Όχι, απευθύνεται και σε αγόρια και μάλιστα οι ομάδες ή τα ντουέτα είναι μεικτά.»
Επόμενος στόχος σας;
Άννα Γερογιάν : «Επόμενος στόχος είναι πάντα να συνεχίσουμε να ξεπερνάμε τον εαυτό μας και να γινόμαστε καλύτερες από την προηγούμενη φορά. Να δώσουμε φυσικά τον καλύτερο μας εαυτό με στόχο την πιο υψηλή θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που γίνεται στην Νορβηγία και φυσικά και στο παγκόσμιο Κύπελλο στην Κορέα που έρχεται τον Νοέμβριο 2024.»
Θωμαή Θανάση : «Ο επόμενος στόχος είναι η πρόκριση για το Παγκόσμιο του 2025, το βάθρο στο Πανευρωπαϊκό του 2024 και το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κορέα τον Νοέμβριο του 2024.»
Πέλλη Φωστιέρη Πρόεδρος ΔΣ Α.ΠΟ.Σ. Αποσπεριδες:
«Νιώθω περήφανη για την Ελλάδα και τις αθλήτριες μας τόσο για το χάλκινο μετάλλιο, όσο και για την εμπειρία που ζήσαμε στο Ορλάντο. Η επιτυχία αυτή ήρθε μετά από μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και πίστη σε αυτά τα δυο κορίτσια. Θα είμαι πάντα δίπλα τους, όπως και σε όλες τις αθλήτριες μας και θα τις στηρίζω σε κάθε τους βήμα. Ευχαριστώ θερμά την Ελληνική Ομοσπονδία Cheerleading που είναι πάντα δίπλα μας, τους αθλητές και τους γονείς του συλλόγου μας, για την θετική τους ενέργεια και την στήριξη.»