Όλο και πιο ανθεκτικές γίνονται χρόνο με τον χρόνο οι κατσαρίδες -και έρχονται χειρότερα…

Όλο και πιο ανθεκτικές στα εντομοκτόνα γίνονται χρόνο με τον χρόνο οι κατσαρίδες, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα έρευνα, η οποία κατέληξε στο ότι η ανθεκτικότητά τους αναμένεται να γίνει πολύ χειρότερη στο μέλλον.

Οι κατσαρίδες, από τα πιο σιχαμένα στην εμφάνιση και οπωσδήποτε βρώμικα έντομα, είναι από τους πιο ανεπιθύμητους μόνιμους κατοίκους των πόλεων και, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν αναμένεται να απαλλασσόμαστε από αυτές…

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Εντομολογίας Michael Scharf του Πανεπιστημίου Purdue, δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports» έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι κατσαρίδες τείνουν να γίνουν ανθεκτικές σχεδόν σε κάθε είδος χημικού εντομοκτόνου.

Πιο συγκεκριμένα, «μια θηλυκή κατσαρίδα μπορεί να γεννήσει δεκάδες απογόνους κάθε λίγους μήνες. Επειδή οι κατσαρίδες ζουν λίγο, περίπου 100 μέρες, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, με τα πιο ανθεκτικά γονίδια να περνάνε στις επόμενες γενιές.»

Συνεπώς, αν υπάρξουν κατσαρίδες που επιβιώσουν από εντομοκτόνα, το γονίδιο αυτής της ανθεκτικότητας θα περάσει και στην επόμενη γενιά και έτσι, ακόμα κι αν ψεκαστούν με άλλο εντομοκτόνο, το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα πάθουν τίποτα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ψέκασαν με τρία διαφορετικά εντομοκτόνα (αμπαμεκτίν, βορικό οξύ και θειαμεθοξάμη) τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς κατσαρίδων. Σε βάθος εξαμήνου διαπιστώθηκε, ότι άσχετα με το ποιο εντομοκτόνο χρησιμοποιήθηκε, ο αριθμός των κατσαρίδων είτε έμεινε σταθερός είτε αυξήθηκε, ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκαν τα τρία εντομοκτόνα σε συνδυασμό!

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σαρφ, «Είδαμε την αντίσταση να αυξάνεται κατά τέσσερις έως έξι φορές μέσα σε μια μόνο γενιά. Δεν περιμέναμε ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί τόσο γρήγορα. Καθώς οι κατσαρίδες αναπτύσσουν αντίσταση σε πολλαπλά εντομοκτόνα ταυτόχρονα, ο έλεγχός τους μόνο με χημικά θα γίνει σχεδόν αδύνατος».

Δεν είναι ακόμα σαφές το πώς οι κατσαρίδες εμφανίζουν τέτοια ανθεκτικότητα στα χημικά. Το μόνο σίγουρο είναι, όμως, ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα και θα απατούνται συνδυαστικές λύσεις, όπως π.χ. ειδικές παγίδες, απολυμάνσεις κ.λ.π. –τουλάχιστον για όσους δεν αντέχουν να τις πλησιάσουν και να τις «πολεμήσουν» με παντόφλες και παπούτσια.