Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί το σκίτσο για το ανήλικο προσφυγόπουλο που πνίγηκε στη Μεσόγειο

Ένα σκίτσο που μόνο θλίψη και σκέψεις μπορεί να μας γεννήσει κάνει εδώ και λίγες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Η ζωγραφιά απεικονίζει ένα αγόρι να κάθεται στον πάτο της θάλασσας και να δέχεται από τα πλάσματα του βυθού συγχαρητήρια. Το σκίτσο έφτιαξε ο σκιτσογράφος Makkox και μέσα από αυτό αφηγείται την τραγική ιστορία ενός 14χρονου αγοριού από το Μάλι της Αφρικής.

Η ιστορία του αγοριού

Το έφηβο αγόρι ξεκίνησε από τη φτωχή χώρα του για να βρει μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Λίγο πριν φτάσει στην Ιταλία, όμως, η βάρκα με την οποία ταξίδευε ναυάγησε, με αποτέλεσμα ο 14χρονος να χάσει τη ζωή του…

Και μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ιστορία θα τελείωνε εκεί, αλλά η δική του περίπτωση ξεχώρισε, επειδή στα ρούχα του βρέθηκε ραμμένο ένα χαρτί. Η ιατροδικαστής, Χριστίνα Κατάνεο, η οποία και βρήκε το έγγραφο στο εσωτερικό μέρος του μπουφάν του αγοριού, αποκάλυψε πως επρόκειτο για τον άριστο σχολικό έλεγχο επίδοσής του. Το άτυχο αγόρι, πιθανότατα, να ήθελε όλος ο κόσμος να μάθει πόσο καλός μαθητής ήταν και ίσως να ήλπιζε ότι αυτό το χαρτί θα του φανεί χρήσιμο στη νέα ζωή που ονειρευόταν, αλλά δεν κατάφερε να ζήσει.

Η ιστορία του μικρού μαθητή είναι παλιά και συγκεκριμένα συνέβη στις 18 Απριλίου 2015. Αφορά, μάλιστα, σε τρομερό ναυάγιο της Μεσογείου που στοίχισε την ζωή σε πάνω από χίλια άτομα – οι περισσότεροι εκ των οποίων, αγνώστων στοιχείων – αλλά ήρθε ξανά στο φως της δημοσιότητας από την ιατροδικαστή που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αναγνώριση των σωμάτων των μεταναστών που χάνουν την ζωή τους στη θάλασσα και που αποφάσισε να συγκεντρώσει όλες αυτές τις ιστορίες μετανάστευσης σε ένα βιβλίο που ονομάζεται «Naufraghi senza volto».

Η Χριστίνα Κατανέo στα δεξιά της φωτογραφίας

Στο βιβλίο της, η Κατανέο λέει πως ο έφηβος «φορούσε ένα σακάκι, ένα γιλέκο, ένα πουκάμισο και τζιν» και πως ο μόνος τρόπος για να καταλάβει την ηλικία του ήταν εκείνος της ανάλυσης των λειψάνων του. Δεν είχε επάνω του έγγραφα για την εξακρίβωση της ταυτότητάς του, αλλά μέσα στο σακάκι του είχε ράψει κάτι ακόμη πιο πολύτιμο: έναν σχολικό έλεγχο. Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο, η Κατανέο αφηγείται τη στιγμή της ανακάλυψης, με το παγωμένο και διπλωμένο χαρτί που περιείχε τα ονόματα των μαθημάτων στα γαλλικά.

Και εδώ μπαίνει η εικόνα του γνωστού σκιτσογράφου, που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ώρες. Ο ίδιος σημείωσε στο κείμενο που συνόδευε την ανάρτησή του στα social media:

«Κατά τη διάρκεια μιας αυτοψίας η ιατροδικαστής Cristina Cattaneo, βρήκε μια πολύ προσεκτικά διπλωμένη κάρτα αναφοράς, ραμμένη στην τσέπη του μπουφάν ενός 14χρονου αγοριού από το Μάλι, που πνίγηκε κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στα νερά της Μεσογείου. Ήταν η ελπίδα του στο ταξίδι για την Ευρώπη… Η πλάκα δεν άρχισε ποτέ…»

Δείτε το συγκλονιστικό σκίτσο

Πλέον ο 14χρονος είναι ένα ακόμα σύμβολο στην τραγωδία της Μεσογείου, μαζί με τον Αϊλάν και τόσα άλλα παιδιά που έχασαν άδικα την μάχη για μια καλύτερη ζωή…