Αρχική Γωνιά του μαθητή Παιχνίδι, πάθος και σκοπός: Αυτές οι 3 δυνάμεις οδηγούν τα παιδιά που θα αλλάξουν τον κόσμο!

Παιχνίδι, πάθος και σκοπός: Αυτές οι 3 δυνάμεις οδηγούν τα παιδιά που θα αλλάξουν τον κόσμο!

Στο τελευταίο του βιβλίο «Creating Innovators: The Making of Young People Who Will Change The World» ο κορυφαίος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ιδρυτής του Change Leadership Group του Harvard, Tony Wagner περιγράφει γιατί η καινοτομία είναι η σημαντικότερη ικανότητα που έχει ανάγκη ο κόσμος σήμερα και τι χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς, τους δασκάλους και αργότερα τους εργοδότες τους, για να μπορέσουν να γίνουν οι νεωτεριστές του αύριο.

O Δρ. Wagner αναφέρεται, βέβαια, στο βιβλίο του στα παιδιά της Αμερικής, ωστόσο οι συμβουλές του είναι εξίσου χρήσιμες και για τα ελληνικά δεδομένα. Σε αυτό, λοιπόν, διαβάζει κανείς τις προσωπικές ιστορίες σημαντικών νεωτεριστών των τελευταίων ετών, όπως του product manager του πρώτου iPhone που κυκλοφόρησε η Apple, οι οποίοι περιγράφουν τον ρόλο που έπαιξαν κάποιoι σημαντικοί ενήλικες στη ζωή τους, προκειμένου να «θρέψουν» την δημιουργικότητα και να εκτινάξουν την φαντασία τους, ενώ ταυτόχρονα τους έδειξαν πώς να παίρνουν τα σωστά μαθήματα από τις αποτυχίες τους και να συνεχίζουν με επιμονή.

Το σημαντικότερο σημείο του βιβλίου, ωστόσο, δεν είναι άλλο από αυτό όπου ο Wagner αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ανατροφής: Παιδικά χρόνια γεμάτα με δημιουργικό παιχνίδι οδηγούν σε βαθιά ριζωμένα ενδιαφέροντα, κάτι που στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή «ανθίζει» και γίνεται μια βαθύτερη επιθυμία για στόχους στην καριέρα και την προσωπική ζωή κάποιου. Πιο συγκεκριμένα, το παιχνίδι, το πάθος και ο σκοπός: Αυτές είναι οι 3 δυνάμεις που οδηγούν τους νέους νεωτεριστές.

Στο βιβλίο αναφέρονται συγκεκριμένα οι 3 τύπου νεωτεριστών που χρειάζεται η κοινωνία και δεν είναι άλλοι από:

  1. τα άτομα που δουλεύουν στον STEM τομέα (μαθηματικά, τεχνολογία, μηχανική και επιστήμες).
  2. τους κοινωνικούς νεωτεριστές, που καλύπτουν όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα, και αλλάζουν ουσιαστικά τον κόσμο και την κοινωνία.
  3. τους εκπαιδευτικούς νεωτεριστές, οι οποίοι θα ετοιμάσουν το «έδαφος» για την επόμενη γενιά.

Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή παιδιών που θα αλλάξουν τον κόσμο;

Σύμφωνα με τον Wagner οι γονείς είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους τα παιδιά θα χτίσουν τους μελλοντικούς εαυτούς τους. Έτσι, οι γονείς πρέπει να διευκολύνουν την σχέση των παιδιών με την δημιουργικότητα και την καινοτομία. Αυτό μπορούν να το κάνουν ενθαρρύνοντας τα ενδιαφέροντά τους και επιτρέποντας χρόνο για παιχνίδι, το οποίο ενεργοποιεί τη φαντασία τους!

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους γονείς, «Πρώτα εμπιστευτείτε τον εαυτό σας ως γονιός, τις διαισθήσεις, τις κρίσεις και τις αξίες σας. Έπειτα εμπιστευτείτε το παιδί σας –τα μοναδικά του ενδιαφέροντα και ταλέντα, την δίψα του να μάθει και να δημιουργήσει, και την έμφυτη ορμή του να ανακαλύψει το σύνολο των ικανοτήτων του. Επίσης, πρέπει να σκεφτείτε ξανά τον ρόλο σας ως γονιός. Δεν ζούμε πια σε μια εποχή που ‘ο μπαμπάς τα ξέρει όλα’. Πρέπει να σκεφτόμαστε τι όρια βάζουμε, πότε να λέμε όχι και πότε να αφήνουμε το παιδί να αποφασίζει, πότε να το προστατεύουμε και πότε να το αφήνουμε ελεύθερο, πότε να το πιέζουμε να κάνει τα μαθήματά του και πότε να το ενθαρρύνουμε να μαθαίνει εκτός σχολείου, πότε να εμπιστευόμαστε την ευφυΐα του και όχι την δική μας κρίση –όλα αυτά είναι αποφάσεις με τις οποίες οι επιτυχημένοι γονείς των νεαρών καινοτόμων ‘παλεύουν’ κάθε μέρα.»

Το πολύ ενδιαφέρον αυτό βιβλίο του Wagner δεν κυκλοφορεί ακόμα στην Ελλάδα, αλλά μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter