Παπαευαγγέλου: “Η μάσκα στα παιδιά δεν δημιουργεί χαμηλό οξυγόνο, ζάλη ή πονοκέφαλο”

Τα σχολεία θα υποδεχθούν τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, και ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους γονείς είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η χρήση μάσκας από τα παιδιά.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα εξηγώντας για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να φοράνε μάσκα στα σχολεία ενώ εστίασε και στους γονείς αρνητές της μάσκας που απειλούν ότι θα στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς να τα έχουν προμηθεύσει με την υποχρεωτική μάσκα.

Η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία όχι μόνο των παιδιών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας

«Εγώ νομίζω ότι είναι μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν για την μάσκα. Ο γονιός θέλει το καλό του παιδιού του. Έχουμε επικοινωνήσει με κάθε τρόπο γιατί η μάσκα είναι απαραίτητη. Είναι για την προστασία όχι μόνο των παιδιών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας» σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, τόνισε πως η μάσκα ναι μεν είναι άβολη αλλά είναι ασφαλής. Δεν δημιουργεί χαμηλό οξυγόνο ή διοξείδιο, ζάλη, πονοκέφαλο. «Νομίζω ότι θα υπάρξει συναίνεση και ότι όλα θα πάνε καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εκπαιδευτικοί θα δείξουν στα παιδιά την ορθή χρήση μάσκας

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής συμβούλευσε τα παιδιά να ακούνε την δασκάλα τους διότι όπως σημείωσε οι εκπαιδευτικοί έχουν τον τρόπο να δείξουν στα παιδιά την ορθή χρήση μάσκας. «Στο διάλειμμα το έχουμε πει ξεκάθαρα δεν θα φοράνε μάσκα απλά πρέπει να δώσουμε τις οδηγίες πως θα διαχειρίζονται την μάσκα τους . Πώς την βγάζουν, που την αποθηκεύουν για το διάλειμμα κλπ».

Σε ποιες περιπτώσεις το παιδί θα πρέπει να μένει σπίτι και να μην πηγαίνει σχολείο

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί ξυπνάει και έχει κάποια συμπτώματα (πχ πυρετός ή καταρροή ) η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει τότε το παιδί να κρατηθεί στο σπίτι ενώ ανακοίνωσε πως σήμερα ή αύριο θα βγουν οι σχετικές οδηγίες που θα λένε τα συμπτώματα με τα οποία θα οδηγείται ένα παιδί για test.

Τα ασυμπτωματικά παιδιά δεν ξέρουμε πόσο μεταδίδουν τον ιό

Παράλληλα σημείωσε πως τα συμπτωματικά παιδιά μεταδίδουν προς όλους το ίδιο όπως οι ενήλικες. Τα ασυμπτωματικά παιδιά δεν ξέρουμε πόσο μεταδίδουν.