Παχύσαρκα ή παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κορωνοϊός: Ο Π. Χαλβατσιώτης επ. καθηγητής Παθολογίας μάς λέει τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι οικογενειακή υπόθεση, ακριβώς λόγω της σύστασης της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς, στο infokids.gr προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατό περισσότερο κοντά σας, ακούμε τις αγωνίες και τα ερωτήματά σας και σήμερα μιλάμε με τον κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” για τον Covid-19 και τις επιπτώσεις του σε παχύσαρκα παιδιά και παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Από τον Δεκέμβριο που ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, ένας απροσδιόριστος φόβος κυριαρχεί για το αύριο. Αν και όλα τα μέχρι και σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδεικνύουν σημαντική επιβάρυνση για την παιδική ηλικία εκτός της βρεφικής, εντούτοις υπάρχουν άτομα που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου για αυξημένη νοσηρότητα ή και θνητότητα. Αυτοί που θα νοσήσουν είναι πιθανόν να αναπτύξουν βαριά πνευμονία και για μερικούς ίσως απαιτηθεί διασωλήνωση με μηχανική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την αναπνευστική ανεπάρκεια που είναι δυνατόν να τους οδηγήσει η πνευμονία.

Η πρόληψη είναι ασύγκριτα προτιμητέα από οποιαδήποτε επιτυχή θεραπευτική εξέλιξη και οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, ακόμα και εκείνα των μικρών ηλικιών για τα μέτρα προφύλαξής τους. Θα πρέπει να τους διδάξουμε ότι οφείλουν να προφυλάξουν εκτός από τον εαυτό τους και τα άλλους μέσα στην οικογένεια, που πιθανόν να κινδυνεύουν περισσότερο, όπως η γιαγιά και ο παππούς.

Έχει δειχθεί ότι τα παιδιά ως ασυμπτωματικοί φορείς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό και να μολύνουν όλα τα άτομα που έρχονται σε επαφή.

Προφυλάσσουμε το αδελφάκι που πάσχει από κάποιο νόσημα

Αλλά εκτός από τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι δυνατόν κάποιο αδελφάκι τους να εμφανίζει ασθματικές κρίσεις, να έχει διαβήτη ή παχυσαρκία, να έχει συγγενή καρδιοπάθεια, να θεραπεύεται για κακόηθες νόσημα, να έχει υποκείμενο αυτοάνοσο νόσημα συχνά με νευρομυϊκές διαταραχές, ή άλλο επίκτητο ή συγγενές σύνδρομο που επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία. Σε μια αναπτυγμένη οικονομικά χώρα τα παιδιά αυτά αποτελούν αδρά το 10% της γενιάς τους. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα σήμερα έχουμε σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 47.348 τύπου 1 διαβητικούς, που σε ένα ικανό ποσοστό αυτών ανήκουν στην παιδικο-εφηβική ηλικία.

Παράλληλα και δυστυχώς για μας ερχόμαστε πρώτοι πανευρωπαϊκά στην παιδική παχυσαρκία, με το 16,7% των αγοριών στην Ελλάδα να είναι παχύσαρκα και σε ελαφρά λιγότερο ποσοστό τα κορίτσια. Η απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη αποδυναμώνει το αμυντικό μας ανοσολογικό σύστημα και επομένως αυξάνει τους κινδύνους της νόσησης από τον ιό ενώ τα παχύσαρκα παιδιά βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό.

Σε περίπτωση λοίμωξης είναι επιτακτική η συχνή μέτρηση των σακχάρων αίματος για την προσαρμογή της ινσουλινικής δόσης, αλλά και η μέτρηση των κετονών για την πρόληψη ανάπτυξης του κετοξεϊκού υπεργλυκαιμικού κώματος. Σε παιδιά με επινεφριδιακή ανεπάρκεια ή πανυποφυσισμό και νόσο του Addison, σε τυχόν Covid 19 λοίμωξη είναι πιθανό να απαιτηθεί αναπροσαρμογή της δόσης των κορτικοειδών. Τα ασθματικά παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν βαρύτερα την λοίμωξη και οφείλουν να λαμβάνουν ανελλιπώς την αγωγή τους, ιδιαίτερα εκείνη που τα προφυλάσσει από εμφανίσεις τυχαίων κρίσεων άσθματος. Τα παιδιά με κυστική ίνωση ανήκουν και αυτά στην ομάδα αυξημένου κινδύνου όπως και εκείνα που πάσχουν από πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία με σπληνεκτομή και με χρόνια νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Προστατεύουμε τα παιδιά από ψευδείς ειδήσεις

Σαν γονείς προστατέψτε τα παιδιά σας από τις ψεύτικες ειδήσεις και φήμες γιατί είναι πιο ευάλωτα από εσάς. Προσπαθήστε να διοχετεύσετε την ενεργητικότητα και τον δυναμισμό τους σε συστήματα τηλεκπαίδευσης, γιατί σύντομα θα πάμε στην επόμενη μέρα και οφείλουν να είναι καλά προετοιμασμένα. Θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε παρακαταθήκη από συνήθη φάρμακα, όπως τα αντιπυρετικά, αλλά και από τα ειδικά μαζί με αναλώσιμα όταν απαιτούνται για κάποιο από τα παιδιά σας με χρόνιο νόσημα. Ανάλογη φροντίδα θα δοθεί για την προμήθεια σε επαρκείς ποσότητες από είδη υγιεινής, αντισηπτικά και πάνες. Δεν επισκεπτόμαστε πλέον τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για ψύλλου πήδημα.

Τέλος αναβάλουμε κάθε οικογενειακή γιορτή ή γενεθλίων που μπορεί να απαιτήσει την παρουσία αρκετών ανθρώπων σε στενό συγχρωτισμό.

Συνοψίζοντας, η πανδημία από κορωνοϊό είναι μια καινοφανής επίθεση στην υγεία μας που εξαπλώνεται ταχύτατα. Όλα τα πρώιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι παιδικές ηλικίες ξεπερνούν ευκολότερα τα προβλήματα που ανακύπτουν με την έκθεσή τους στον ιό. Εντούτοις όμως παραμένουν πολλά σκοτεινά σημεία που πρέπει να διερευνηθούν για την επιβάρυνση της υγείας των παιδιών με χρόνια νοσήματα και παχυσαρκία.