Περιηγηθείτε στον διαδραστικό χάρτη με τα Δημοτικά Τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα και γνωρίστε την Επανάσταση του 1821

Το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους.

Το Γυμνάσιο Αμαρουσίου «Η Ελληνική Παιδεία» θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει με τον δικό του τρόπο αυτό το σπουδαίο γεγονός για τη χώρα μας δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας όπου ο χρήστης πατώντας πάνω σε κάθε νομό έχει τη δυνατότητα να ακούσει ιστορικά δημοτικά τραγούδια. Πρόκειται για μια έξυπνη και άκρως χρηστική εφαρμογή που δημιούργησε η  που καλό θα είναι να φιλοξενηθεί ως δραστηριότητα και στις ψηφιακές τάξεις των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Το Δημοτικό τραγούδι και η σχέση του με το 1821

Άρρηκτα συνδεδεμένο το δημοτικό τραγούδι με την επανάσταση και την ιστορία του 1821, καθώς εκτιμάται ότι υπολογίζονται πάνω από 300 με 400 δημοτικά τραγούδια την περίοδο της επανάστασης μέχρι και την απελευθέρωση, τα οποία όχι μόνο καταγράφουν κι απεικονίζουν τις ενέργειες των κλεφτών στις παραμονές της Επανάστασης, αλλά ξεσηκώνουν και τροφοδοτούν την ψυχή, ώστε να ξεσηκωθεί για επανάσταση.

Ο σημαντικός και καθοριστικός ρόλος των δημοτικών τραγουδιών εντοπίζεται ξεκάθαρα στα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών και απελευθερωτών της Επανάστασης του 1821.

Όπως σημειώνουν και οι μαθητές στο εισαγωγικό σημείωμα του χάρτη ” Συγκεντρώσαμε δημοτικά τραγούδια για την τουρκοκρατία και την επανάσταση του ’21 από όλες τις γωνιές του Ελληνισμού. Σας προσφέρουμε αυτό τον ψηφιακό χάρτη με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία των προγόνων μας. Για κάθε τραγούδι στο χάρτη μας, θα δείτε τους στίχους και ιστορικά στοιχεία και φυσικά θα το ακούσετε. Θα χαρούμε πολύ αν αυτός ο χάρτης σας συντροφέψει αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε την μεγάλη επέτειο 1821-2021. Αν ακούσετε τα τραγούδια του στις σχολικές γιορτές σας, αν τα χορέψετε στα σπίτια σας και αν τα τραγουδήσετε με την καρδιά σας.

Ακούστε τα Δημοτικά Τραγούδια κάθε γωνιάς της Ελλάδας

Πατήστε εδώ και στην συνέχεια επιλέξτε την περιοχή που θέλετε να ακούσετε τα τραγούδια της, δυναμώστε το ηχείο και ακούστε Δημοτικά Τραγούδια που έγραψαν τη δική τους ιστορία και αποτυπώνουν τον αγώνα για την λευτεριά.