Πιο ασφαλή από τα συμπτώματα του Covid-19 τα παιδιά που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό 5-11 ετών - Πώς κλείνετε το ραντεβού σας

Πρόσφατη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο Missour-Columbia, η οποία δημοσιεύεται στο Study Finds, έδειξε, ότι τα παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα συμπτώματα του Covid-19. Αυτό δεν σημαίνει πως το εμβόλιο αυτό προστατεύει τα παιδιά από το να κολλήσουν τον ιό, όμως μπορεί χάρη σε αυτό να μην έχουν καν συμπτώματα.

Σε αντίθεση με τις αποφάσεις που πήρα το ελληνικό υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί σε όλον τον κόσμο έκαναν έκκληση φέτος να εμβολιαστούμε όλοι κατά της γρίπης και ο λόγος βασικά ήταν ένας: Να μην επιβαρυνθεί το ΕΣΥ κάθε χώρας με επιπλέον περιστατικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο, εμφανίζεται ένας ακόμα λόγος που το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι απαραίτητο, στον οποίον κατέληξαν αφού μελέτησαν 905 παιδιά, τα οποία διαγνώστηκαν με Covid-19.

Ο καθηγητής παιδιατρικής ρευματολογίας Dr. Anjali Patwardhan σε δήλωσή του είπε, ότι είναι γνωστό πως η ανάπτυξη ενός ιού μπορεί να διακοπεί από μία προηγούμενη λοίμωξη. Αυτό στην ιατρική ορολογία λέγεται «παρεμβολή ιού».

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου του 2020 και παρατήρησαν ότι τα παιδιά που είχαν βρεθεί θετικά στον ιό COVID-19 και είχαν λάβει το εποχικό εμβόλιο της γρίπης εμφάνισαν πολύ λιγότερα συμπτώματα από τα παιδιά που δεν είχαν λάβει το εν λόγω εμβόλιο.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτές είναι πολύτιμες πληροφορίες, καθώς εξετάζουν την εξάπλωση του ιού και ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Μπορεί να διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών και έντονων συμπτωμάτων εάν νοσήσουν με τον ιό. Ζητούν επίσης να γίνουν περαιτέρω μελέτες όσον αφορά τον ιό και τα δημογραφικά στοιχεία, για να διαπιστώσουν τι αλλαγές χρειάζεται να γίνουν.

Το πώς εκδηλώνεται ο Covid-19 στα παιδιά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους επιστήμονες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν, ότι οι περισσότερες περιπτώσεις παιδιών ήταν ασυμπτωματικές, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν υπήρξαν και παιδιά που κινδύνευσαν. Καθώς τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για τα παιδιά, κάθε επιπλέον νέα έρευνα για την ασφάλεια των παιδιών είναι πολύτιμη!

Πηγή: moms.com