«Πλησιάζει η ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων»: Η Επιτρ. Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας προειδοποιεί

Στην εκτίμηση ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου προχώρησε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τι προειδοποιεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Δραστηριότητας

Ο κ. Μακρόπουλος τόνισε μάλιστα ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999». Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1981 στον Κορινθιακό κόλπο και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.

Τι συμβαίνει με το ρήγμα της Αταλάντης

Για το ρήγμα της Αταλάντης ο ομότιμος καθηγητής δήλωσε ότι «κοιμάται» κυριολεκτικά και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων»

Ωστόσο, όπως είπε, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτίρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Απευθυνόμενος μάλιστα στην πολιτειακή ηγεσία, πρότεινε την σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων και παραδέχτηκε ότι ο ΟΑΣΠ κάνει μεγάλο έργο.

Πού μπορείτε να παρακολουθήσετε live την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τομέα Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή του Θριασίου με συνεχή καταγραφή της μετασεισμικής ακολουθίας. Ήδη μέλη του Εργαστηρίου εγκατέστησαν 3 επιπλέον σεισμογράφους στην περιοχή. Μπορείτε να παρακολουθήσετε live μέσω υπολογιστή ή smartphone την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας πατώντας εδώ