Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων είναι η 15η Σεπτεμβρίου για τους φίλους της Στέγης και έως τις 20 Σεπτεμβρίου για το γενικό κοινό.
50 χρόνια Ίδρυμα Ωνάση.15 χρόνια Στέγη. Μισός αιώνας προσφοράς στη νυγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Δεκαπέντε χρόνια αφοσίωσης στην τέχνη και τους ανθρώπους της. Φέτος εγκαινιάζονται νέοι χώροι και νέες πρωτοβουλίες. Από το πρώτο μεταμοσχευτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία έως τον νέο χώρο προβών, καινοτομίας και περιοδικών δράσεων Onassis Ready, την ψηφιοποίηση της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και του αρχείου Στάβερη, αλλά και την απόκτηση της σπουδαίας συλλογής του Γιάννη Πετρίδη, όλα είναι πολιτισμός.Από την Τίλντα Σουίντονέως τον Βιμ Βέντερς, από τον Τιάγκο Ροντρίγκες έως τον Ρόμπερτ Άικ, από τον Γιούργκεν Τέλλερ έως τον Γιώργο Λάνθιμο, από τη Νταιάνα Μόργκαν (Φιλομένα Κανκ) έως τον The Boy, από τον Ρομέν Γαβράς έως τον Γιάννη Οικονομίδη, από τη Μιράντα Τζουλάι έως τον Γιάννη Αγγελάκακαι τον Γιώργο Γούση, από τον Ζυλιέν Γκοσλέν και τον Μαριάνο Πενσότι έως τον Γκάμπορ Μάτε, η Στέγη μιλά με τις φωνές του κόσμου, με το βλέμμα στην οικογένεια. Σε αυτήν που γεννηθήκαμε. Σε αυτήν που επιλέξαμε. Με τα τραύματακαι τα θαύματά της.
Φέτος ,το Ίδρυμα Ωνάση γιορτάζει 50 χρόνια προσφοράς στην υγεία, την παιδεία, τονπολιτισμό. Και το παιδί του,η Στέγη,γιορτάζει δεκαπέντε χρόνια μοιράσματος με καλλιτέχνες, συντελεστές ,θεατές, με εκατοντάδες έργα και δράσεις να έχουν δημιουργηθεί στους χώρους της και εκτός αυτής, ξεπερνώντας τα όρια του κτιρίου, της πόλης και της χώρας.
Γιατί η τέχνη έχει την υπέροχη ικανότητα να κάνει τις καρδιέςτων ανθρώπων να συντονίζονται και να μας υπενθυμίζει πως κάτω από την επιφάνεια της ατομικής καθημερινότητας είμαστε μπλεγμένοι στον ίδιο ανθρώπινο ιστό.
Σε αυτήν τη συμβολική χρονική στιγμή, η Στέγη μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον πρώτο ιστό της ζωής μας, στη δίνη της οικογένειας, μερικές φορές ως οδηγό επιβίωσης,άλλοτε όχι μόνο ως βιολογικό δεσμό αλλά ως κοινότητα, ως πεδίο μνήμης και μέλλοντος, ως πυρήνα ζωής.
Η οικογένεια όπως τη βιώνουμε–εύθραυστη, αντιφατική, τρυφερή, συχνά τραυματική, πάντα καθοριστική. Από τον Οκτώβριο του 2025 έως τον Ιούνιο του 2026 ξεδιπλώνεται ένα πολύμορφο οικογενειακό πορτρέτο, μέσα από έργα που μιλούν για την εγγύτητα και την απόσταση,τον έρωτα και την απώλεια, την ανάγκη να ανήκεις και τον φόβο να χαθείς, ιστορίες που αγγίζουν τη μνήμη, τη μεταβίβαση, την αποξένωση και την επιθυμία και μας προσκαλούν να επανεξετάσουμε τι σημαίνει «οικογένεια» σήμερα.
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναφέρει για τη θεματική «Οικογένειες»: «Τις αγαπάμε, δεν τις αντέχουμε, μας αγαπάνε, τις απορρίπτουμε, τις αγαπάμε, μας απορρίπτουν. Μας πληγώνουν, τις βρίζουμε, τις λέμε σόι, βλέπουμε τις παλιές φωτογραφίες και δακρύζουμε, κάποιοι παιδευόμαστε ναφτιάξουμε καινούριες που θα τις λέμε“δικό μας δημιούργημα”, άλλοι όχι. Αγκαλιαζόμαστε, τσακωνόμαστε για το πατρικό, μαζευόμαστε στις γιορτές και μετάαναθεματίζουμε την ώρα και τη στιγμή, νοσταλγούμε τα τραπεζώματα που πέτυχανγιατί γελάσαμε, διαλυόμαστε για το τίποτα, τα βρίσκουμε στο πρόβλημα, και ξανά απότηναρχή. Αλλά υπάρχουν και οι άλλες. Είναι οιφίλοι και τους έχουμε“σαν οικογένεια”,“καλύτερα από οικογένεια”. Είναι οι σύντροφοι ζωής. Εκείνοι που διαλέξαμε και μαςδιάλεξαν. Κάποιο μυστικό συστατικό μάς συνδέει με εκείνους που ονομάζουμε καινιώθουμε οικογένεια. Δεν έχει όνομα. Είναι στ’αλήθεια μυστικό»,
Το πρόγραμμα της σεζόν περιλαμβάνει παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής, συζητήσεις, ταινίες, εκθέσεις και φεστιβάλ στη φυσική σκηνή και στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και πολλές πρωτοβουλίες εκτός Στέγης.
