Ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνει το παιδί σας αυτό το φθινόπωρο;

Ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνει το παιδί σας αυτό το φθινόπωρο;

Τα σχολεία έχουν ανοίξει, ο καιρός αρχίζει να γίνεται πλέον χειμωνιάτικος και τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά συνεχίζουν σε υψηλά επίπεδα. Φυσικά, η προσοχή των γονέων στρέφεται στην προστασία των παιδιών από την Covid-19.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνούν οι γονείς ότι εκτός από την προστασία των παιδιών τους έναντι του κορωνοϊού, θα πρέπει να μεριμνήσουν και για τη θωράκιση της υγείας τους έναντι άλλων κινδύνων, όπως είναι άλλοι ιοί και βακτήρια.

Από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός και για την εποχική γρίπη, αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά κυρίως και για άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας λογω του παρατεταμένου lockdown και της διευρυμένης χρήσης μάσκας, δεν καταγράφηκε σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε επιβεβαιωμένος θάνατος από την εποχική γρίπη.

Ενώ παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των λοιμώξεων λόγω των περιοριστικών μέτρων. Δυστυχώς όμως, υπήρξε μεγάλη πτώση και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων. Φέτος η εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική και πιο σύνθετη.

Όπως μάλιστα είχε επισημάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία από τον Μάρτιο του 2021, η πανδημία «έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων».

Ενόψει λοιπόν του επικείμενου χειμώνα, είναι πολύ σημαντικό να καλυφθεί αυτό το εμβολιαστικό κενό που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, καθώς, με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και τις δραστηριότητές τους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδημικές εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων που πλέον χάρη στα εμβόλια είτε έχουν εξαφανιστεί είτε είναι πολύ σπάνια.

Μια από τις νόσους είναι και η Μηνιγγίτιδα Β.

Πρόκειται για μία σπάνια, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία στα αρχικά στάδια της, μπορεί να ομοιάζει με μία απλή γρίπη ή κρυολόγημα, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει βρέφη, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β. Ένα εμβόλιο μπορεί να σώσει μια ζωή!

Dr. ΜΑΡΙΑ Κ. ΤΖΗΤΗΡΙΔΟΥ-ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ MD,PhD,DGKN
ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ειδικευθείσα & Μετεκπαιδευθείσα στην Αναπτυξιολογία
Ludwig-Maximilians Universitat, Μόναχο, Γερμανία