Πονοκέφαλοι σε παιδιά σχολικής ηλικίας: Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Συχνά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πολλά παιδιά παραπονιούνται για έντονους πονοκεφάλους. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό των παιδιών που εμφανίζουν κεφαλαλγίες στη διάρκεια του σχολείου, συνεχώς αυξάνεται.

Το σχολείο, οφείλουμε να ομολογήσουμε, είναι μια αρκετά αγχωτική πρόκληση και στα μάτια των παιδιών μοιάζει κάτι πολύ δύσκολο. Οι γονείς, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά εβρισκόμενοι κοντά τους, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν τους πονοκεφάλους και έχοντας ένα συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Αιτίες πονοκεφάλων

Πριν φτάσουμε, όμως, στην λύση του θέματος ας δούμε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανότερες αιτίες πρόκλησης ενός πονοκεφάλου στα παιδιά σχολικής ηλικίας:

Αφυδάτωση

Κακή διατροφή

Ανεπαρκής ύπνος

Άγχος

Προβλήματα όρασης

Κληρονομικότητα

Multitasking

Πέρα από τις αιτίες, όμως, είναι σημαντικό να μάθετε εσείς και τα παιδιά σας να αναγνωρίζετε τα σημάδια ενός επικείμενου πονοκεφάλου, χωρίς , βέβαια, να φτάσετε στο άλλο άκρο και να καταντήσετε… υπερευαίσθητοι!

Συμπτώματα πονοκεφάλου

Ξηρός λαιμός

Κούραση

Βουητό στα αυτιά

Πεσμένη διάθεση

Μούδιασμα στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο

Θα μπορούσατε, μάλιστα, να κρατήσετε σημειώσεις –κάτι σαν ημερολόγιο πονοκεφάλων– για να ξέρετε την επόμενη φορά ποιο είναι το μοτίβο που επικρατεί πριν ξεσπάσει ένας πόνος στο κεφάλι.

Αντιμετώπιση πονοκεφάλων

Για να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο πρέπει να έχετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης. Αποφύγετε, λοιπόν, τον πονοκέφαλο του παιδιού στο σχολείο ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα: Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, σε ό,τι και αν κάνει το παιδί.

Προετοιμαστείτε για το σχολείο ήρεμα κάθε πρωί: Βρείτε το προηγούμενο βράδυ τι θα φορέσει το παιδί, προετοιμάστε το κολατσιό του και την τσάντα του μαζί το βράδυ και γλιτώστε αρκετό από το πρωινό άγχος, το οποίο αποτελεί κύρια αιτία πονοκεφάλων.

Μην ξεχνάτε το πρωινό: Το να παραλείπετε γεύματα δεν κάνει καλό ούτε σε εσάς ούτε στα παιδιά σας. Το να αποφεύγετε το πρωινό, λόγω βιασύνης για παράδειγμα, δεν θα βοηθήσει το παιδί την υπόλοιπη ημέρα.

Βρείτε τις πιθανές τροφές που προκαλούν πονοκεφάλους: Αν το παιδί σας παίρνει κολατσιό από το σχολείο ή τρώει εκεί μάθετε τι περιέχει αυτό το κολατσιό ή το φαγητό. Έτσι θα μπορέσετε πιο εύκολα να παρακολουθήσετε τι τρώει το παιδί σας και πιο υλικό είναι υπεύθυνο για τους πονοκεφάλους του. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταλαβαίνει και μόνο του ποιες είναι οι τροφές ή τα συστατικά τους που του προκαλούν πονοκέφαλο.

Πίνετε νερό: Η αφυδάτωση είναι η κύρια αιτία των πονοκεφάλων. Ειδικά, τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές τα παιδιά χάνουν, λόγω παιχνιδιού, περισσότερο νερό από τον οργανισμό τους. Οπότε θυμίστε τους να παίρνουν πάντα μαζί τους μπουκαλάκι με νερό ή να μην ξεχνούν να πίνουν στο σχολείο αρκετές ποσότητες νερού.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Η βοήθεια του γιατρού είναι πάντα πολύτιμη, γι’ αυτό και αν αντιληφθείτε ότι:

Ο πονοκέφαλος δεν έχει περάσει, παρά την αγωγή που ακολουθήσατε

Τα συμπτώματα των πονοκεφάλων δεν είναι ίδια κάθε φορά ή δεν μοιάζουν με τα τυπικά συμπτώματα του πονοκεφάλου του παιδιού σας

Τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και συνοδεύονται από εμετούς, πυρετό, αδυναμία ή παράλυση

Η συχνότητα των πονοκεφάλων αυξάνεται διαρκώς

Είναι αναγκαία η χορήγηση δυνατού φαρμάκου, τότε επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση

Η παραπάνω φράση είναι ένα μότο που όλοι οι άνθρωποι του ιατρικού χώρου μας συμβουλεύουν να ακολουθήσουμε. Το ίδιο μας προτείνουν να κάνουμε και με τον πονοκέφαλο.

Στην Γερμανία είχε παρατηρηθεί ότι όλο και περισσότερα παιδιά ζητούσαν παυσίπονα κατά των πονοκεφάλων από τους καθηγητές τους. Έτσι μία καθηγήτρια Γυμνασίου και ένας νευρολόγος, ξεκίνησαν μία πρωτοβουλία που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και τους γονείς για τις αρνητικές επιπτώσεις των φαρμάκων κατά τις κεφαλαλγίας, τα οποία μαθητές κατανάλωναν αφειδώς, λόγω των πολλών πονοκεφάλων τους.

Η πρωτοβουλία έχει ως τίτλο «Παιδική ηλικία χωρίς πονοκεφάλους» και οι εμπνευστές της τονίζουν ότι η γνώση μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους πονοκεφάλους. Έτσι, λοιπόν, ο νευρολόγος και ψυχολόγος Χ. Γκέμπελ, εμπνευστής της δράσης, ενημερώνει παιδιά σε σχολεία της Γερμανίας και έχει ήδη παρατηρήσει, ότι ακόμα και μία ώρα ενημέρωσης των παιδιών για τους πονοκεφάλους έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην υγεία τους, όσο και στην χρήση φαρμάκων.

Συμπερασματικά

Με έναν καλό σχεδιασμό δράσης, γνώση και προσοχή σε μερικά καθημερινά πράγματα οι παιδικοί πονοκέφαλοι μπορούν να μειωθούν και τα παιδιά να κατανοήσουν τι να κάνουν αν νιώσουν την κεφαλαλγία να πλησιάζει…