Πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: 7 συμβουλές για να ανακουφιστείς

Πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: 7 συμβουλές για να ανακουφιστείς

Ο πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια κάτα κάποιο τρόπο φυσιολογική κατάσταση από την οποία περνούν οι περισσότερες έγκυες, εξακολουθεί να αξίζει όμως την προσοχή σας.

Οι ειδικοί μαιευτήρες γυναικολόγοι από τη Mayo Clinic μας μιλούν για επτά τρόπους με τους οποίους θα ανακουφίσουμε τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – από την καλή στάση του σώματος και τη σωματική δραστηριότητα έως τις συμπληρωματικές θεραπείες.

Ο πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα κοινό παράπονο των περισσότερων γυναικών σε αυτή τη φάση – και σίγουρα δεν είναι καθόλου περίεργο που συμβαίνει. Παίρνετε βάρος, το κέντρο βάρους σας αλλάζει και οι ορμόνες χαλαρώνουν τους συνδέσμους στις αρθρώσεις της λεκάνης σας. Πάντα όμως υπάρχουν κάποια πράγματα να κάνεις ώστε να απαλύνεις τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7 κινήσεις που θα απαλύνουν τον πόνο στην πλάτη

1. Φρόντιζε να κρατάς καλή στάση με το σώμα σου

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, το κέντρο βάρους σας μετατοπίζεται προς τα εμπρός. Για να αποφύγετε αυτή την άβολη φορά προς τα μπρος, συνήθως τεντώνεστε προς τα πίσω  — κάτι που μπορεί να καταπονήσει τους μυς στο κάτω μέρος της πλάτης σας και να συμβάλει περαιτέρω στον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λάβετε υπόψη αυτές τις αρχές καλής στάσης:

  • Σταθείτε όρθια και ψηλώστε τον κορμό, ευθυγραμμλιζοντας τη σπονδυλική σας στήλη.
  • Κρατήστε το στήθος σας ψηλά.
  • Κρατήστε τους ώμους σας πίσω και χαλαρούς.
  • Μην κλειδώνετε τα γόνατά σας.
  • Εάν πρέπει να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακουμπήστε το ένα πόδι σας σε ένα χαμηλό σκαμπό – και αφιερώστε χρόνο για συχνά διαλείμματα.

Καλή στάση σημαίνει επίσης να κάθεστε με προσοχή. Επιλέξτε μια καρέκλα που να στηρίζει την πλάτη σας ή τοποθετήστε ένα μικρό μαξιλάρι πίσω από την πλάτη σας.

2. Χρησιμοποιήστε σωστό εξοπλισμό

Φοράτε παπούτσια με χαμηλό τακούνι — όχι ίσια — με καλή στήριξη της καμάρας. Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα, τα οποία μπορεί να μετατοπίσουν περαιτέρω την ισορροπία σας προς τα εμπρός και να σας προκαλέσουν πτώση.

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να φορέσετε μια ζώνη υποστήριξης ης λεκάνης. Αν και η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ζωνών υποστήριξης μητρότητας είναι περιορισμένη, ορισμένες γυναίκες βρίσκουν την πρόσθετη υποστήριξη χρήσιμη.

3. Αν θέλετε να σηκώσετε κάτι…

Όταν σηκώνετε ένα μικρό αντικείμενο, λυγίστε τα πόδια σε βαθύ κάθισμα και πιάστε το αντικείμενό σας. Μην λυγίζετε στη μέση και μην σηκώνετε με την πλάτη σας. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τα όριά σας. Ζητήστε βοήθεια αν τη χρειάζεστε.

4. Κοιμηθείτε στο πλάι

Κοιμηθείτε στο πλάι, όχι στην πλάτη σας. Κρατήστε το ένα ή και τα δύο γόνατα λυγισμένα. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια εγκυμοσύνης ή στήριξης ανάμεσα στα λυγισμένα γόνατά σας, κάτω από την κοιλιά και πίσω από την πλάτη σας.

5. Δοκιμάστε ζέστη, κρύο ή μασάζ

Ενώ τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένα, εσείς αξίζει να κάνετε τις δικές σας δοκιμές. Το μασάζ ή η εφαρμογή θερμαντικού μαξιλαριού ή μιας παγοκύστης στην πλάτη σας μπορεί να βοηθήσει.

6. Εντάξτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει την πλάτη σας δυνατή και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν ο γυναικολόγος σου δεν έχει κάνενα πρόβλημα, δοκιμάστε ήπιες δραστηριότητες — όπως περπάτημα ή άσκηση στο νερό. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας δείξει διατάσεις και ασκήσεις που μπορεί να βοηθήσουν.

Άσκηση: Το τέντωμα της γάτας

Μπορεί επίσης να τεντώσετε το κάτω μέρος της πλάτης σας. Στηριχτείτε στα χέρια και τα γόνατά σας με το κεφάλι σε ευθεία με την πλάτη σας. Τραβήξτε το στομάχι σας, στρογγυλεύοντας ελαφρά την πλάτη σας. Κρατήστε για αρκετά δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε το στομάχι και την πλάτη σας — κρατώντας την πλάτη σας όσο πιο επίπεδη γίνεται. Δουλέψτε σταδιακά έως και 10 επαναλήψεις. Ρωτήστε τον γιατρό σας και για άλλες ασκήσεις διατάσεων.

7. Μάθετε για συμπληρωματικές θεραπείες

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χειροπρακτική θεραπεία μπορεί να προσφέρει χαλάρωση του πόνου σε ορισμένες γυναίκες. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Εάν σκέφτεστε μια συμπληρωματική θεραπεία, συζητήστε το με τον γυναικολόγο. Φροντίστε να ενημερώσετε τον χειροπράκτη ή τον βελονιστή ότι είστε έγκυος.

Πότε θα συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Εάν έχετε έντονο πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πόνο στην πλάτη που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, μιλήστε με τον γυναικολόγο. Μπορεί να συστήσει φάρμακα όπως ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλα) ή άλλες θεραπείες.

Λάβετε υπόψη ότι ο πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σημάδι πρόωρου τοκετού ή λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Εάν έχετε πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που συνοδεύεται από κολπική αιμορραγία, πυρετό ή κάψιμο κατά την ούρηση, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό.

Διαβάστε επίσης

Φέτος το Πάσχα δίνουμε το πιο Bunny Cool ραντεβού στο RIVER WESΤ

Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “Ειρήνη” στο Θέατρο Μπέλλος (9/4)