Αρχική InfoMommy Νέα "Portraits of Lena" (13/5)

"Portraits of Lena" (13/5)

Σαβίνα Γιαννάτου

“... Η αποθέωση για μένα ήταν όταν άκουσα το cd με το συνολικό υλικό του - πραγματικά, φαινόταν σα να ερμήνευε τους στίχους, που δεν υπήρχαν, με τη λεπτή του φαντασία και με την εκπληκτική πιανιστική ανάπτυξη των θεμάτων. Του εύχομαι καλή σταδιοδρομία και δηλώνω τυχερή για την πρωτοβουλία του να ερμηνεύσει και να διασκευάσει το έργο μου.”
Λένα Πλάτωνος, Αθήνα 9.12.2011

Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης, γνωστός στην Ελλάδα από την συμμετοχή του στην jazz σκηνή, παρουσιάζει το νέο του project, αυτή τη φορά για piano solo, εμπνευσμένο από μουσική της Λένας Πλάτωνος. Σε αυτό, ο Σπύρος Μάνεσης, επιχειρεί μία ιδιαίτερη ερμηνεία του έργου της τόσο σημαντικής συνθέτη και τραγουδοποιού. Δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στις πρωτότυπες ηχογραφήσεις της και του μουσικού κόσμου αυτού του ιδίου, στον οποίο οι επιρροές της κλασικής/ρομαντικής παράδοσης συνυπάρχουν με το ιδίωμα της τζαζ.
Πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται το “Σαμποτάζ” στη μουσική του Thelonious Monk; Η “Καντέντσα της Άνοιξης” στην παράδοση του stride; Υπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα στο λυρισμό της pop και σε αυτόν της ρομαντικής μουσικής; Πόσο δυνατή παραμένει η μουσική όταν από το τραγούδι αφαιρείται ο στίχος; Πόσο μακριά μπορεί να οδηγηθεί η πρωτότυπη μουσική μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξη του υπάρχοντος υλικού;
Παράλληλα, ο Σπύρος Μάνεσης εξερευνά τα ηχητικά όρια του πιάνου (δυναμικές, υφές, ρετζίστρα), πειραματίζεται πάνω σε ζητήματα φόρμας, επανεναρμονίζει τα πρωτότυπα τραγούδια και χρησιμοποιεί τεχνικές αυτοσχεδιασμού για να χτίσει την ανάπτυξη των κομματιών που επιλέγει, διατηρώντας πάντοτε μια διαλεκτική σχέση με τα πρωτότυπα έργα και τα χαρακτηριστικά τους στοιχεία όπως είναι ο λυρισμός, ο μινιμαλισμός, τα δυναμικά άκρα και οι μελαγχολικές εικόνες.
Ο Σπύρος Μάνεσης ανήκει στη νέα γενιά ελλήνων μουσικών της τζαζ, με πολύχρονες σπουδές σε Ελλάδα και Ολλανδία και καλλιτεχνική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη. Η σχέση του με τη μουσική της Λένας Πλάτωνος ξεκινά στην εφηβεία του, όταν ακούει τους δίσκους “Σαμποτάζ” και “Καρυωτάκης – 13 τραγούδια”. Αργότερα, με τους TRIOISM, θα διασκευάσει τη “Γαλάζια Κιθάρα”, που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους, το 2008. Το 2009 αποφάσισε να διασκευάσει έναν ολόκληρο κύκλο τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος για piano solo, γεγονός που αποτέλεσε και το Μaster Research του στο Conservatorium van Amsterdam υπό τον τίτλο “DEVELOPING OUR OWN SONGBOOK: Arranging Lena Platonos's music for solo piano” που έλαβε ενθουσιώδη ανταπόκριση. Σήμερα, έχει ολοκληρώσει την ηχογράφηση οκτώ τραγουδιών που σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο.
Στη συναυλία στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” συνοδοιπόρος του σε μερικά τραγούδια είναι η Σαβίνα Γιαννάτου, της οποίας η φωνή έχει τόσο ταυτιστεί με τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις. Η μεγάλη ερμηνεύτρια, που χαρακτηρίζεται α

πό μοναδική στιλιστική ευελιξία, επαναπροσεγγίζει το υλικό της Λένας Πλάτωνος, αυτή τη φορά, κάτω από το πρίσμα της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού.
Χορηγοί Επικοινωνίας: KOSMOS 93,6, jazzonline.gr

Σπύρος Μάνεσης

"Portraits of Lena"
Σπύρος Μάνεσης
διασκευές για piano solo της μουσικής της Λένας Πλάτωνος
13 Μαΐου 2

012, στις 21:00,
Πρώτη εκτέλεση στην Αθήνα
συμμετέχει η Σαβίνα Γιαννάτου
Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 80΄
Τιμή εισιτηρίων: 15€, Κανονικό
10€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.